Menu

U prvoj polovini godine ostvaren rast premija Triglav grupe i dobiti prije oporezivanja

FOTO: Dobojski Info | U prvoj polovini godine ostvaren rast premija Triglav grupe i dobiti prije oporezivanja FOTO: Dobojski Info | U prvoj polovini godine ostvaren rast premija Triglav grupe i dobiti prije oporezivanja

Triglav osiguranje Banja Luka bilježi dobro poslovanje u prvoj polovini godine

 

Triglav grupa je u prvih šest mjeseci ove godine fakturisala 630 miliona evra konsolidovane bruto premije (10% više nego u istom periodu prošle godine) i ostvarila 41,7 miliona evra dobiti prije oporezivanja, što je 17% više no lani. Rast premija i relativno povoljni štetni događaji reflektuju se u povoljnom kombinovanom količniku u visini od 93,2%. U skladu sa svojim strateškim usmjerenjima Triglav je ove godine povećao obim sredstava sa kojima upravlja za svoje klijente, pa je on krajem juna iznosio preko milijardu evra, tako da sada sa svojim društvima Triglav Skladi i ALTA Skladi zauzima vodeći položaj na slovenačkom tržištu uzajamnih fondova. Grupa nastavlja sa sprovođenjem svoje strategije razvoja i rasta te uzimajući u obzir predviđene prilike do kraja godine potvrđuje prognozu planiranog godišnjeg rezultata. Triglav osiguranje Banja Luka, koje je dio Grupe Triglav, u prvoj polovini 2019. godine nastavlja da bude konkurentno na tržištu Republike Srpske.

Rast premija i povoljni štetni događaji. Grupa je u prvoj polovini godine fakturisala 630 miliona evra konsolidovane bruto premije (indeks 110). Rast premija ostvaren je na većini tržišta te je uglavnom bio iznad rasta cjelokupnog tržišta. U Sloveniji, u kojoj Triglav ima 76-postotni udio konsolidovane premije, rast premije iznosio je u prosjeku 8% (rast tržišta bio je 7%), a na tržištima izvan Slovenije 10%. Grupa je ostvarila rast premije na svim segmentima osiguranja – u segmentu imovinskih osiguranja rast je iznosio 10%, kod zdravstvenih osiguranja 21%, dok su premije životnih i penzijskih osiguranja bile više za nešto manje od jedan posto. Štetni događaji su u prvoj polovini godine bili relativno povoljni, pa su fakturisani bruto iznosi šteta u Triglav grupi iznosili 335 miliona evra (indeks 102), a procijenjena vrijednost masovnih štetnih događaja bila je 4,9 miliona evra (prvenstveno kao posljedica nevremena s gradom u mjesecu junu u Sloveniji). Kombinovani količnik Grupe iznosio je povoljnih 93,2%, što je prvenstveno odraz poboljšanja količnika šteta.

Dobar poslovni rezultat. Grupa je u prvoj polovini godine ostvarila 41,7 miliona evra dobiti prije oporezivanja, što je za 17% više nego u istom periodu lani. Postignuti rezultat posljedica su višeg rasta neto prihoda od premija osiguranja, te rasta neto rashoda za štete iz imovinskih osiguranja i realizovanih viših prinosa od finansijskih ulaganja.

Finansijski prinosi. Grupa raspolaže s investicijskim portfoliom u visini od 3,2 milijarde evra. Njime upravlja relativno kozervativno i sa ciljem očuvanja njegovog visokog kreditnog rejtinga. Prinosi od ulaganja (bez prinosa ulaganja životnih osiguranika koji preuzimaju investicioni rizik) iznosili su u prvoj polovini godine 51,4 miliona evra. U poređenju s lani bili su viši prvenstveno zbog ostvarene više neto dobiti od prodaje finansijskih sredstava i viših neto prihoda zbog promjene fer vrijednosti. Sa druge strane, zbog niskih kamatnih stopa, neto prihodi od kamata neprestano se smanjuju. Zbog daljnjeg spuštanja kamatnih stopa društvo je na sektoru životnih osiguranja iz naslova testa adekvatnosti oblikovalo dodatne bruto tehničke rezerve u visini od 8,6 miliona evra, što je u istom iznosu smanjilo učinak finansijskih prinosa na iskazani poslovni rezultat.

Povećan obim sredstava kojima se upravlja za klijente. Na polovini godine Triglav grupa je sa svojim društvom Triglav Skladi i sa ove godine preuzetim društvom ALTA Skladi imala udio od 34,4% na tržištu u segmentu uzajamnih fondova u Sloveniji i time je došla na vodeće mjesto. Krajem juna je u uzajamnim fondovima upravljala sa 947,8 miliona evra neto vrijednosti  sredstava, odnosno s 12% više nego krajem 2018. Sredstva individualnog upravljanja imovinom iznosila su 73,7 miliona evra (indeks 147).

Predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je rekao: „Triglav grupa sa svojih više od 5 hijada saradnica i saradnika u regionu raspolaže sa visokim kreditnim rejtingom »A«, dobijenih od priznatih agencija za kreditni rejting. Grupa ima čvrst položaj i posluje u skladu sa zacrtanom strategijom rasta i razvoja. Zadovoljni smo s postignutim te uzimajući u obzir predviđene prilike do kraja godine potvrđujemo svoju prognozu planiranog godišnjeg rezultata.“

Triglav grupa na tržištu Republike Srpske

Triglav osiguranje Banja Luka u prvih šest mjeseci ove godine fakturisalo je 5,5 miliona KM bruto premije, odnosno 1,5% manje u odnosu na isti period prethodne godine. Jedan od ciljeva Društva jeste povećanje udjela dobrovoljnih osiguranja u portfelju tako da u prvoj polovini ove godine udio dobrovoljna osiguranja u bruto fakturisanoj premiji iznosi 41%, što predstavlja rast od 10,4% u odnosu na isti period prethodne godine, dok obavezna osiguranja učestvuju sa 59%, što predstavlja smanjenje od 8,3% u odnosu na isti period lani.

„Za Triglav osiguranje Banja Luka, prva polovina 2019. godine je bila izazovna i dinamična. Mnoge poslovne ali i društveno odgovorne aktivnosti su uspješno realizovane. Jedan od tih projekata je svakako i preseljenje u nove poslovne prostorije Društva. U narednom periodu, u skladu sa  strateškim ciljevima Društva, nastavljamo da budemo konkurentni na zahtjevnom tržištu Republike Srpske unapređujući postojeće i uvodeći nove kanale prodaje“, izjavio je Matej Žlajpah, direktor Triglav osiguranje Banja Luka.

Triglav Osiguranje Banja Luka

Triglav osiguranje je dio Grupe Triglav, najveće osiguravajuće-finansijske grupacije u jugoistočnoj Evropi. Bavi se prodajom neživotnih osiguranja, a na tržištu osiguranja Republike Srpske je prisutno od 1993. godine. Briga za osiguranika, stalno praćenje njegovih potreba te uspješno rješavanje njegovih zahtjeva predstavlja osnovnu misiju Društva.

Triglav grupa

Triglav grupa svojim znanjem, iskustvima i finansijskom moći već skoro duže od 120 godina opravdava poverenje svojih klijenata, da će se najbolje pobrinuti za njihovu bezbednost i budućnost. Ključni stubovi poslovanja su osiguravajuća delatnost i upravljanje imovinom. Najveća osiguravajuća i finansijska grupa u Adria regionu te jedna od vodećih u jugoistočnoj Evropi posluje u šest država i na sedam tržišta i zapošljava više od 5.000 ljudi. Triglav grupa zadržava čvrstu finansijsku stabilnost, visoku adekvatnost kapitala i profitabilnost poslovanja, što potvrđuju i upravo dobijene visoke ocene boniteta »A« od strane dvije priznate agencije za procenu boniteta. Glavne vrednosti Društva su jednostavnost, odzivnost i pouzdanost, a misija je stvaranje bezbednije budućnosti. Vizijom fokusa na klijenata stremi ka dinamičkom razvoju novih načina poslovanja, koji su temelj odgovornog, dugoročnog razvoja, a istovremeno posluje profitabilno i bezbjedno.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

2 Komentara

 • Realno
  Realno subota, 24 avgust 2019 16:35 Link komentara

  Nisam siguran da je baš plata 500KM.
  Do sada bi svi dali otkaze i otišli da rade u Konzum.
  U svim izvještajima o prosječnim platama finansijski sektor je uvijek na vrhu liste.

  Prijavi
 • Bungi
  Bungi subota, 24 avgust 2019 12:10 Link komentara

  Rast ali po koju cijenu.?? Zaposleni u osiguranjima imaju platu 500 KM dok jedna kasirka u Konzumu 800KM.Sve premije i bonuse kupe centrale a radnici neka pocrkaju od gladi. Koliko radnik Triglav osiguranja u Sloveniji ima platu???

  Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh