Menu

ODLIKE USPJEŠNOG PREDAVAČA

FOTO: Dobojski Info | ODLIKE USPJEŠNOG PREDAVAČA FOTO: Dobojski Info | ODLIKE USPJEŠNOG PREDAVAČA

Nije pretjerivanje reći da odličan nastavnik može promijeniti život učenika.Postoji bezbroj sjajnih priča o nastavnicima koje svjedoče o prednostima snažne veze između vaspitača i učenika.

Kao jedan od najuticajnijih uzora za razvoj učenika, nastavnici su odgovorni za više od samog obogaćivanja njihovog znanja. Ako želite biti odličan vaspitač, morate se povezati sa svojim učenicima i dostići ih na više nivoa, jer su najbolji nastavnici posvećeni dobrobiti svojih učenika i van učionice. Stvarajući  snažne veze, nastavnici mogu uticati na gotovo svaki aspekt života svojih učenika, podučavajući ih važnim životnim lekcijama koje će im pomoći da uspiju van diplomskih radova i standardizovanih testova.

Nije uvijek lako promijeniti život učenika, a za to je potreban sjajan nastavnik. Nekim učenicima je potreban dodatna motivacija, drugi će možda proći kroz nešto problematično u svom ličnom životu i treba im neko s kim bi mogli razgovarati. 

Banner siroki

Stoga, da biste bili uspješni u svom poslu, tri aspekta treba uzeti u obzir:

  1. Obrazovanje

Sjajan nastavnik čini učenje zabavnim, jer stimulišuće, angažovane lekcije su ključne za akademski uspjeh učenika. Neki učenici koji su skloniji lošem ponašanju, zaostajanju ili manjku motivacije zavise od angažovanog učitelja. Učinivši vašu učionicu uzbudljivim okruženjem za učenje, držaćete pažnju vaših učenika, a učenici najbolje uče kada to predstavlja interesantan izazov za njih. To je dio koji se odnosi na  motivisanje učenika , što možda i nije jednostavno, ali što će učenicima dugoročno da koristi.

  1. Inspiracija

Inspirisanje učenika je sastavni dio osiguravanja njihovog uspjeha i ohrabrivanja ih da ispune svoj potencijal. Učenici koje nadahnjuju njihovi nastavnici mogu postići nevjerojatne stvari i ta motivacija gotovo uvijek ostaje uz njih. Inspiracija takođe može biti u mnogim oblicima, od pomaganja učenicima kroz akademsku godinu i njihovih kratkoročnih ciljeva, pa do vođenja ka njihovoj budućoj karijeri. Godinama nakon što diplomiraju, mnogi stručnjaci i dalje će navesti određenog učitelja kao onoga koji je odnjegovao njihovu  ljubav prema onome što oni trenutno rade i pripisuju svoja dostignuća tom predavaču.

  1. Usmjeravanje

Učitelji takođe mogu biti pouzdan izvor savjeta učenicima koji imaju važne životne odluke. Vaspitači mogu pomoći svojim učenicima da nastave visoko obrazovanje, istraže mogućnosti karijere i uhvate se u u koštac sa događajima za koje inače nisu pomislili da mogu. Učenici često gledaju na svoje učitelje kao na mentore sa iskustvom i znanjem, a kao nastavnika gotovo će vas sigurno u nekom trenutku karijere pitati za savjet.

Osim što ih uče o tome da ne treba odustajati u životu, nastavnici takođe mogu pomoći u procjeni problema i pronalasku alternative. U takvim situacijama nastavnici nesumnjivo imaju sposobnost da promijene život učenika.

Svi navedeni aspekti koji čine uspješnog predavača, inkorporisani su u studijski program engleskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu Slobomir P Univerziteta sa ciljem da pruže kvalitetno znanje iz engleskog jezika, anglo-američke kulture i književnosti, kao i metodičkih i pedagoških nauka neophodnih za rad u nastavi. Studenti stiču vještine iz oblasti anglistike, sposobnost kritičkog mišljenja i osposobljavaju se da budu odlični predavači.

Studije su organizovane u dva ciklusa gdje nakon uspješnog završetka stičete određeno zvanje, i to:

I CIKLUS STUDIJA

Trogodišnje studije - profesor engleskog jezika i književnosti – 180 ECTS

Četvorogodišnje studije - profesor engleskog jezika i književnosti – 240 ECTS

II CIKLUS STUDIJA

Studijski program ima za cilj da, nadovezujući se na osnovne akademske studije, studentima omogući dalje usavršavanje u posebnim oblastima anglističke filologije, vezanim za užu naučnu oblast engleskog jezika i književnosti. Cilj je da se student dalje osposobi za stručno i samostalno obavljanje djelatnosti u oblastima primjenjene lingvistike i samostalno obavljanje naučno-istraživačke djelatnosti u oblasti engleskog jezika i književnosti, kao i za nastavak studija na doktorskim studijima.

Studije drugog ciklusa na Filološkom fakultetu su jednogodišnje master studije (60 ECTS). Nakon završetka programa master studija studenti stiču zvanje master engleskog jezika i književnosti sa naznakom smjera:

      Master engleskog jezika i književnosti – jezički smjer

      Master engleskog jezika i književnosti – književni smjer

 

Postanite uspješan predavač!

Dobrodošli na Filološki fakultet SPU!

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh