Menu

DOBOJ: Dvadeset godina od osnivanja Košarkaškog kluba „FinDo“ (FOTO)

 • Autor  Dobojski Info
 • 2 Komentara
DOBOJ: Dvadeset godina od osnivanja Košarkaškog kluba „FinDo“ DOBOJ: Dvadeset godina od osnivanja Košarkaškog kluba „FinDo“

Košarkaški klub „FinDo“ Doboj ove godine slavi jubilej, dvadeset godina od osnivanja, te smo u susret ovom datumu ugostili Sašu Šumatića, predsjednika Košarkaškog kluba „FinDo“ Doboj.

DOBOJSKI INFO: Obzirom da ove godine proslavljate dvije decenije rada možete li našim čitaocima da približite to vrijeme i da nam kažete kako je osnovan KK „FinDo“ Doboj?

- Košarkaški klub „FinDo“ Doboj osnovala je 2000. godine grupa košarkaških entuzijasta, na čelu sa gospodinom Zlatanom Prešićem, a potpognuti pripadnicima finskog kontigenta SFOR-a. Iz zahvalnosti za pomoć koji su nam pružili, naš Klub je dobio ime Fin (Finska) i Do (Doboj). U periodu osnivanja pripadnici SFOR-a su donirali nekoliko kompleta sportske opreme, obezbijedili sportske rekvizite i adaptirali podlogu u sportskoj dvorani Osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić“. Osim toga, bili su pokretači i sponzori Lige mladih „BOLJI BALKAN“, gdje su bila uključena djeca i košarkaški klubovi sa svih prostora Bosne i Hercegovine. Taj projekat je bio prvi te vrste u BiH jer je uključivao klubove iz Federacije BiH i Republike Srpske.

DOBOJSKI INFO: Koji je bio glavni cilj Kluba?

- Osnovni cilj formiranja Kluba bio je da se što više djece animira da se bave sportom, jer svi znamo da je bavljenje sportom ili bilo kojim drugim oblikom fizičke aktivnosti korisno i poželjno, kako za odrasle osobe, tako i za djecu. Vježbanje čuva i unapređuje zdravlje, utiče na fizički razvoj, razvoj osobina i vještina kod djeteta te na usvajanje motoričkih znanja i dostignuća. Istraživanja su pokazala pozitivne uticaje i na psihološku dobrobit djeteta. Sigurno je da su djeca i tinejdžeri koji su fizički aktivni manje depresivni. Djeca koja se bave sportom razvijaju samostalnost, lakše sklapaju prijateljstva i poboljšavaju sposobnost koncentracije. Sportom mogu zadovoljiti niz različitih potreba: potrebu za kretanjem, za druženjem, potrebu za sigurnošću i redom, potrebu za samoostvarenjem, potrebu za pripadanjem i sl. Takođe, ako se dijete identifikuje sa sportom kojim se bavi i koji voli, tada je manja vjerovatnoća da će raditi stvari koje nisu u skladu sa tom ulogom; a poznato je kako sport promoviše zdrav stil života, timski duh, razvija disciplinu i podstiče stvaranje radnih navika.

DOBOJSKI INFO: Da li ste ostvarili cilj?

- Prije svega naglasio bih da je košarka, loptaški i veoma atraktivan sport, u Doboju uvijek bila popularna za osnovce i srednjoškolce. Pa cilj i ideja Kluba je u potpunosti uspjela jer smo osim animiranja djece da se bave sportom odmah sa njima počeli ozbiljno raditi individualno i kolektivno tehničko-taktičko obučavanje. Nagrada za sav taj naš trud je da za dvadeset godina postojanja imamo izuzetne rezultate u radu sa mlađim kategorijama. Kroz Klub je prošlo hiljade igrača, pa osim ekipnih uspjeha, velikih broj igrača su postali izuzetni individualci. Isti su igrali ili još uvijek igraju u poznatim evropskim pa čak i NBA klubovima. Već u prvim godinama od osnivanja Kluba uspjesi ekipe kroz treninge, razna ligaška i turnirska takmičenja su se ekspresno nizali i "FinDo" je brzo postao izuzetno respektabilna ekipa u okruženju ali i u inostranstvu. Osim velikog broja igrača u našem Klubu je radio veliki broj edukovanih trenera od kojih je nekoliko njih nastavilo profesionalnu karijeru.

DOBOJSKI INFO: Treninzi sa mlađim kategorijama u Klubu?

- U Košarkaškom klubu košarka se sprovodi kao takmičarska aktivnost i sama po sebi je cilj. Sve aktivnosti podrazumijevaju vaspitne i obrazovne uticaje u zavisnosti od uzrasta. Trening mladih zahtijeva specifičan pristup u odnosu na seniore, prije svega zbog uzrasnih karakteristika. Naravno da postoji i veliki broj sličnosti sa seniorskom košarkom, prije svega jer je košarka mlađih kategorija preteča za stvaranje seniorskog igrača. Rad sa mladim košarkašima se odvija kroz trenažni proces i takmičenja gdje je glavno usmjerenje kvalitet i individualni razvoj kroz kolektivnu igru i timski duh. Treninzi i utakmice treba da omoguće razvoj svih sposobnosti, a pogotovu košarkaških. Njih čine pravilno trčanje, pokretljivost, snalažljivost, pravilno izvođenje košarkaških elemenata, razumijevanje igre, primjena elemenata u igri, kreativnost i efikasnost. Osnove rada sa mladim košarkašima čine teorijski i praktični rad. I jedan i drugi imaju podjednak značaj jer razvijaju svijest i usmjeravaju ka sportskim principima i svim zadacima sportskog vaspitanja i košarkaškog obrazovanja. Obzirom da osim treninga igrači imaju veliki broj utakmica veoma je bitno odrediti i postaviti smjernice za razvoj mladih igrača prema uslovima koje ekipa posjeduje ali i kakve su po vrijednostima te sposobnosti kod košarkaša u različitim nivoima takmičenja. Dugoročni program selektiranja i razvoja kvaliteta mladih košarkaša, kroz procese identifikacije talenata i trenažne tehnologije ima za cilj pripremu mladih igrača za seniorske trenažne i takmičarske zahtjeve.

DOBOJSKI INFO: Kakva su sada dešavanja, šta se trenutno radi u Klubu?

- Trenutno imamo oko 125 članova koji su raspoređeni u pet uzrasnih selekcija (MINI BASKET, MLAĐI PIONIRI, PIONIRI, KADETI i JUNIORI) i redovne treninge održavamo u sportskim dvoranama JU OŠ "SVETI SAVA" i JU OŠ "VUK KARADŽIĆ". Od prošle takmičarske sezone naše tri najstarije selekcije igraju čak dvije različite lige i to Liga mladih RKS Tuzla i Liga mladih PKO Doboj. Planirano je da ove godine osim ovih najstarijih takmičarskih selekcija uzmemo učešće u Ligi mladih i sa selekcijama MINI BASKET i MLAĐI PIONIRI. Ponosni smo što svaki vikend imamo od tri do šest utakmica, što znači da tada igra od 36 do 72 licencirana igrača. Osim ligaških takmičenja tradicionalno učestvujemo na Međunarodnim košarkaškim turnirima i kampovima, raznim sportskim, kulturnim i humanitarnim akcijama. Ali mi tu nećemo "stati" jer i poslije toliko godina mi radimo sa istim entuzijazmom i željom za uspjesima kao i prije dvadeset godina. Siguran sam da je košarka i naš sportski kolektiv bio i nastaviće biti ambasador Doboja i da ćemo uvijek sa ponosom predstavljati Doboj i Republiku Srpsku u okruženju ali i šire. A od naših sugrađana očekujemo da uvijek pune tribine i podrže naše igrače kada igramo u Doboju.

DOBOJSKI INFO: Kakvo je stanje u klubu po pitanju struke, kakva je edukacija trenera?

- S obzirom da se obično radi o mlađim uzrastima pri upisu djece na neku sportsku aktivnost, roditelji su suočeni s pitanjima kome uopšte prepuštaju svoju djecu i kakva znanja, sportska i pedagoška, treneri uopšte imaju. I dok se očekuje od trenera da imaju adekvatno znanje iz sporta kojim uče djecu, veoma je bitno da ti ljudi imaju i odgovarajuću obuku iz rada s mlađim uzrastima. Treneri moraju proći odgovarajuću pedagošku i metodičku obuku za rad s djecom, kako naučiti djeci prenijeti određena znanja, na koji način pristupiti djetetu i kako mu metodički približiti sportske aktivnosti. Trenerska škola jeste nužna, ali ona ipak nije garant kvaliteta trenera. Rad sa djecom je pokazao da ne važi uvijek da ako imaš školu moraš da budeš dobar trener. To se vremenom pokaže, a škola nije garant znanja pa je najbolje da svaki trener mora prvo da volontira. Sa našim selekcijama rade tri trenera koji osim ogromnog iskustva u radu sa mlađim kategorijama jedan ima zvanje diplomirani trener košarke i profesor fizičkog vaspitanja, drugi ima zvanje košarkaski trener a treći naš trener ima zvanje profesor fizičkog vaspitanja. Možemo se pohvaliti da su od osnivanja Kluba djeca i roditelji prepoznavali kvalitetan, odgovoran i požrtvovan rad naših trenera koji se redovno edukuju i usavršavaju.

DOBOJSKI INFO: Možete li nam predstaviti vaš najveći projekat?

- Pa najveći projekat je sigurno kada smo 2003. godine, uz finansiranje Finske crkvene organizacije „THE BETTER BALKANS“ i Opštine Doboj, krenuli u izgradnju i izgradili savremeni sportsko – rekreativni centar „FinDo basketball centar“. U sklopu ovog sportskog centra pored dva ograđena košarkaška terena nalaze se i naš Klub koristi: dvije kancelarije, sala za sastanke i dvije svlačionice. Nažalost, za vrijeme katastrofalne poplave sportski centar sa kompletnim našim inventarom koji smo godinama stvarali je bio potpuno uništen. Ali uspijeli smo za kratko vrijeme ponovo sve dovesti u funkcionalno stanje i ovaj sportski centar predstavlja veliko djelo entuzijasta i ljubitelja košarke i okuplja na svoja dva terena, kao mjesto dobroh duha i zdravog života, veliki broj omladine.

DOBOJSKI INFO: U ovih dvadeset godina rada bilo je uspjeha i padova, možete li izdvojiti najteži trenutak u istoriji Kluba?

- Najteži momenat je kada nam je iznenada preminuo, u 47 godini života, dugogodišnji košakaški trener, sportski radnik i jedan od osnivača Kluba Davor Ružela. To je bio veliki udarac za njegovu porodicu, za nas u Klubu ali i za sve one koji su ga poznavali.

DOBOJSKI INFO: Kako i gdje naši najmlađi sugrađani mogu da postanu članovi kluba, kako se vrši upis djece?

- Vršimo upis novih članova, dječaka i djevojčica starosti od 6 do 16 godina. Sve informacije možete dobiti na FB: Košarkaški klub FinDo i KK FinDo ili na brojeve telefona: +387 65 950100; +387 63 203 714.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

2 Komentara

 • Primjer djeci...
  Primjer djeci... utorak, 03 mart 2020 20:20 Link komentara

  Jos da se okane alkohola dok vozi...

  Prijavi
 • Drug Tito
  Drug Tito utorak, 03 mart 2020 13:56 Link komentara

  E moj Suma...ti si taj klub i doveo na grane na kojima je sada. Cak nisu ni grane vec prije nisko rastinje. Korov,da budem precizan.
  Godinama,sistematski, vodis nebrigu o klubi i da nije Babic s Kuzmom aktivirao Best i ponudio jedan ozbiljan pristup i rad s djecom ti ni prstom me bi mrdnuo a kamo li tri lige igrao,kako kazes...
  Koliko si liga "igrao" prije nego se KK Best ukljucio u tvoju sferu djelovanja? Ni jednu. Nula!
  Nula kao sto si i ti sam nula od covjeka.
  Okani se Finda,pusti da napreduje sto ce svakako uspjeti cim se ti odmaknes od kluba.
  A ti se prihvati "politike", dobro ti ide.
  Direktor,kravata,C5...domska sala se izdaje za proslave,kreveti za smjestaj...dobro ti ide.
  Sad imas i novi veseraj,bio ti gradonacelnik,eeeej...znaci,samo nebo je granica u zivotu Sase Sumatica!

  P.S.
  Rufi legendo,nadam se da se ispucavas sa polu distance na rajskim terenima....R.I.P.

  Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh

Sportska dešavanja

DOBOJ: Sloga zvanično prvoligaš

DOBOJ…

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Republike Srpske donio je konačne odluke o sastavu liga. Prvoligaško...

MALA ŠKOLA TENISA Budući teniski šampioni!

MALA …

Danas je 20 polaznika uspješno završilo Malu školu tenisa koju je besplatno organizovao Teniski klub...

DOBOJ: Mario Kelentrić novi trener rukometaša Sloge

DOBOJ…

Obavljeno je potpisivanje ugovora sa novim trenerom Sloge Mariom Kelentrićem. Tim povodom održana je...

CILJ JE JAČANJE SENIORSKOG TENISA Očekuje se jako prvenstvo Republike Srpske

CILJ …

Prvenstvo Republike Srpske, koje će biti kvalifikaciono takmičenje za “TSRS Tur uz podršku Novaka Đo...

DOBOJ: Prozivka FK Sloga Doboj – prvoligaški fudbal se vraća na „Luke”

DOBOJ…

Obavljena je prozivka fudbalera Sloge i zakazan početak priprema za novu sezonu. Sa laganim treninzi...

Formiran Organizacioni odbor za turnir “Adria tur Banjaluka”

Formi…

Organizacioni odbor Teniskog turnira „Adria tur“ koji će se, u organizaciji Fondacije Novak Đoković ...

DOBOJ: Teniski klub "DOBOJ" vrši upis u besplatnu mini školu tenisa

DOBOJ…

Teniski klub "DOBOJ" i ove godine, tradicionalno, vrši upis u besplatnu mini školu tenisa koja pocin...

SKUPŠTINA GFS DOBOJ 11. JUNA: Izbor novog rukovodstva

SKUPŠ…

Redovna i izborna sjednica Skupštine Gradskog fudbalskog savezta Doboj zakazane su za 11. jun, nakon...