Menu

BETTY GRADSKA APOTEKA DOBOJ: Koenzim Q10 - Eliksir energije i vitalnosti

  • Autor  Mr inž N. Stojiljković BETTY

Ovaj koenzim je jedini kojeg možemo pronaći u ljudskom tkivu, a njegova najveća koncentracija je u srcu, bubrezima, jetri i gušterači

Koenzimi ili kofaktori predstavljaju hemijska jedinjenja neophodna za normalnu funkciju enzima u našem tijelu. Koenzim Q10 ili ubikinon je sličan vitaminima, sa djelovanjem srodnim vitaminu E. Smatra se jačim antioksidantom od vitamina E. Međutim, iako jetra ima sposobnost proizvodnje Q10, starenjem se produkcija smanjuje i to već nakon 30-te godine života, a nakon 50-te njegova sinteza je za 20 do 60 post o manja nego kod dvadesetogodišnje osobe.

Djelovanje i upotreba: Koenzim Q10 poboljšava cirkulaciju, jača imunitet, povećava oksigenaciju tkiva i ima značajan uticaj protiv starenja. Pored povećanja energije, ovaj koenzim je nezamjenjiv i prilikom energetskih procesa na ćelijskom nivou, pomaže kod održavanja pravilne srčane funkcije i štiti ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala.

Dodatak koenzima Q10 ishrani pomaže i u kontroli nivoa histamina, pa time pomaže osobama s alergijama, astmom i respiratornim bolestima. Mnoge osobe ga takođe koriste uz lijekove za sniženje holesterola kako bi smanjili grčeve u nogama. Takođe, doprinosi smanjenju nuspojava hemoterapije. Primjenjuje se i u terapiji sindroma hroničnog umora. Savjetuje se i kod hroničnih bolesti srca. Ima blago antihipertenzivno djelovanje. Uzimaju ga i sportisti zato što sudjeluje u procesu proizvodnje energije, a koristi se i u kozmetici jer smanjuje nastanak bora tako što poboljšava sintezu kolagena i elastina.

Uzroci nedostatka koenzima Q10:
-starije životno doba zbog smanjena sinteze
-smanjen unos i apsorpcija hr ane
-stres i infekcije
Nedostatak koenzima Q10 u organizmu dovodi do niza poremećaja počev od slabljenja imuniteta, pa do paradentopatije, malaksalosti i gojenja.

Kako upotrebljavati koenzim Q10? Najbolji način je u k ombinaciji sa drugim antioksidantima kao što su: vitamini C i E, betakaroten i selen. Upotreba CoQ10 u vidu farmaceutskih proizvoda je 2 do 3 k apsule na dan, uz obrok.

Koenzim Q10 u ishrani: Špinat, skuša, losos i sardela sadrže značajne količine koenzima Q10, pa je z ato logičan učinak mediteranske ishrane u prevenciji i liječenju bolesti sr ca i krvnih sudova. Može se naći i u go vedini i kikirikiju. Obično u hrani konzumiramo između 10 i 15 mg dne vno, uglavnom iz ribe i mesa.

Sponzor članka BETTY GRADSKA APOTEKA DOBOJ

nazad na vrh