Menu

ZVEZDA PHARM: Besplatno mjerenje gustine kosti

Zdravstvena ustanova Apoteka "Zvezda" Doboj, kao društveno odgovorna ustanova, s ciljem podizanja svijesti o zaštiti organizma, svim svojim korisnicima obezbjedila je besplatno mjerenje gustine kosti (petne kosti) kako bi na vrijeme prepoznali i liječili osteoporozu! 

ZVEZDA PHARM Vas poziva na besplatno mjerenje gustine kostiju, u četvrtak, 22. decembra u apoteci u Ćuprijskoj ulici br. 13.

Zakazivanje pregleda je obavezno i može se izvršiti lično u Apoteci ZVEZDA, Ćuprijska 13.

INFORMACIJE ZA PACIJENTE O OSTEOPOROZI

Osteoporoza, čiji naziv doslovno znači porozna kost, je bolest kod koje je smanjena gustina i kvalitet kosti. Gubitak koštane mase dešava se polako i tiho, te često nema simptoma sve do prvog preloma.

Od momenta rođenja do rane mladosti, kosti se razvijaju i jačaju. Naše kosti su na vrhuncu gustoće u ranim 20-im godinama.

Kosti su živo tkivo i konstantno se mijenjaju. Kako starimo, naše koštane ćelije počinju da razgrađuju koštani matriks (proces resorpcije), dok nove koštane ćelije stvaraju osteoid (proces formiranja), te se ovaj proces naziva remodeliranje kosti.

Kod ljudi sa osteoporozom, gubitak kostiju je naglašeniji od rasta nove kosti. Kosti postaju porozne, krhke i sklone prelomima.

U svijetu, 1 od 3 žene i 1 od 5 muškaraca su u riziku od osteoporotičnog preloma.

Procjenjuje se da svake 3 sekunde negdje u svijetu dođe do osteoporotičnog preloma. Najčešći prelomi povezani sa osteoporozom javljaju se na kuku, kičmi i šaci. Vjerovatnoča da će se ovi prelomi desiti, posebno na kuku i kičmi, povećava se sa godinama, i kod žena i kod muškaraca.

Postoje mnoge mjere koje se mogu poduzeti kako bi se osteoporoza prevenirala i dijagnosticirala.

Genetski faktori igraju značajnu ulogu u individualnom riziku od osteoporoze. Međutim, životne navike, kao što su ishrana i fizička aktivnost, mogu također uticati na razvoj kosti u mlađoj dobi kao i stepen gubitka koštane mase kasnije tokom života.

Prevencija osteoporoze za odrasle osobe:

• Obezbijediti raznoliku ishranu i adekvatan unos kalcija

• Izbjegavati teže oblike dijeta

• Održati adekvatne zalihe vitamina D

• Svakodnevne kretnje i odgovarajuće fizičke aktivnosti

• Izbjegavati pušenje i alkohol

Muškarci i žene stariji od 60 godina su izloženi većem riziku od osteoporoze u odnosu na mlađu populaciju. Bez obzira na to, moguće je imati osteopeniju (smanjenu koštanu masu) ili osteoporozu i puno ranije.

Pozitivne promjene u naćinu života i odgovarajuće strategije liječenja u konsultaciji sa ljekarom, mogu prevenirati osteoporotične prelome.

Mineralna gustina kostiju mjeri se specijaliziranim tehnikama. Jedna od metoda testiranja jeste ultrazvučno određivanje gustine petne kosti. Navedena metoda je skrining metoda i ne može zamjeniti kompletnu dijagnostičku proceduru koju će izvršiti Vaš Ijekar.

Metoda ultrazvučnog mjerenja gustine petne kosti ne može zamjeniti kompletnu dijagnostičku proceduru i preporuku Vašeg ljekara. Rezultati mjerenja trebaju biti evaluirani od strane Vašeg ljekara. Molimo Vas da se obratite Vašem ljekaru za sve dodatne informacije i stručni savjet.

Projekat ultrazvučnog mjerenja mineralne gustine petne kosti implementiran je uz podršku Udruženja za osteoporozu RS i Društva za osteoporozu u FBiH.

E-mail adrese koje su Vam na raspolaganju za eventualna pitanja: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. - Udruženje za osteoporozu RS; Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. - Društvo za osteoporozu u FBiH

Sve dodatne i detaljnije informacije dobiće te pozivom na broj 053 230 902 ili na email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

 

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh