Menu

Obveznice jeftinije ali teže i manje „nagodne“ od kredita

 • Autor  Dr Saša Stevanović CAPITAL
 • 2 Komentara
FOTO: Dobojski Info | Obveznice jeftinije ali teže i manje „nagodne“ od kredita FOTO: Dobojski Info | Obveznice jeftinije ali teže i manje „nagodne“ od kredita

Na Banjalučkoj berzi krajem decembra završena je emisija obveznica emitenta Opštine Modriča. Emisija je završena uz premiju. Opština je putem domaćeg tržišta kapitala tražila četiri miliona KM, a dobila je 4,2 miliona. Ostvarena je premija od 204.000 KM. Time je opštinski budžet nagrađen sa premijom, a učesnici tržišta kapitala, investitori su bili spremni da daju svoj novac uz kamatnu stopu od 2,77% u odnosu na odluku opštine i limit da se budžet opštine zaduži po 3,8%.

Pet investitora koji su kupili obveznicu bili su spremni da ulože svoj novac po nižim kamatnim stopama nego što je opština bila spremna da se zaduži. Razlika od jedan odsto na četiri miliona je 40.000 KM što na deset godina čini 400.000 KM, što je za manje opštine značajna kapitalna investicija.

Emitovanje uz premiju nije ništa novo u uslovima opšteg pada kamatnih stopa i likvidnosti u sistemu koja se ogleda viškovima sredstava iznad obaveznih rezervi kod banaka koji čini prema poslednjim podacima preko tri milijarde KM.

Obveznice dostupne svima

Veće učešće obveznica kao finansijskih instrumenata u odnosu na kredite su karakteristike razvijenijih i razvijenijih finansijskih tržišta. U odnosu na kredit obveznice su dostupne svima, svim građanima i svim imaocima viškova likvidnosti.

Uzmimo na primjer iznos depozita sa kojim raspolaže javni sektor u Republici Srpskoj u iznosu od 680 miliona KM i iznos ukupnog duga opština u Republici Srpskoj od 300 miliona KM. U nekom hipotetičkom scenariju javni sektor bi mogao biti vlasnik javnog duga opština. Od 300 miliona KM tek nekih 45 miliona je u obveznicama, dok je ostatak u kreditima.

Ovo je pokazatelj razvijenosti stanja javnih finansija lokalnih zajednica. Sa aspekta likvidnosti finansijskog instrumenta obveznica je superiorna. Ona je utrživija nego kredit, što je sa makro prudencijalnog aspekta poželjna karakteristika.

U slučaju krize, eventualnog šoka lakše je smanjiti izloženost ili se riješiti izloženosti prema opštine ako su obveznice u pitanju nego krediti. Sa aspekta transparentnosti obveznica je takođe superiorna, prilikom emisije obveznica potrebno je izraditi prospekt, poziva se javnost i simulira se na neki način javna nabavka gdje investitor tj. kreditor može biti svako, a ne samo privilegovana grupa kreditora. Na ovaj način postiže se efekat transparentnijeg rada javne uprave i građanima približava tema utroška javnog novca. Na taj način se sprečava asimetrična pozicija i kvazi monopolska struktura finansijskog tržišta, što se na kraju reflektuje u cijeni tj. kamatnoj stopi.

Novac je kod banaka

Kreditiranje opština dominira prije svega zbog inercije, iskustvo iz ranijeg perioda je poznato, kredit je poznat, a obveznica nije toliko poznata. Svakako da su ljudi koji upravljaju javnim finansijama orjentisani na banke jer kod banaka je novac, dok su nebankarski oblici finansiranja manje poznati.

Ono što je negativno kod obveznica, a što se duguje neinformisanosti emitenta ili lošim savjetima jeste ugovaranje nemogućnosti prijevremenog vraćanja, što je predstavljalo bolno iskustvo za neke opštine u uslovima opšteg pada kamatnih stopa. Takođe mnogo je lakše ugovoriti kreditni aranžman nego obveznicu prije svega što je mnogo lakše pregovarati sa jednom stranom nego sa više strana. Proces je intenzivniji i iscrpniji kod obveznica. Kod obveznica potrebna je saradnja sa potencijalnim investitorima, Agentom emisije, Komisijom za Hartije od vrijednosti, Banjalučkom berzom, Centralnim registrom i sa bankom dok je kod kredita potrebna saradnja samo sa bankom.

Takođe pravni sistem poznaje kredit kao instrument mnogo bolje nego obveznicu tako da je pravna sigurnost mnogo veća. Ono što izdvaja obveznice su mogući duži rokovi dospjeća nego krediti prije svega zbog ograničenja koje imaju banke.

U uslovima stalnog pada kamatnih stopa i krediti su jeftiniji. Često se brže dolazi do sredstava koja postaju operativnija ranije putem kredita nego putem obveznica.

Ukoliko posmatramo realizaciju obveznice i kredita možemo konstatovati da je skupština opštine Modriča 30.10.2019 donijela odluku o emisiji obveznica. Komisija za hartije od vrijednosti je donijela rješenje kojim odobrava emisiju 11.12. Aukcija je završena 30.12. Nakon toga potrebno je registrovati obveznicu kod Centralnog registra. Izvodi se zaključak da je za emisiju obveznica potrebno između 60 i 90 dana. Ukoliko sad posmatramo kreditno zaduženje neke opštine npr. Milići ugovor o kreditu je zaključen 26.6.2019 godine. Dok je odluka o zaduženju na skupštini opštine Milići donesena 26.3.2019 godine. Izvodimo zaključak da su rokovi do kojih se dolazi do sredstava slični.

Diverzifikacija izvora finansiranja

Konačna odluka da li je bolja obveznica ili kredit zavisi od više faktora ukoliko želimo duže rokove izvjesnije je emitovati obveznicu, cijena i kredita i obveznice je slična.

Interesantni su slučajevi kod nekih Opština kao kod Milića gdje je ostvarena kamatna stopa od 2,25% za kredit od 10 godina, a željeli su se zadužiti po 3,8%. Slična situacija bila je kod kreditnog zaduženja Grada Bijeljina gdje je predviđeno zaduženje od šest miliona uz kamatnu stopu od pet odsto na kraju ostvareno po kamatnoj stopi od 2,53%.

Svakako da je dobro povećati učešće obveznica kod lokalnih zajednica jer se na taj način pravi diverzifikacija izvora finansiranja čime se smanjuje potencijalni rizik refinansiranja ovih obaveza. Trenutno je učešće obveznica u dugu opština u iznosu oko 15% ukupnog duga. Na finansijskom tržištu i njenim učesnicima je da obezbjede adekvatnu alokaciju sredstava na najefikasniji mogući način.

Ukoliko pak posmatramo portfolio duga Republike i strategiju zaduživanja u narednom periodu dominantnu ulogu u zaduživanju će imati zaduživanje na domaćem tržištu kapitala emisijom trezorskih zapisa i dugoročnih obveznica. Za očekivati je da će i lokalne zajednice u narednom periodu pratiti strategiju upravljanja dugom Republike, a da će pojedine lokalne zajednice prepoznati čari upravljanja kratkoročnom likvidnošću emitovanjem finansijskih instrumenata do godinu dana, čime će relaksirati svoje finansije i otvoriti novu dimenizuju u svom finansiranju i razvoju lokalnih finansija.

Autor: dr Saša Stevanović, autor knjige “Ekonomski život Republike – 20 godina rizika i nagrada“

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

2 Komentara

 • kako mali perica zamišlja pravopis
  kako mali perica zamišlja pravopis utorak, 14 januar 2020 09:36 Link komentara

  Обвезница (енгл. Bond) је финансијски инструмент, односно дужничка хартија од вредности, којом издавалац (дужник) признаје да има финансијску обавезу ка повериоцу, а служи повериоцу као доказ за то и као средство прикупљања наплате. Дужник је касније обавезан да измирује своју обавезу, тако што враћа позајмљени износ, са каматом или другачије, у складу са почетним условима.
  Обвезнице представљају веома значајан облик прикупљања слободних новчаних средстава у савременим привредним односима у циљу финансирања проширене репродукције.

  Prijavi
 • Милан Гојковић
  Милан Гојковић nedelja, 12 januar 2020 22:26 Link komentara

  - oбвеза - обвезница - обвезник (хрватски)
  - oбавеза - обавезница - обавезник (српски)

  Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh

Sponzorisani članci

SIMEONE RUŠI KLOPA: Atletiko ima recept za Liverpul, a Meridianbet top ponudu

U prvoj utakmici nokaut faze Lige šampiona, Atletiko iz Madrida od 21 čas dočekuje aktuelnog vladara...

OGLAS: Prodajem dvosoban namješten stan u užem centru grada (FOTO)

Prodajem dvosoban namješten stan u užem centru grada, elitna lokacija, u soliteru. Stan je na osmom ...

OGLAS ZA POSAO: JAMI d.o.o Sarajevo PJ Kraševo zapošljava radnike u proizvodnji

JAMI d.o.o Sarajevo Poslovna jedinica Kraševo 62 Tešanj, lider na domaćem tržištu u proizvodnji i pr...

MERIDIANBET PONUDA IZ SNOVA: Džejms ruši "plavce", Maunt ima odgovor

U posljednjoj utakmici 26. kola Premijer lige nismo mogli da poželimo bolji duel: snage će odmjeriti...

Ekonomija i Privreda

Decembarski prosjek plate u BiH 951 KM

Prosječna neto plata u BiH u decembru prošle godine iznosila je 951 KM i nominalno je viša za pet od...

4. Industrijska revolucija, digitalizacija, obrazovanje i „odliv mozgova“ u fokusu narednog Kopaonik biznis foruma

Naredni 27. Kopaonik biznis forum održaće se od 1. do 4. marta 2020. godine u Kongresnom centru hote...

DOBOJ: Turska banka umjesto Gradske apoteke? (VREMEPLOV)

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da izgradnja mreže auto-puteva predstavlja razvojnu šans...

Privatni sektor na jeziku, a javni u srcu

Političari u Republici Srpskoj godinama pričaju o privatnom sektoru, a istovremeno nikome od njih ne...

VOZILA NA MLAZNI POGON: Kabinet Željke Cvijanović za gorivo troši oko 600 KM dnevno!

O kakvom rasipanju javnog novca se radi najbolje se može vidjeti ako se, primjera radi, kompariraju ...

DOBOJ: Počela isplata penzija uvećanih za 3,11 posto

Isplata januarskih penzija, koje se svim korisnicima prava usklađuju od 1. januara i povećavaju za 3...

Gorivo će biti jeftinije narednih dana i u Srpskoj

Gorivo na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj pojefitiniće u prosjeku za 7 do 10 pfeniga po litru...

DOBOJ: Prezentacija "Nove kreditne linije Razvojne banke FBiH" u Tešnju

U organizaciji TRA Agencije za razvoj općine Tešanj održana je prezentacija kreditnih linija usmjere...

DOBOJ: Mladi upoznati o pokretanju preduzeća

Program podrške startap projektima, čija su ciljna grupa prevashodno mladi i žene, predstavljen je d...

RADNICI PREVARENI – Po Ministarstvu rada najniža plata u RS je 250 KM!

Prema tumačenju Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite Repubublike Srpske u najnižu platu od...

DOBOJ: Počela isplata materinskog dodatka za januar

U Republici Srpskoj danas je počela redovna isplata za januar dodatka na djecu, materinskog dodatka,...

Poražavajući podaci o korištenju interneta u preduzećima u Srpskoj

Preduzeća u Srpskoj imaju pristup internetu, ali tek nešto više od polovine ima internet stranicu, d...

DOBOJ: Ostvaren javni prihod od oko 300.000.000 KM

Grad Doboj ostvario je javni prihod u iznosu nešto manjem od 300.000.000 KM, te se po visini iznosa,...

DOBOJ: Poziv na prezentaciju CEFE programa preduzetničke podrške

Gradska razvojna agencija Doboj i Udruženje trenera CEFE u BiH, objavili su Javni poziv mladim osoba...

DOBOJ: Za novorođenu djecu na poljoprivrednim gazdinstvima po 500 KM

Za svako novorođeno dijete na poljoprivrednim gazdinstvima u Republici Srpskoj biće dodijeljeno 500 ...

DOBOJ: "Elektro-Doboj" nema viška zaposlenih, ovo preduzeće rezultatima pokazuje da se može kad se hoće

Za razliku od ostala 4 distributivna preduzeća u sistemu “Elektroprivrede RS”, koja moraju u prvom k...