Logo
Odštampajte ovu stranicu

DOBOJ: Da učenici koriste Gugl učionicu potvrdilo 75,5 odsto anketiranih roditelja

FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Da učenici koriste Gugl učionicu potvrdilo 75,5 odsto anketiranih roditelja FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Da učenici koriste Gugl učionicu potvrdilo 75,5 odsto anketiranih roditelja

U Osnovnoj školi "Sveti Sava" Doboj nastavnici u radu sa učenicima najčešće koriste "Gugl" učionicu, a najmanje učenika je usmjereno samo na praćenje nastave putem TV ekrana i komunikaciju putem SMS poruka i poziva, te slanje nastavnih materijala putem pošte, rekla je direktor ove škole Radmila Dakić.

Komentarišući rezulate elektronske ankete koju je sprovela ova osnovna škola, Dakićeva je rekla Srni da je u anketi koja je bila objavljena na zvaničnom školskom veb sajtu i "Fejsbuk" stranici od 28. marta do 1. aprila učestvovalo oko 400 roditelja učenika ove škole.

"U 75,5 odsto slučajeva roditelji su naveli da naši nastavnici u radu sa učenicima koriste `Gugl` učionicu jer je to platforma koja je predviđena za onlajn nastavu. Najmanje naših učenika, svega 3,6 odsto, usmjereno je samo na praćenje nastave putem TV ekrana i komunikaciju putem SMS poruka i poziva, slanje nastavnih materijala putem pošte", rekla je Dakićeva.

Prema njenim riječima, od većine anketiranih roditelja njih 71,6 odsto navodi da njihova djeca imaju neophodnu informatičku opremu za realizaciju onlajn nastave, dok se 6,5 odsto izjasnio da njihova djeca nemaju neophodnu informatičku opremu.

"U dogovoru sa nastavnicima sastavili smo spiskove i tim učenicima ustupili na korištenje školske laptope iz projekta `Dositej`", rekla je Dakićeva, dodavši da su Ministarstvu prosvjete i kulture proslijedili spiskove učenika koji nisu imali internet, kako bi i ova prepreka bila otklonjena.

Ona navodi i da je 92,1 odsto anketiranh roditelja zadovoljno organizovanom onlajn nastave, a da samo tri odsto roditelja nije bilo zadovoljno, kao razlog navodeći da nemaju sva djeca internet i računare.

"Čak 95 odsto anketiranih izjasnilo se da su nastavnici dostupni za dodatna pojašnjenja i pružanje potrebne pomoći učenicima", rekla je Dakićeva.

Komentarišući podatak da se pet odsto roditelja izjasnilo da su nastavnici ponekad, rijetko ili nikad dostupni učenicima, Dakićeva je istakla da pojedini nastavnici nisu imali potrebnu opremu za onlajn nastavu, te da neki od njih žive u ruralnom području gdje je slaba internet veza.

Na pitanje da li je učeniku potrebna pomoć prilikom izrade domaće zadaće, 83 odsto anketiranih roditelja navodi da učenicima pruža pomoć ponekad, rijetko ili nikad, a 16,9 odsto njih navodi da svojoj djeci pomaže često ili uvijek.

Dakićeva je pojasnila da su ove razlike razumljive s obzirom na to da među đacima postoji razlika u interesovanju, motivaciji i razvijenosti radnih navika.

Prema njenim riječima, podijeljena su mišljenja roditelja kada je u pitanju zadavanje dodatne zadaće.

"Oko 40 odsto roditelja smatra da ne treba zadavati dodatnu zadaću i da je ova zadaća sasvim dovoljna, a čak 60 odsto roditelja smatra da nastavnicima treba dati mogućnost da daju i dodatne zadatke kao razlog navodeći da predmetni nastavnici najbolje poznaju svoje učenike, njihove mogućnosti i individualne potrebe", navela je Dakićeva.

Ona je dodala da većina roditelja, oko 79,6 odsto, smatra da je kroz način na koji je trenutno organizovana nastava moguće vrednovati učenike, a da se s tim stavom ne slaže 20 odsto roditelja koji navode da ovo ocjenjivanje ne bi bilo objektivno.

Dakićeva je, komentarišući povod za elektronsku anketu u njene rezultate, navela da je početak onlajn nastave za sve bio nepoznanica, ali da su nastavnici veoma brzo uvidjeli prednost onlajn učionica.

Prema njenim riječima, za brzu i uspješnu organizaciju onlajn nastave prvenstveno treba zahvaliti saradnji između kolega uz veliku podršku roditelja posebno kod učenika u razrednoj nastavi, koji na ovom uzrastu nisu imali potrebna informatička znanja.

Ona je navela da je škola, radi uspješne komunikacije sa učenicima i njihovim roditeljima, još u prvoj sedmici objavila elektronske pošte svih nastavnika, a već naredne sedmice na školskoj internet stranici su se nalazili linkovi sa "Gugl" učionicama ili stranicama.

Dakićeva je najavila da već od naredne sedmice škola planira da uspostavi međusobnu komunikaciju nastavnice kineskog jezika i učenika koji pohađaju fakultativnu nastavu kineskog jezika.

"U ovoj fazi još nemamo zvaničnu informaciju na koji način ćemo zaključiti ocjene, ali znam da će Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Republički pedagoški zavod ubrzo pronaći rješenje za ovu situaciju", rekla je Dakićeva.

Ona je poručila da se za određene nedostatke u sprovođenju onlajn nastave mogu naći adekvatna rješenja, osim žive riječi i direktnog kontakta koji podjednako nedostaju djeci i prosvjetnim radnicima.

Dakićeva je rekla da Osnovnu školu Sveti Sava pohađa oko 1.400 učenika.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Webmaster © Robna Kuća Doboj. Sva prava pridržana.