Menu

Pročitajte tajnu estonskog obrazovnog čuda

  • Autor  Nezavisne novine / Večernji
  • 1 komentar
FOTO: Dobojski Info | Pročitajte tajnu estonskog obrazovnog čuda FOTO: Dobojski Info | Pročitajte tajnu estonskog obrazovnog čuda

Estonska osnovna škola "Tartu Raatuse Kool" u drugom je najvećem gradu u toj baltičkoj državi s jedva 1,4 miliona stanovnika. Tartu ima oko 90.000 stanovnika i zovu ga intelektualnim i kulturnim scentrom Estonije jer je u njemu najstariji univerzitet u zemlji.

U tartuškoj školi koju pohađa 540 učenika četvoro prosvjetara iz Hrvatske provelo je početkom novembra šest dana u sklopu Erasmus plus projekta u kojem su im se pridružili kolege iz Grčke i Kipra.

Oni su iz prve ruke mogli svjedočiti estonskom tranzicionom čudu koje ih već godinama drži na samom evropskom vrhu po uspješnosti obrazovnog sistema. Da su zaista najbolji, potvrdili su i rezultati novog istraživanja PISA, i to u sve tri kategorije: čitalačkoj, matematičkoj i prirodnim naukama pismenosti.

Testirano je ukupno oko 600.000 učenika iz 79 zemalja, a 15-godišnji Estonci opet su briljirali. Za razliku od učenika iz našeg regiona koji su još jednom ostvarili ispodprosječne rezultate.

U čemu je, zapravo, tajna estonskog obrazovnog čuda?

Mnogi će reći da jedna od najpoznatijih skulptura u Tartuu – goli likovi oca i sina koji se drže za ruke – predstavljaju esenciju njihovog društvenog, a potom i školskog sistema.

Figure oca i sina, naime, istih su proporcija iako je jasno kako je sin sigurno predškolske dobi. Ali, baš takav pristup simbolizuje ono po čemu je Estonija danas toliko posebna: odnos prema najmlađima.

Dijete je na toj skulpturi potpuno ravnopravno s odraslim čovjekom. Iste je visine, držanja, pa i veličine polnog organa. Od malih nogu se, dakle, uče ravnopravnosti, samostalnosti, uključenosti. Ali i odgovornosti koja proizlazi iz toga. U osnovnoj školi "Tartu Raatuse Kool", na primjer, samo je jedan toalet. I to zajednički za sve: dječake, djevojčice, učitelje, direktora, roditelje.

A jedna je i garderoba u koju svoju odjeću ostavlja svako ko boravi i radi u školi. Direktor će se zato često oblačiti zajedno s prvačićem i svima je to potpuno normalno i prirodno. Svi u školi nose papuče, one su obvezne. Učenici, prosvjetari, direktor, roditelji koji dolaze na informacije. Ako nemaju papuče, dobiće plastične navlake za obuću. Iste onakve kakve na cipelama moraju imati predsjednik države, premijer i ministar prosvjete ako nogom žele kročiti u školu. A i kaput će, bogme, morati objesiti u zajedničku garderobu. Jer druge jednostavno nema. Svi su jednaki. Ravnopravni. Uključivi i samostalni.

Tajna estonskog školskog sistema svakako leži na temeljima zdravog društva u kojem se, recimo, o korupciji uopšte ne govori, prenosi "Vecernji.hr".

Nema je u javnom prostoru jer je zaista – nema. Odnosno, toliko je raritetna i domicilnom stanovništvu teško shvatljiva da se o njoj kao problemu uopšte ne razmišlja. Estonija je prostor u kojem možete napredovati, ispuniti se i dokazati u različitim segmentima ljudskog djelovanja isključivo svojim znanjem i kompetencijama. Nema kumova, rođaka i partijskih veza u javnim službama. Samo najbolji i najmarljiviji.

"Sve tamo počinje od odgoja kod kuće. Djeca su od malih nogu skromna, socijalizovana, samostalna, vrijedna. Takva su poslije i u školi. Jedna učenica iz Estonije koja je u travnju bila na razmjeni u našoj školi s ocem je napravila pravu pravcatu drvenu kuću. I to nije nikakva iznimka, već pravilo. Kod njih u svakoj situaciji vrijedi ona 'do it yourself'. Dakle, napravi sam sve što možeš. Nose šalove i kape koje sami štrikaju doma, a u svakoj kući naprave pravu saunu u kojoj često uživaju. Sauna je i u školi, djeca u nju rado odlaze za vrijeme tjelesnog", kaže Vedran Janković, nastavnik tehničke kulture i informatike u Osnovnoj školi Fran Koncelak iz Drnja kod Koprivnice.

On je s troje kolega iz iste škole boravio u Estoniji u okviru Erasmusa, i to u projektu SLAM (STEM learning activities & methods) kojim se naglašavala važnost aktivnog rada u STEM području, usavršavanja stranog jezika i pojačanog korištenja napredne tehnologije u učenju i predavanju. Pridružili su mu se učiteljica biologije Dunja Valenčak, učiteljica matematike Ksenija Varović i školska bibliotekarka Stjepana Kadić.

Projekat će trajati do avgusta iduće godine, a osmislio ga je tim škole iz Drnja čiji je koordinator učiteljica hrvatskoga jezika Ana Tustonjić Dombaj.

Za estonski jezik kažu da je jedan od najtežih u svijetu, nešto između finskog i mađarskog s mnoštvom gramatičkih i pravopisnih pravila kroz čiju se šumu stranci obično teško probijaju. Zato je svladavanje tog jezika, i to onog čistog književnog, prvo s čime se svaki mali Estonac suočava vrlo brzo nakon rođenja.

"Ima vam jedna ogromna knjiga s hrpom pravila koja klinci moraju savladati. Oni moraju biti pismeni i to je temelj od kojeg kasnije sve polazi i nadograđuje se. Od malih nogu uče se gramatika i pravopis, a djeca potpuno pismena dolaze u školske klupe. Njima je jezik toliko važan da ga intenzivno uče i doma i u vrtićima. I od malih nogu ih se uči da budu samostalni, svoji", prenosi svoje impresije iz boravka u Estoniji školska bibliotekarka Stjepana Kadić.

Učitelji iz Podravine lično su se uvjerili kako nije nikakvo pretjerivanje kad se govori da je riječ o najpametnijoj zemlji u Evropi s vrhunskim obrazovnim sistemom. U Estoniji su učitelji izuzetno cijenjeni u društvu i to se vidi na svakom koraku. Javne vlasti to vrlo dobro znaju pa se trude osigurati im odlične radne uslove i dobra primanja.

Prosječna učiteljska plata je oko 2.600 maraka, a cijene skoro kao kod nas. Školovanje je besplatno i to kod njih zaista znači besplatno: država pokriva troškove udžbenika, školske kuhinje, javnog prevoza, radnog materijala. Osnovna škola traje devet godina. Ali, zato će učitelji i nastavnici koji ne postižu rezultate koji se od njih očekuju otkaz dobiti bez komplikovane procedure i sindikalnih zanovijetanja.

Takva ovlaštenja ima školski direktor i tu nema previše drame. Prosvjetari koji ne zadovolje očekivanja škole dobiće svu potrebnu pomoć, pa i dodatnu edukaciju, da postignu očekivani nivo rada s djecom. Ali, ako i to ne pomogne, izgubiće posao jednostavnom odlukom direktora. Bez prava žalbe. Jer oni za djecu traže samo najbolje.

"U školi u kojoj smo bili čest je običaj da učitelj koji je tog časa slobodan ode kolegi na sat. Ne zato da bi kritizirao, već da bi nešto naučio, a možda i sugerirao što kod drugih treba popraviti. I tu nema ljutnje, svi takav pristup prihvaćaju kao posve normalan jer je svima u interesu da budu bolji", primjećuje Stjepana Kadić.

Kako dodaju hrvatski prosvjetani radnici koji su posjetili Esoniju, u tamošnjoj školi, za razliku od Hrvatske, nema spoljnog vrednovanja jer za tim zaista nema potrebe. Školski direktor ima čak šest pomoćnika koji se brinu o različitim segmentima u radu škole.

Jedan pomoćnik, na primjer, zadužen je isključivo za školske projekte, ovog časa vodi ih osam i plaćen je samo za to. Prosvjetari koji su u Drnju zaduženi za sprovođenje Erasmusa to rade bez naknade i uz obavljanje svakodnevnih zadaća na nastavi. Niko ih i ne pita rade li na tome van radnog vremena. A rade jer drukčije inače ne bi uspjeli.

Direktor estonske škole ima diskrecijsko pravo da novčano nagradi učitelje i nastavnike koji su tokom godine postigli izuzetne rezultate za školu. Novac za nagrade osigurava država. Za vrijeme boravka drnjanskih prosvjetara u Estoniji nagrađeno je troje najboljih. To, dakako, znači da ta baltička država za obrazovanje u proračunskom procentu izdvaja više nego drugi. Svakodnevna nastava posebna je priča. Nema papira, sveden je na najmanju moguću mjeru. Učenje se odvija na pametnim pločama, internetu, laptopima, izuzetno i na mobilnim telefonima koji su inače nepoželjni u školi.

Dopušteno ih je koristiti samo ako je to u svrhu svladavanja gradiva. Tableta uopšte nema, a i domaće zadaće svedene su na minimum. Učenici se u školi zadržavaju otprilike po osam sati i tamo odrade sve što treba. Izuzetak su rijetke zadaće iz matematike i jezika. I tu je na djelu ravnopravnost: ako prosvjetari nakon 16 sati potpuno zaborave na školu, sistem želi da tako bude i s djecom.

Učionice imaju staklene zidove okrenute prema hodnicima, pa je unutrašnjost učionice svima vidljiva. Ali, to ne ometa koncentraciju na nastavi. Nema pravouglih stolova i klasičnih školskih stolica. Stolovi su nepravilnih oblika koji se mogu spajati poput slagalica, a stolice su na točkovima. U prostorijama ima i kauča, fotelja, trosjeda.

Učenik se usred časa može sa svoje stolice preseliti na kauč ako mu je tako lakše pratiti nastavu. Estonci drže da je upravo sloboda kretanja ključna za nesputanost učenika, koja ih oslobađa i potiče na produktivniji rad. Za razvoj fine motorike, rada mozga i preciznosti sastavni dio nastave su sati pletenja i kuvanja. Poseban prostor zauzima dvorana namijenjena plesu i dramskim grupama. Školska biblioteka dio je otvorenog prostora, širokog hodnika. Posebnu pažnju pak privlače krugovi među policama u kojima se učenici i učitelji mogu odmarati te nesmetano čitati.

Na školskim hodnicima može se vidjeti i terapeutski pas socijalne pedagoginje. Posebno je važno fizičko vaspitanje. Oko škole nekoliko je igrališta, neka i s vještačkom travom, atletska staza, glavna sportska dvorana za košarku i ostale sportove u zatvorenom, teretana, dvorana za džudo i hrvanje te sauna koja je sastavni dio života svakog Estonca. U hodnicima su stolovi za tenis i fudbal, a odmor se može provesti i u separeima za odmaranje i slušanje muzike.

"Kad smo došli u Tartu, padala je kiša. Učitelj tjelesnog s klincima je bio vani po kiši na umjetnoj travi. Igrali su nogomet. Pozdravili smo se i primijetili da će svi pošteno pokisnuti na igralištu. 'Nismo od šećera', odgovorio nam je estonski kolega, 'to je samo kiša.' Inače, u školi se prešutno zabranjuje i markirana sportska odjeća. Nema Adidasa i Pume, to nije dopušteno, samo jednostavna odjeća", naglašava Vedran Janković.

Hrvatska prosvjetna delegacije primijetila je i da direktor na posao dolazi u poderanim, starim trapericama, a jedan kolega je imao rupu na vesti ispod pazuha. Ali, niko se na to ne obazire. Bitno je da je odjeća čista. Zato su svi izuzetno ekološki osviješteni. Estonska djeca koja su boravila u školi u Drnju nisu se mogla načuditi silnom papiru koji se koristi u nastavi.

"Pa koliko ste vi za to ubili pingvina", pitali su.

Ubijanje pingvina, inače, njima je sinonim za uništavanje prirode i nepotrebno trošenje prirodnih resursa. Isti je slučaj bio i s grijanjem. Prigovorili su da je u školi vruće i da svi hodaju u kratkim majicama.

"Kad su prvi dan sjeli za stol da ručaju, primijetio sam da su odmah vratili plitke tanjure u kuhinju. Time su, kažu, spasili život barem jednom pingvinu. Brzo smo shvatili da žele uštedjeti na potrošnji vode i deterdženta za suđe. Moram vam priznati da sam taj model spašavanja pingvina odmah prenio u obitelj, pa danas na pranje suđa trošimo osjetno manje nego prije", otkrio je za pomenuti portal direktor Osnovne škole Fran Koncelak iz Drnja Ivan Pikivača.

Ekološka osviještenost vidi se i na svakom koraku u estonskom gradu u kojem su podravski prosvjetari boravili. Masovno se koristi javni prevoz, posebno gradski električni bicikli. Mnogi učitelji iz estonske škole nemaju automobil i na posao u pravilu dolaze biciklom.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

1 komentar

  • Милан Гојковић
    Милан Гојковић nedelja, 08 decembar 2019 11:40 Link komentara

    Саркастична сличност образовном чуду у Републици Српској.

    Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh

Sponzorisani članci

Prev Next
DE BRUJNE RUŠI LESTER: Siti kod "lisica" - Meridianbet ima sjajan prijedlog

Jedan od dva derbija 27. kola Premijer lige odigraće trećeplasirani Lester i Mančester siti, koji je...

Spektakularni koncert „Gipsy Kings“ večeras u Banjaluci

Do nastupa svjetski proslavljene grupe „Gipsy Kings by Andre Reyes“ u Banjaluci ostalo je svega neko...

VERNER RUŠI "PIJETLOVE": Meridianbet kvote kažu - Murinjo je u problemu!

Totenhem i Lajpcig odigraće prvi susret osmine finala Lige šampiona, od 21 čas na novom "Vajt Hart L...

SIMEONE RUŠI KLOPA: Atletiko ima recept za Liverpul, a Meridianbet top ponudu

U prvoj utakmici nokaut faze Lige šampiona, Atletiko iz Madrida od 21 čas dočekuje aktuelnog vladara...

MERIDIANBET PONUDA IZ SNOVA: Džejms ruši "plavce", Maunt ima odgovor

U posljednjoj utakmici 26. kola Premijer lige nismo mogli da poželimo bolji duel: snage će odmjeriti...

LACIO - INTER Vatreno u Italiji i najbolje Meridian kvote - da bude još vatrenije!

Lacio - Inter, derbi 24. kola Serije A, utakmica koja bi mogla prve da “pogura” na čelo tabele, a dr...

STIŽU KRALJEVI ROMSKE RAPSODIJE “Džipsi Kingsi” spremni za koncert u Banjaluci

Kraljevi romske rapsodije će u petak 21. februara na noge dići cijelu Sportsku dvoranu „Borik“, jer ...

NAJTROFEJNIJA UTAKMICA ITALIJE: Milan - Juve, Ibra - Ronaldo i neponovljive Meridianbet kvote

Prva utakmica polufinala Kupa Italije, od 20.45 časova sastaju se Milan i Juventus, u duelu najtrofe...

90 godina Boschevih filtara goriva

Program Boschevih filtara danas: pokrivenost tržišta za osobne automobile u Europi veća od 95 %...

MERIDIANBET KVOTE: Inter i Milan u centru pažnje, Ibra ruši najvećeg rivala

Jedno je sigurno, sve oči zaljubljenika u fudbal ove nedjelje, od 20.45, biće uprte u pravcu grada m...

Kraljevi romske rapsodije stižu u BOSNU I HERCEGOVINU!!

20.02.2020. DVORANA „MIRZA DELIBAŠIĆ“, SARAJEVO21.02.2020. DVORANA BORIK, BANJA LUKA Gipsy Kings by...

TIPSTER: Uzbudljivo takmičenje u tipovanju koje se ne propušta

U Meridianu zabava nikada ne prestaje. Iznenađenjima nema kraja, pa tako na svakodnevnom nivou igrač...

MERIDIANBET VJEČITI DERBI Crveno ili crno-bijeli, pitanje je sad?

Došao je dan i za drugi ovosezonski košarkaški vječiti derbi - Crvena zvezda će od 18 sati u dvorani...

REAL - ATLETIKO Madridski derbi i Meridianbet ponuda koja se ne odbija

U 21. kolu Primere, Real dočekuje Atletiko u velikom derbiju Madrida, a kao i uvijek utakmice ovih r...

BOSCH: Širokim asortimanom proizvoda zadržavamo prodaju na visokoj razini – nepovoljno okružje utječe na dobit

Prodaja: 77,9 milijarda eura Rezultat: 3 milijarde eura Pozamašna početna ulaganja: Mi...

JUNAJTED BEZ ŠANSE: Meridianbet izazov - može li Marsijal da zaustavi Silvu?

Siti i Junajted za finale Liga kupa - mada se čini da je finalista poznat i poslije prvog duela koji...

Kultura i Obrazovanje

Od sljedeće godine mala matura obavezna u Srpskoj

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila da će eksperimentalna mala ma...

DOBOJ: Otvorena izložba radova iz fundusa likovne kolonije „Kožuhe“

U Umjetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje sinoć je otvorena izložba radova iz...

DOBOJ: Sutra otvaranje izložbe djela iz fundusa Likovne kolonije „Kožuhe“

U Umjetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje sutra, 13. februara, sa početkom u ...

DOBOJ: Osnovci iz Donje Paklenice slušali predavanje na temu "Reproduktivno zdravlje" (FOTO)

Na inicijativu Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske u okviru projekta "Briga o djeci, zaje...

DOBOJ: Mladi nisu svjesni sankcija za zloupotrebu interneta

Na području Doboja evidentirani su blaži vidovi povrede integriteta djece posredstvom društvenih mre...

UJEDINIO IH HUMANI CILJ: Godinama besplatno prevode medicinsku dokumentaciju

Besplatan prevod medicinske dokumentacije za liječenje u inostranstvu fokus je rada udruženja građan...

DOBOJ: Radionice povodom Svjetskog dana čitanja naglas

Dobojska Narodna biblioteka danas je, povodom Svjetskog dana čitanja naglas, za korisnike vrtića "Ma...

DOBOJSKI INFO PREDSTAVLJA: "Mikrokosmos" Igora Vukojevića i momaka iz grupe ZAR (VIDEO)

Nakon dueta sa Žanamari Lalić bh. kantautor Igor Vukojević snimio je još jednu zajedničku pjesmu. Ov...