Logo
Odštampajte ovu stranicu

Pad kreditiranja u Bosni i Hercegovini nastavljen i u maju

FOTO: Dobojski Info | Pad kreditiranja u Bosni i Hercegovini nastavljen i u maju FOTO: Dobojski Info | Pad kreditiranja u Bosni i Hercegovini nastavljen i u maju

Kreditini rast u Bosni i Hercegovini pod uticajem korona krize nastavio je usporavati i u maju, pokazuju podaci Centralne banke Bosne i Hercegovine, izvještava Indikator.ba.

Ukupni kreditni plasmani iznosili su u maju ove godine 20,26 milijardi KM i smanjeni su za više od 500 miliona KM ili za 2,5 posto u odnosu na kraj 2019. godine kada su iznosili 20,77 milijardi KM.

Kreditni rast u maju ove u odnosu na maj 2019. godine iznosio je "mršavih" 0,93 posto, što je najniže u posljednjih nekoliko godina.

Osipanje kreditne aktivnosti banaka naročito je nastupilo nakon marta ove godine, što se poklapa sa izbijanjem panedmije koronavirusa. U aprilu ukupni krediti bili su manji za oko 186 miliona KM u odnosu na mart, a u maju u odnosu na april manji su za oko 36 miliona KM.

Još u martu trend je bio pozitivan, saldo ukupnih kredita imao je rast za nešto više od 50 miliona KM u odnosu na februar.

Kreditiranje stanovništvu, koje je u martu ove godine bilo doseglo iznos od 9,90 milijardi KM, doživjelo je pad za nešto više od 100 miliona KM u aprilu i maju da bi u maju ukupni saldo iznosio 9,79 miljardi KM. Takođe, za nešto više od 100 miliona smanjeno je i kreditiranje privatnih preduzeća te je na kraju maja ukupni saldo iznosio 8,74 milijarde KM.

I dok je kreditiranje vlada entiteta, vlada kantona, kao i javnih preduzeća bilježilo blaži pad, kreditiranje općina poraslo je u ovoj godini iznosivši ukupno 327,5 miliona KM.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Webmaster © Robna Kuća Doboj. Sva prava pridržana.