Menu

90 GODINA INSTITUTA U DOBOJU

FOTO: Dobojski Info | 90 GODINA INSTITUTA U DOBOJU FOTO: Dobojski Info | 90 GODINA INSTITUTA U DOBOJU

Higijenski zavod u Banja Luci osnovan je 7.novembra 1929, na osnovu Zakona o banskoj upravi, spajanjem Stalne bakteriološke stanice sa Domom narodnog zdravlja i njegovim pretvaranjem u „higijenski zavod za teritoriju  Vrbaske banovine“. Za zdravstvo novoosnovane banovine, predstavljao je centralnu higijensku ustanovu, sa veoma širokim djelokrugom vanbolničkog rada. Njegovo osnivanje je predstavljalo najznačajniji događaj u istoriji zdravstvene kulture ovog područja.

U stručnom pogledu, Higijenskom zavodu u Banjaluci bili su podređeni domovi narodnog zdravlja, zdravstvene stanice i ambulante na prostoru Vrbaske banovine. U njegov uži rejon spadali su srezovi Banjaluka, Bosanski Novi, Prijedor, Prnjavor, Sanski Most, Ključ i Kotor Varoš, dok su ostali srezori Banovine bili u nadležnosti domova narodnog zdravlja u Bihaću, Bosanskoj Gradišci, Jajcu i Doboju.

U dvostrukom radu Higijenskog zavoda, prvi, ambulantni, sastojao se od pregleda i liječenja, a drugi, preventivni, od terenskog suzbijanja epidemija, malarije, endemičnog sifilisa i asanacionih mjera. Na području Banovine u djelokrug rada Zavoda ulazila su pitanja lične, socijalne i generativne higijene, proučavanja i poučavanja naroda, asanacija, ispitivanja i suzbijanja zaraznih bolesti, organizacije, osnivanja i nadzora nad svim higijenskm ustanovama.

U svom istorijskom razvoju, Zavod je doživio mnogobrojne organizacione transformacije prema vladajućim politikama zdravstva u različitim državnim tvorevinama, da bi, danas, postao ključna ustanova javnog zdravstva u Republici Srpskoj.

Ova javna ustanova ima misiju da prati, procjenjuje i analizira zdravstveno stanje stanovništva, odnosno stanje životne sredine Republike Srpske u oblastima: Epidemiologije, mikrobiologije, higijene, socijalne medicine, sanitarne hemije, farmacije i zaštite od zračenja, a sve u cilju promocije zdravlja, prevencije bolesti i unapređenje kvaliteta života. Pored svih zakonom predviđenih dokumenata, Institut već 10 godina ima Kodeks  poslovnog ponašanja kojim se u potpunosti normira vertikalna i horizontalna komunikacija u organizaciji, kao i komunikacija sa korisnicima usluga. Od 2017. godine Institut je usvojio i Plan integriteta koji predstavlja ključni antikorupcijski mehanizam važan za obavljanje ovakvog javnog posla.

Institut ima akreditovanu laboratoriju prema standardu BAS EN 17025. Imajući u vidu da je Institut monopolista u svojoj djelatnosti u Republici Srpskoj, te se nema sa kim porediti, velika se pažnja posvećuje provjerama stručnosti rada (proficency testing). U tom smislu, Laboratorije Instituta svake godine organizuju više od 20 međulaboratorijskih poređenja da bi potvrdili validnost svojih izvještaja.

Izdrađivanje posebnog pristupa prema svakom segmentu svojih korisnika, Institut razvija posebne metode realizacije usluga na planu održavanja i unapređenja javnog zdravlja stanovništva Repunlike Srpske.

U Institutu je zaposleno 276 osoba širokog spektra zanimanja (higijeničari,hemičari,mikrobiolozi,farmaceuti,inžinjeri tehničkih nauka, informatičari). Broj zaposlenih se stalno povećava u skladu sa obimom posla i razvojem novih usluga. Obrazovna struktura je vrlo povoljna i kontinuirano se unapređuje. Organizacija je opredeljena da stalno poboljšava kompetentnost svojih zaposlenih. Osposobljavanje i razvoj kompetentnosti se planira i za te svrhe se obezbjeđuju sredstva. Posebno su značajna usavršavanja u struci, kroz specijalizacije i poslediplomske studije. Zaposleni se redovno upućuju na stručnu kontinuiranu edukaciju.Prihodi instituta imaju stabilno pozitivan trend, zahvaljujući uvođenju novih usluga i povećanja broja ugovora. Uspostavljene su funkcije interne revizije i kontrolinga u oblasti finansija, poboljšava upravljanje sredstvima.

Institut je organizovao i disperziju svojih usluga organizujući posebne jedinice-regionalne centre u četiri oblasti Republike Srpske.

RC Doboj je najstariji Centar, osnovan 1937. godine kao Dom narodnog zdravlja. Tada je imao 16 radnika, a samo godinu dana kasnije, obavljao je više od 19 hiljada pregleda i intervencija.

Danas RC Doboj, ima 27 radnika, 6 sa visokom stručnom spremom i pokriva opštine Pelagićevo, Šamac, Modriču, Brod, Derventu, Doboj, Teslić, Stanare i Petrovo.

Zahvaljujućim dobrim prostornim, tehničkim i kadrovskim potencijalima, Regionalni centar Doboj je druga ustanova u Republici Srpskoj po svojim mogućnostima, a i po ostvarenim registrovanim uslugama javnog zdravstva.

RC Foča kao taka djeluje od 1983. godine, tada je imao 12 zaposlenih i pripadao je Medicinskom centru Foča Međutim preteča Centra bio je međuopštinski zdravstveni centar koji je funkcionisao u okviru administrativne službe Medicinskog centra još 1968. ghodine.

Razvoj laboratorije i to sanitarne hemije počeo je 1984. godine, a mnogo godina kasnije, 2006. godine, otvorena je mikrobiološka laboratorija.

Trenutno Regionalni centar Foča ima 8 zaposlenih i pokriva 6 opština: Foča, Novo Goražde, Čajniče, Višegrad, Rudo i Kalinovik.

RC Istočno Sarajevo osnovan je 1993. godine, i tada je imao 15 radnika. Danas centar ima 21 zaposlenog i pokrivaju 8 opština Sarajevsko-romanijske regije: Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Istočni Stari Grad, Trnovo, Pale, Rogatica, Sokolac i Han Pijesak.

Regionalni centar Trebinje osnovan je 1994. godine, međutim zbog proteklog rata, ozbiljnije počinje da djeluje tek 1996. Djelatnost ovog Regionalnog centra obuhvata opštine: Berkovići, Bileća. Gacko, Ljubinje, Istočni Mostar, Nevesinje i Grad Trebinje. Krajem 1999. Centar je ima 13 zaposlenih, a danas ih ima 24 od čega je 8 radnika sa visokom stručnom spremom.

Godišnje, ovaj centar izvrši preko 7000 analize hrane, vode, predmeta opšte upotrebe.

Regionalni centar Zvornik osnovan je 1996. godine kada zapošljava9 radnika.

Pri osnivanju, Centar nije raspolagao sopstvenom laboratorijom sanitarne mikrobiologije i hemije, te su analize rađene u Zavodu za zaštitu zdravlja Šabac.

Centar danas ima 19 zaposlenih od čega 5 sa visokom stručnom spremom, raspolaže modernom Službom za laboratorijske i higijenske analize, širi opsegom djelatnosti koje obavlja, modernom aparaturom za rad, a opštine koje pokriva su: Bijeljina, Ugljevik, Lopare, Zvornik, Bratunac, Srebrenicu, Milići, Vlasenicu, Šekovići i Osmaci.

Zahvaljujući:

- Usvojenoj i provedenoj Politici kvaliteta upravljanja,

- Usvojenoj i provedenoj Politici kvaliteta ispitnih laboratorija,

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, od 2011. je sertifikovana, a od 2014. i akreditovana ustanova koja:

  • Ispunjava zahtjeve standarda BAS EN ISO/IEC 17025:2006 u pogledu osposobljenosti za obavljanje fizičko-hemijskih i mikrobioloških ispitivaja (voda, namirnica, predmeta opšte upotrebe,hemikalija,hemijskih proizvoda), mjerenja temperature i uzorkovanje vode, ispitivanje specifične aktivnosti radionuklida u zemljištu i vodi i električna ispitivanja i toksikološka ispitivanja rezidus i kontaminanata u hrani, te druga ispitivanja.
  • Posjeduje sistem upravljanje kvalitetom po BAS EN ISO 9001/15 sertifikovan od strane MSC d.o.o. Beograd
  • Godine 2018. dobio je prestižno priznanje „OSKAR KVALITETA“ od strane Fondacije za kulturu kvaliteta i izvrsnost Beograd.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh