Logo
Odštampajte ovu stranicu

DOBOJ: Pastrmka i šaran ispod proplanaka Gostilja

DOBOJ: Pastrmka i šaran ispod proplanaka Gostilja

U Boljaniću, petnaestak kilometara udaljenom selu od Doboja, u netaknutoj prirodi, ispod visa Gostilja, smješten je ribnjak Milorada Mišića. Kako nam ovaj domaćin priča, sve je počelo prije četiri godine, kada je obilazeći prijatelje koji se bave uzgojem ribe, došao na ideju da izgradi ribnjak sa pastrmkom i šaranom, na svom imanju.

„Ovde postoje idealni uslovi za uzgoj ribe. Tokom cijele godine držim pastrmku i šarana, a po potrebi i tostolobiku. Ulaganja su velika, ali bih svima savjetovao koji su nastanjeni u netaknutoj prirodi, da taj potencijal iskoriste“, priča Mišić.

Prema riječima ovog Dobojlije, dobavljači mu redovno dostavljaju mlađ koju on dohranjuje. Zadovoljan je kaže i prodajom i potražnjom.

„Pastrmki smetaju velike vrućine. Temperatura vode mora da bude do 18 stepeni, sve iznad je kritično za pastrmku. S obzirom da je moj ribnjak smješten ispod proplanaka Gostilja, i potočić iz kojeg se ribnjak napaja teče kroz hladovinu, ja s tim nemam problema. Temperatura vode u mom ribnjaku je oko 15 stepeni“, objašanjava Mišić, dodajući da nema problema oko plasmana ribe, te da su najredovnije mušterije iz Doboja i Gračanice.

Najviše ribe Mišić proda tokom posta, od Nikoljdana do Božića, a veliki broj ljubitelja ribljih specijaliteta, dolazi upravo u Mišićevo seosko domaćinstvo da uživa u degustaciji ove namirnice. Pored pastrmke i šarana, na meniju se nalazi i tradicionalno pripremljena hrana, kao što su pogača i uštipci od domaće pšenice, salate i prilozi od povrća iz sopstvene bašte.

„Volim da jedem ribu, posebno kada vidim u kakvim uslovima se ona uzgaja, i čime se hrani“ priča Petar Ilić iz Doboja, koji kako kaže nastoji da barem jednom mjesečno posjeti domaćinstvo Mišić u Boljaniću.

U neposrednoj blizini ribnjaka, Milorad je izgradio i etno kuću, koja je opremljena starim namještajem, i predmetima koji su se nekada koristili za rad u poljima, tako da posjetioci osim dobre hrane, mogu da se prisjete i vremena u kojima su živjeli naši preci.

Srodni članci

Webmaster © Robna Kuća Doboj. Sva prava pridržana.