Menu

UNDP predstavio modele upravljanja rizicima od prirodnih katastrofa

UNDP predstavio modele upravljanja rizicima od prirodnih katastrofa

Smanjenje rizika od poplava i drugih prirodnih katastrofa uspostavom sistema osiguranja

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u sklopu projekta “Integrisanje klimatskih promjena u smanjenje rizika od poplava u slivu rijeke Vrbas”, koji finansira Globalni fond za okoliš (GEF), organizovao je okrugli sto „Značaj osiguranja za upravljanje rizicima od prirodnih katastrofa sa posebnim osvrtom na poplave“ za predstavnike ministarstava, osiguravajućih društava i strukovnih udruženja. Učesnicima su predstavljena pozitivna iskustva razvijenih i zemalja u razvoju u primjeni različitih modela upravljanja rizicima od prirodnih katastrofa sa posebnim akcentom na osiguranje.

„Uspostava sistema osiguranja od poplava i drugih prirodnih katastrofa za pravna lica, poljoprivredna gazdinstva, javne i stambene objekte može doprinijeti smanjenju rizika od poplava i drugih prirodnih katastrofa. Kroz projektne aktivnosti potičemo diskusiju između ključnih aktera u ovoj oblasti kako bi se definisao model osiguranja upravljanja rizikom primjenjiv u Bosni i Hercegovini“ istakla je Raduška Cupać, UNDP rukovodilac projekta.

Jedan od modela je javno-privatni gdje bi se formirala grupacija osiguranja od poplava. Članice te grupacije bi bile osiguravajuće kuće koje imaju finansijske kapacitete da mogu prihvatiti rizike od poplava. Predavačica prof. dr. Jelena Kočović je naglasila da “Bez uvođenja obaveznog osiguranja od katastrofalnih rizika ne možemo se izboriti sa štetnim posljedicama. Ogromni finansijski gubici od poplava koje je BiH imala 2014. godine, podsjećaju nas da se ne smije više ništa prepustiti slučaju.” Procijenjuje se da su poplave 2014. godine u BiH prouzrokovale štete u visini 15% BDP-a.

Prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu može se očekivati da će se godišnji gubici od poplava povećati pet puta do 2050. godine i do 17 puta do 2080. Najveći dio ovog povećanja (70%-90%) procjenjuje se da će nastati zbog društveno-ekonomskog razvoja uslijed povećanja ekonomske vrijednosti imovine u plavnim područjima, a ostatak (10%-30%) uslijed klimatskih promjena. Učesnici okruglog stola su se složili da je neophodno više pažnje posvetiti edukaciji stanovništva, a posebno mladih, u oblasti osiguranja od rizika od poplava i drugih prirodnih katastrofa.

Projekt „Integrisanje klimatskih promjena u smanjenje rizika od poplava u slivu rijeke Vrbas“ ima za cilj da omogući BiH vlastima na svim nivoima da se prilagode rizicima od poplava kroz primjenu tehnologija koje bi omogućile ekonomske aktivnosti otporne na klimatske promjene.

Više iz ove kategorije « DOBOJ: Za 10 mrtvih niko odgovoran!

4 Komentara

 • Doći će nam gradinari glave
  Doći će nam gradinari glave utorak, 04 april 2017 11:04 Link komentara

  Kažu da je Pekara onu novu kuću na Usori podigao iznad nivoa poplave iz 2014. S obzirom da je blizak gradskoj vlasti vjerovatno zna da grad nije zaštićen pa je uložio malo više para u dodanta 3-4 kubika betona da izdigne temelj da mu ne poplavi.....
  A zemlju koju je iskopao sa obale je nasuo tu a rupe zatrpa smećem...bilo je ovdje objavljeno...

  Prijavi
 • Mirko
  Mirko utorak, 04 april 2017 06:59 Link komentara

  Sreto Djurkovic Pekara uveliko radi na zastiti od poplava ali time sto radi ce zastiti samo svoju kucu a citav Doboj ugroziti.Ogromne kolicine zemlje i smeca je nasuo uzvodno od svoje kuce i tako vjerovatno pravi plac za drugog sincica. To sto radi mislim da ne bi proslo danas ni u Siriji!

  Prijavi
 • Zdrav razum
  Zdrav razum ponedeljak, 03 april 2017 09:35 Link komentara

  Da bi se smanjio rizik od poplave potrebno je porušiti sve bespravno izgrađene objekte na obali Bosne, kazniti i zatvoriti sve koji su učestvovali u nasipanju vodopropusnog pojasa (od toplanskog mosta...Dušanić pumpa nesuđena, postrojenja Elektro Doboja, Srete Pekare, Belog, Autokomerca, OMV pumpe, Merkura itd, itd).... sve drugo je mlaćenje prazne slame!
  Sad nam još natovarite i obavezno osiguranje od poplave!

  Prijavi
 • Mitar
  Mitar nedelja, 02 april 2017 09:07 Link komentara

  Ako nas podavi sledeća poplava, šta će nam pare od osiguranja?
  Znače li šta pare onim licima koja su izgubila život u poplavi 2014. godine?
  Trebate organizovati seminare vezano za preventivu da nas opet ne poplavi.
  Tu Vašu priču ostavite za poplavu usjeva na oranicama.
  Tada ima smisla. Ako padaju glave, priča o finansijama je u najmanju ruku neumjesna.

  Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh