Menu

REŠAVANJE PROBLEMA VODOZAŠTITE DOBOJA TEK NA POČETKU: Milioni maraka za oduzetu zemlju

REŠAVANJE PROBLEMA VODOZAŠTITE DOBOJA TEK NA POČETKU: Milioni maraka za oduzetu zemlju

Republičke vlastu najzad donele odluku o utvrđivanju opšteg interesa regulacije korita reke Bosne kod Doboja. Vlada RS napokon je donela odluku o utvrđivanju opšteg javnog interesa za regulaciju korita reke Bosne kod Doboja, što je tek početni korak da se grad zaštiti od budućih eventualnih poplava.

Odlukom je dozvoljena eksprorijacija 261 parcele na potezu od novog "Japanskog mosta" do ušća reke Usore. Korisnik eksproprijacije je Grad Doboj, koji bi iz svog budžeta trebao za više stotina vlasnika i posednika tih parcela isplatiti naknadu za izuzetu zemlju, kao i objekte na posedima.
Osim privatnih lica, vlasnici parcela i objekata su i sam Grad, Elektro Doboj, Šume RS, ŽRS, Kajak klub "Val" i brojni drugi. Uređenjem korita reke Bosne nestali bi potpuno i nekadašnji Zoološki vrt, dobojski kultni motel "Ušće" i brojna druga njegova znamenja.

Međutim, kako se pune dve godine od katastrofalnih poplava u kojima je Doboj bio potpuno poplavljen, nije mnogo učinilo na prevenciji i da se zlo ne ponovi, nema mnogo vremena da se odugovlači sa zaštitom od budućih poplava.

Ali, prepreka u tome svakako mogu biti višemilionska potrebna sredstva za obeštećenje vlasnika parcela koje se izuzimaju, tako da prema informacijama iz Gradske uprave taj posao u ovoj godini neće ni započeti. Odnosno, zbog nedostatka namenskih sredstava za eksproprijaciju u ovoj, o tome će se tek moći razmišljati u narednoj godini. Do tada, aktivnosti će biti ograničene i Područnoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove, koja će biti nosilac ovog obimnog posla.

Ako je za utehu, može se reći da su vlasti u Banjaluci napokon uslišili i molbe lokalnih u Doboju da se mora pristupiti hitnom rešavanju statusa mini-hidroelektrana na reci Bosni, ukoliko se želi trajno eliminisati opasnost od mogućih poplava. Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić tokom svoje poslednje posete Doboju obavestio je gradske vlasti da Vlada RS razmatra da izvrši reviziju koncensionog ugovora za izgradnju protočnih hidroelektrana, datog pre devet godina norveškoj firmi.

- “Tehnor enerdži” je izvršio kvalitetne pripreme, ali je nakon smrti vlasnika dospeo u probleme i doveo u pitanje realizacije projekta izgradnje hidrocentrale kod Doboja. Nakon detaljne revizije ugovora o dedeljenoj koncesiji Norvežanima, nastojaćemo da koncesiju obezbedimo “Elektro Doboju” da gradi planirane hidroelektrane – rekao je Đokić u poseti Doboju.

SPOR

Najveći broj vlasnika parcela kraj reke Bosne su Bošnjaci, od kojih većina sada ne živi u Doboju, pa će veoma teško doći do njih kako bi sporazumno bila izvršena isplata nadoknade za izuzetu zemlju.

U ovakvim slučajevima će kod komercijalnih banaka biti otvoreni računi na koje će biti uplaćena određena sredstva za naknadu, a ukoliko ne budu zadovoljni određenom cenom, oni ili njihovi pravni zastupnici moći će voditi sudski spor u kojem će u određivanju pravične naknade glavnu reč imati sudski veštaci.

Odlukom o ekproprijaciji, oni koji se budu protivili već sada mogu pokrenuti upravni spor u roku od trideset dana.

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh