Menu

Blokada „nebeskih vjetrova“ iznad BiH dovela do katastrofalnih poplava 2014. godine

Blokada „nebeskih vjetrova“ iznad BiH dovela do katastrofalnih poplava 2014. godine

Njemački istraživači su analizom satelitskih podataka otkrili zbog čega su BiH i Srbiju 2014. pogodile katastrofalne poplave. Oni upozoravaju da se zbog promjena klime takve ektremne vremenske neprilike mogu očekivati i ubuduće.

Maja 2014. polje niskog pritiska „Ivet“ stajalo je iznad Bosne i Hercegovine i Srbije kao zakovano. Kiša je lila i lila... Izbile su katastrofalne poplave koje su nanijele štete u milijardama, a u poplavama u regionu zablježene su i ljudske žrtve.

Zbog čega je „Ivet“ tako dugo „stajala“ iznad Balkana, bilo je pitanje koje su sebi postavili eksperti sa Instituta za istraživanje klime u Potsdamu. Uobičajeno je da se oblaci u takvom polju niskog pritiska, koje se inače formira iznad Atlantika, prebacuju sa zapada Evrope ka istoku. Nakon što su pregledani svi meteorološki pokazatelji, uključujući i satelitske snimke i druge podatke o meteo-uslovima, naučnici su došli do zaključka da „zastoj“ oblaka na jednom mjestu ima veze s vjetrovima u gornjim, vrlo visokim slojevima atmosfere. Meteorolozi te vjetrove nazivaju „jetstream“.

Vijuga vetrova oko gornje hemisfere

Ti vjetrovi su stalno prisutni oko gornje Zemljine polulopte, obuhvataju je poput prstena. Taj prsten nije prav, već vijugav. Vijuge na tom prstenu se, kružeći oko Zemlje poput talasa, stalno pomjeraju prema sjeveru ili jugu. Ti talasi nazivaju se „Rossby“ talasi. Kada se vijuga pomjera prema sjeveru, onda ona sa juga povlači za sobom vruć vazduh sa Sredozemlja, odnosno izaziva visoke temperature. I obrnuto, putujući prema jugu, vijuga povlači hladan vazduh sa Sjevernog pola.

Jetstream Rossby-Wellen

„Jetsream“ vjetrovi su poput rijeke koja meandrira. „Rossby“ talasi guraju njene dijelove prema jugu ili sjeveru.

U normalnim uslovima to pomeranje odvija se bez prestanka. Proteklih godina istraživači klime došli su do zaključka da se takozvani „Rossby“ talasi sve češće zaustave. „Vijuganje“ jednostavno prestane. „Jetstream“ vjetrovi tada jedno vrijeme nastavljaju da se kreću uvijek preko istih područja, ne pomjerajući se ni prema sjeveru, ni prema jugu, poput rijeke koja stalno teče istim vijugavim koritom. A onda, kao da se oslobodi opruga, „Rossby“ talasi ih još više „zaljuljaju“ prema sjeveru, odnosno prema jugu, objašnjava Štefan Ramštorf sa spomenutog instituta u Potsdamu.

Blokirani „Rossby“ talasi – blokada oblaka iznad Balkana

Svi podaci koje su prikupili on i njegove kolege govore u prilog tome da je upravo takav „zastoj“ u talasanju, odnosno vijuganju „jetstream“ vjetrova doveo do katastrofalnih poplava iznad Srbije i BiH tokom 2014. godine, odnosno do „zastoja“ oblaka iznad cijelog regiona. „Naši podaci ne mogu da nam budu konačni dokaz da je to zaista tako bilo, ali su oni vrlo indikativni, pogotovo ako se uzme u obzir da smo potpuno istu situaciju imali iznad Njemačke 1997. godine, kada je došlo do katastrofalnih poplava u slivu rijeke Elbe“, kaže Dim Kumu koji je učestvovao u izradi studije.

Prema mišljenju tih eksperata, povod zastojima je promjena klime. Naime, talasanje, odnosno vijuganje „jetstream“ vjetrova je posledica velikih temperaturnih razlika između vazduha koji se nalazi iznad Sjevernog pola i onog koji se nalazi oko geografskih širina Sredozemlja. Razlika u temperaturi je „motor“ koji pokreće vijuganje. Kako se povećala temperatura vazduha na Sjevernom polu, tako je sve manja i razlika u temperaturi između vazdušnih masa – što ima za rezultat povremene smanjenje „talasanja“.

Stanovnici Balkana moraju da budu spremni na nove ekstremne nepogode

Studija je pokazala da moramo da računamo s tim da ćemo sve češće da se susrećemo sa ekstremnim vremenskim prilikama, poput onih tokom maja 2014. Tokom proteklih deset godina sve češće se bilježi pojava zastoja „Rossby“ talasa, odnosno pojave da iznad jednog područja stoji „zarobljena“ kiša, a iznad drugih područja vladaju ekstremne vrućine. Tome u prilog ide i podatak da se broj obilnih kiša iznad Balkana u proteklih 60 godina udvostručio. „Rezultati naših istraživanja pružaju sve više dokaza da anomalije planetarnog vjetra „jetstreama“ mogu da pogoduju izazivanju ekstremnih vremenskih situacija. Ono što nas brine jeste što aktuelne klimatske promjene poboljšavaju uslove koji dovode do zastoja „Rossby“ talasa", kaže Štefan Ramštorf.

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh