Menu

“PRIČA O SLOBOMIR P UNIVERZITETU TIPIČAN JE PRIMJER URUŠAVANJA OBRAZOVNOG SISTEMA U RS”

 • Autor  Lj.Đ., Antikorupcija
 • 10 Komentara
“PRIČA O SLOBOMIR P UNIVERZITETU TIPIČAN JE PRIMJER URUŠAVANJA OBRAZOVNOG SISTEMA U RS” “PRIČA O SLOBOMIR P UNIVERZITETU TIPIČAN JE PRIMJER URUŠAVANJA OBRAZOVNOG SISTEMA U RS”

Univerzitet od osnivanja 2003. godine pa sve do sada nije nikada upisan u registar Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH.

“Slobomir P Univerzitet” se pred kraj godine jedva spasao stečaja, a sada ima obavezu da kao učesnik na licitaciji u narednih mjesec dana obezbijedi i plati gotovo četiri miliona maraka za kompleks “Akva siti” u izgradnji.

“Akva siti” je dio kompanije kontroverznog biznismena iz SAD Slobodana Pavlovića “Slobomir”, čiji dio je i Univerzitet, a koja se već duže vrijeme nalazi u finansijskim problemima. Pavlović finansijskim akrobacijama i, kako se sumnja, praznih džepova pokušava da iz njemu poznatih razloga dobije na vremenu i ne želi da prizna pojedinačno krah svojih firmi pravno povezanih lica u stečajnom postupku.

Vlasnik “Pavgorda” iz Foče Gordan Pavlović je ranije otkupio od “Bobar banke” u stečaju 5,3 miliona KM potraživanja, među kojima su bili dugovi preduzeća Slobodana Pavlovića. Njegovi pravni zastupni su u bijeljinskom Okružnom privrednom sudu blokirali svu imovinu u vlasništvu kompanije “Slobomir”, koja je krovni holding i vlasnik svih njegovih biznisa u BiH. Sud je krajem aprila povjerio na upravljanje svom imovinom američkog biznismena privremenom stečajnom upravniku Marku Krsmanoviću iz Bijeljine. Konkretno “Slobomir Univerziteta”, Radio-televizije “Slobomir”, “Slobomir nekretnina” i turističkog kompleksa u izgradnji “Akva siti”.

Prvi od njih „na dobošu“ bio je “Slobomir P Univerzitet”, a stečaj je izbjegao za dlaku 3. decembra prošle godine. Biznismen iz Foče, odnosno njegova Naša banka – ranije takođe u vlasništvu Slobodana Pavlovića “Pavlović Interantional Bank” – povukla je prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad Univerzitetom, jer je njegov prezimenjak Slobodan izmirio dug od 1,5 miliona maraka koji je ta obrazovna ustanova imala prema banci.

Na prodaju 10. maja ove godine zatim je stavljeno i njegovo preduzeće “Akva siti”, ali je njenu imovinu u izvršnom postupku otkupio upravo Slobodan Pavlović. On je kao pobjednik na licitaciji imao rok da do 10. juna plati ponuđenih 4,9 miliona KM, ali kako se i očekivalo to nije uradio. Prema izvršnom postupku to je zatim ponuđeno drugom učesniku po vrijednosti date ponude, a radilo se o takođe njegovoj firmi „Slobomir Nekretnine”. Ni to preduzeće, međutim, nije imalo ponuđene milione, pa je na red došao i treći učesnik na licitaciji, opet njegova firma „Slobomir P Univerzitet”.

Da se radi o neozbiljnim namjerama, to je svakom iole upućenom u prilike na Univerzitetu potpuno jasno.

Slobodan Pavlović i troje službenika tada njegove “Pavlović Interantional Bank” u februaru 2016. godine godine uhapšeno je po nalogu Tužilaštva BiH zbog sumnje u finansijske malverzacije u poslovanju, a prije svega u odobravanju kredita tadašnjem predsjedniku RS Miloradu Dodiku za kupovinu vile u Beogradu. Uhapšenima su tada određene mjere zabrane, a Pavlović je tražio privremeno puštanje na slobodu radi odlaska u SAD i obezbjeđenja novčanih sredstava koje se tiču obaveza banke u procesu dokapitalizacije, što mu je kasnije omogućeno, ali ipak nije uspio spasiti ni zadržati banku u svom vlasništvu.

Prema dostupnim informacijama, Slobodan Pavlović je trenutno u SAD, pokušavajući da prodajom nekretnina u vlasništvu sa suprugom Miroslavom obezbijedi potreban novac za spas ovog i drugih preduzeća, čiji je još uvijek vlasnik.

Što se tiče Univerziteta, na njegovih šest fakulteta u Bijeljini i Doboju juče je počeo i drugi upisni rok i trajaće do kraja ovog mjeseca. Dobar poznavalac prilika na ovom Univerzitetu, profesor Stevo Pašalić je mišljenja da je upravo u tome tajna njegovog odugovlačenja da prizna “poraz” svog biznisa u BiH.

“Mislim da on pokušava upisati što više studenata za narednu akademsku godinu i uzeti što više novca, a to što Univerzitet od osnivanja 2003. godine pa sve do sada nije nikada upisan u registar Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH, to njega čini mi se i ne brine puno. I za reakreditaciju kod Agencije za visoko obrazovanje RS Univerzitet ima manje  od pola godine, jer je već potrošio godinu i po datog roka od dvije godine. Mislim da ga ne brine ni nezadovoljstvo zaposlenih koji praktično rade bez plata ili su one u minimalnim iznosima i na priznanice.”, kaže Pašalić, koji se obratio i neformalnoj grupi “STOP neakreditovanim fakultetima – inicijativa neformalne grupe mladih Republike Srpske”, kako bi se taj problem podigao na javni nivo.

Pašalić smatra da Pavloviću neće mnogo pomoći odugovlačenje da prizna finansijsku propast, već ga, kako kaže, brine što je sudenata sve manje, nastavu gotovo i da nemaju, profesori rijetko dolaze već samo potpisuju.

“To je tipičan primjer urušavanja obrazovnog sistema u RS. Nažalost, institucije ne reaguju, a iz ministarstva prijete iz prazne puške da će ova godina biti ključna za sređivanje stanja u visokom obrazovanju”, smatra Pašalić.

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

10 Komentara

 • Borko
  Borko petak, 30 jul 2021 21:19 Link komentara

  Vise postujem studente sa Pavlovic Univerziteta nego sa Sabracajnog fakulteta u Doboju.Gospodin Pavlovic je veliki idealista koji je vjerovao da se moze nesto napraviti u BiH gdje je sistem truo. Ispostavilo se da je truli sistem jos truliji.A zasto se niko ne pita odakle tom gospodinu Gordanu Pavlovicu da otkupi dugovanja, gdjeli je on lovu zbavio.Za Gospodina Slobodana Pavlovica znamo da je radio i novac u Americi zaradio.A ovi lokal dileri smo izranjaju preko noci.

  Prijavi
 • Mirza iz Lipca
  Mirza iz Lipca petak, 30 jul 2021 18:03 Link komentara

  @Dragan:
  Jer je lep.

  Prijavi
 • Debeli lad
  Debeli lad petak, 30 jul 2021 15:54 Link komentara

  Šta ga sad branite?
  Upisujte normalne fakultete i idite na nastavu.
  Sad se svađate ko je kako dobio/pošto platio diplomu.
  Kao kad se neki svađaju ko je više ukrao.

  Prijavi
 • Dragan
  Dragan petak, 30 jul 2021 15:24 Link komentara

  Mirza iz lipca, sta ti kazes na to sto au oar godina za redom studenti SPU uzimali nagrade na Mikrosoftovom takmicenju ispred drzavnih elektro fakulteta,ili to sto je neko zavrsio drzavni fakultet da je to garancija znanja,ili eto saobracajni fakultet u Doboju je drzavni papogledaj kadrova i inspektora sa saobracajnog fakulteta koji su sa 50 godina stekli diplome,a navedi bar jednog studenta na SPU koji je sa 50 godina diplomirao.Nikad netreba generalizovat,i ocito je da autor ovog teksta sad kao hijena skace da pomogne onima koji su srusili Pavlovica i sad hoce da ga dokusure i raskopaju i otmu mu to jos sto je ostalo.Covjek je donosio i donosi novac iz SAD i umjesto da ga novinari podrze i istraze na koji nacin je taj novac i imanje raskopan,jer taj covjek se nije razbacivao skupim autima,luksuznim putovanjima,svalerkama kao ovi danasnji kojima se autor i slicni klanjaju ali ipak je na tapetu,a na osnovu cega vam je on zapao za oko???

  Prijavi
 • Narucen tekst 100
  Narucen tekst 100 petak, 30 jul 2021 12:37 Link komentara

  SPU je (bio) jedan od boljih privatnih univerziteta ali ga je “sistem” unistio.
  Unistili su ga i drugi privatni fakulteti na kojima ujutru upišeš fakultet a uveče dobiješ diplomu. Takođe, privatni fakulteti na kojima je prosjek godina 50+.... Dajte ime jedne osobe koja je na sumnjiv način i preko noći došla do diplome SPU!!!
  Pola opštine ima diplome sa VTSP i Inernacionale/evropskih fakulteta pa niko njih ne spominje.
  Znam bar 15 ljudi koji su zavrsili SPU i koji rade u inostranstvu ili domacim IT firmama. Gdje rade likovi sa većine drugih privatnih fakulteta..... zna se u JAVNIM PREDUZEĆIMA i na grbači građana ove napaćene zemlje.
  Stvarno ste providni!

  Prijavi
 • Mirza iz Lipca
  Mirza iz Lipca petak, 30 jul 2021 10:13 Link komentara

  Da pustimo sad Pašalića, pa jel ikad akreditovan ili nije?
  Što se tiče znanja i studenata, svi znate koji je normalan i ispravan put, ali ste odabrali lakši uz rizik da diploma jednog dana bude sporna.
  Problem je što su ovi sa kupljenim diplomama uništili sve institucije republičke i lokalne u koje su ušli.
  A samo su u te i ušli.
  Ti super studenti sa rezultatima su trebali upisati normalan falultet i sve bi bilo u redu.
  Država je ćutala i idalje ćuti jer se i dalje odobravaju sporni krediti, peru pare i gimnasticira preko finansija.
  Svi znate sve, ali ste sami birali da lako dobijete diplomu. Znate za rizik.
  Šta ćemo sa štetom koju su otpravnici vozova, kondukteri, ugostitelji, frizerke i ostali napravili u foteljama direktora, načelnika, ministara, savjetnika i slično?

  Prijavi
 • Dragan
  Dragan petak, 30 jul 2021 07:12 Link komentara

  Da o/aj tekst zaista oslikava borbu protiv urusavanja obrazovnog sistem akao sto naslov naslucuje to bi bio odlican potez.Medjutim dalje iscitavajuci tekst, dolazimo do zakljucka da autor i izvori koa sto je profesor Pasalic imaju licni animozitet protiv Slobodana koji kkao vidimo godinama donosi novac iz SAD i ulaze u svoje firme u RS da bi opsrale sto ja ne vidim kao problem.Problem je ovdje kajo mi se cini sto je Pavlivic koji novac donisi sa strane i ulaze ivdje kod nas za njih kintroverzni biznismen a oni koji mu urusavaju firme a jedan od njih je i profesor pasalic koji je izvjesno vrijeme rukovodio univerzitetom i izvjesno je napravio jos gore stanje,e oni nisu kontroverzni?.Dajte malo objektivnosti, ako pisete o tom univerzitetu koji sam ja zavrsio u generaciji kada su kolege sa ITa na istom univerzitetu bili prvi u BiH na Microsoftovom takmicenju, napisite i te cinjenice jer bacate ljagu na studente a to je jedan mozda od najboljih privatnih univerziteta u BiH po rezultatima studenata.

  Prijavi
 • Sefket Ramadani
  Sefket Ramadani četvrtak, 29 jul 2021 23:39 Link komentara

  Ihhhh koliko je taj nikad akreditivani fakultet dao "sposobnih" kadrova (A kakvi bi tek bilo da je fakultet akreditivan!),premrežili su čitav Doboj,valjda nam zato i jeste ovako dobro.

  Prijavi
 • Lidija
  Lidija četvrtak, 29 jul 2021 23:31 Link komentara

  Priča o Slobomir P univerzitetu objavljena na ovoj stranici tipičan je primjer naručenog teksta, od strane nekoga ili nekih kojima Slobodan Pavlović smeta iz političkih i fimansijskih razloga, a nikako ne predstavlja primjer pravog, dobrog istraživačkog novinarstva čiji je cilj da razotkrije anomalije u društvu, pa i u obrazovnom sistemu. Kako to da je Slobomir P univerzitet jedini privatni univerzitet koji "urušava obrazovni sistem Republike Srpske"? Šta je sa svim ostalim privatnim univerzitetima? Znači li to da oni rade kvalitetno i nude odlično obrazovanje? Čak i oni koji su otvoreni namjenski da školuju ostarjele političare koji "nisu stigli" da završe fakultet kad je to trebalo?
  Jeste li zaboravili kvizove, takmičenja, radionice i predavanja koje je Slobomir P univerzitet, jedini na regiji ako dobro pamtim, organizovao za učenike srednjih škola? Pamtim da su se moji đaci mnogo više radovali kvizu na SPU (koji je, gle ironije, odobrilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske) nego onim "redovnim" takmičenjima. Znam da ćete reći da je to gorenavedeni univerzitet organizovao radi svoje promocije. Možda jeste, ali zašto to onda nisu činili drugi? Zašto nije bilo takvih takmičenja na Visokoj poslovno-tehničkoj školi, jednoj od malobrojnih akreditovanih obrazovnih ustanova u Republici Srpskoj?
  Osim toga, kakve veze ima hapšenje Slobodana Pavlovića i poslovanje njegove banke sa radom univerziteta? Čitav tekst se bazira isključivo na finansijskim problemima. Tema je kvalitet visokog obrazovanja, ne miješajte babe i žabe!
  Diplomirala sam na državnom fakultetu, u vrijeme kad privatni fakulteti nisu još postojali u našim bivšim državama. Ipak, imam nemali broj koleginica i kolega koji sa diplomom SPU veoma odgovorno i stručno rade svoj posao nastavnika. Ovaj komentar pišem u njihovu odbranu, a i zato što smatram da je tekst krajnje nefer, tendenciozan i subjektivan. .Možete vi to bolje.
  Uostalom, prema staroj latinskoj poslovici koja kaže "Audiatur et altera pars" ili, saslušajmo i drugu stranu, sad bi pravi, dobar novinar razgovarao sa rektorom SPU, da se čuje i njihov glas. Čisto da ispravi nepravdu što se okomio samo na jedan privatni univerzitet, pored tolikog broja privatnih univerziteta na kojima se diplome kupuju bez ijednog položenog ispita (osim fiktivno) a koji nisu ni pomenuti.
  Ako se i desi da SPU zaista padne u stečaj, onda je to sramota cjelokupnog sistema, da studente koji su već uložili dosta truda i novca ostavi na cjedilu. Ne znam ko u tom slučaju urušava obrazovni sistem, SPU ili vlast.

  Prijavi
 • Poznavalac
  Poznavalac četvrtak, 29 jul 2021 22:42 Link komentara

  Taj poznavalac ima iza sebe par tuzbi, prevara, pronevjera i slicno...
  Evo samo jedna od:
  https://bigportal.ba/burno-na-univerzitetu-rektor-plagira-radove-i-odbija-da-napusti-funkciju/

  A tek sto su ovi "neformalni" preko Bosne bitni, pa ne znam kako smo do sada bez njih mogli!
  Izgleda su nabavili nove i bolje stampace pa se sad diplome brze stampaju i prodaju, pa da ne stoji posao.

  Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh

Sponzorisani članci

Prev Next
MERIDIAN NAJVEĆE KVOTE: ARSENAL 2.20, ATL. MADRID 1.80, FIORENTINA 2.30!

Kladionica Meridian nudi rekordne kvote za utakmice Premier League, La Lige i Serie A.

SAMO DANAS! Kladionica Meridian poklanja 20 KM za BESPLATNO KLAĐENJE i 10% BONUSA NA SVE UPLATE!

Kladionica Meridian dominira kazino i sport bonusima. 10% BONUSA NA SVE UPLATE i 20 KM ZA REGISTRACI...

Kladionica Meridian oborila REKORD kvotama za Ligu Evrope: ZVEZDA 2.25, LEICESTER 2.50!

Kladionica Meridian nudi najveće kvote na planeti za utakmice Lige Evrope i Konferencijske Lige!&nbs...

KLADIONICA MERIDIAN OBORILA REKORD KVOTAMA ZA LIGU ŠAMPIONA!

Kladionica Meridian nudi najveće kvote na planeti za sve utakmice Lige šampiona.

KVOTE ZA LIGU ŠAMPIONA NAJVEĆE SU U MERIDIANU: BAYERN MUNCHEN 2.20, MAN. UTD 2.05!

Kladionica Meridian nudi najveće kvote na planeti za sve utakmice Lige šampiona!

Napravio si pauzu? Sad želiš ponovo da se aktiviraš? Meridian daje poklon 20 KM + 300 spinova!

Kladionica Meridian je apsolutni rekorder najvećih bonusa na planeti!

Merdian apsolutno bez konkurencije! Najveće kvote na planeti za sve utakmice „Liga petice“!

Najveće kvote na planeti, samo u Meridianu za italijansku, špansku, francusku, njemačku i englesku l...

Meridian nudi najveće kvote na planet: BAYERN MUNICH 2.40, MAN. CITY 1.75!

Kladionica Meridian nudi najveće kvote za Bundesligu i Premier League.

Meridian Kazino: Najveći online kazino u BIH predstavlja vikend turnir od 4.000 KM!

Meridianov Kazino predstavlja Brzi Vikend Keš turnir sa nagradnim fondom od 4.000 KM!

Meridian Kazino: Sweet Bonanza – slatke voćkice donose fantastične dobitke!

Meridian Online Kazino vam pruža slot Sweet Bonanza – mjesto najbolje zabave i profita na planeti!

MERIDIAN: NEVJEROVATNIH 200% bonusa! Poklon kao nikad do sad!

Samo u Meridianu specijalni bonus od 200% koji se ne propušta! Ali ipak to nije sve...

MERIDIAN POKLONI: SAMSUNG A52 I 20 KM ZA BESPLATNO KLAĐENJE!

Najbolja ponuda i najveće kvote na planeti u kladionici Meridian sad su prilika da se osvoji SAMSUNG...

Samo danas, besplatna sportska prognoza! 20 KM + 300 BESPLATNIH SPINOVA!

Samo u Meridianu, POKLON od 20 KM + 300 BESPLATNIH SPINOVA, za igru sa 0% RIZIKA!

Primjer humanosti i solidarnosti - kompanija Meridian

U humanosti ne postoje granice Oboriti rekorde u cijelom regionu, a tako i u BiH po humanosti i sol...

MERIDIAN: Sve uplate danas dobijaju bonus 10%, a svaka registracija 20 KM ZA BESPLATAN TIKET!

Kladionica Meridian dominira kazino i sport bonusima. 10% BONUSA NA SVE UPLATE i 20 KM ZA REGISTRACI...

HOT TRIPLE SEVENS: Vrijeme je da osjetite ukus vatrenih dobitaka!

Hot Triple Sevens je online slot koji ima tri kolone u tri reda i pet fiksnih isplatnih linija. Da b...

Kultura i Obrazovanje

DOBOJ: Tribina "Srpska jezička stvarnost: stari problemi i novi izazovi"

Profesor srpskog jezika i književnosti Duško Pevulja govoriće večeras na tribini u Doboju o temi "Sr...

DOBOJ: Obilježen Međunarodni dan pismenosti

U Narodnoj biblioteci u Doboju danas je organizovano čitanje priča za djecu predškolskog uzrasta pov...

DOBOJ: Otvorena izložba djela iz fundusa Gradske galerije Višegrada

Izložba djela iz fundusa Međunarodne likovne kolonije u Višegradu, na kojoj je predstavljeno 18 auto...

Studentski centar "Nikola Tesla" raspisao konkurs za smještaj studenata

Studentski centar "Nikola Tesla" Banjaluka raspisao je konkurs za prijem studenata na smještaj u aka...

DOBOJ: Sve spremno za početak nastave, u klupama oko 680 srednjoškolaca

U šest dobojskih srednjih škola, u kojima je upisano oko 680 učenika u 28 odjeljenja, sve je spremno...

DOBOJ: Počela nova školska godina, u prve razrede upisano 496 učenika

U prve razrede u devet osnovnih škola na području Doboja upisano je 496 učenika, što je za četiri vi...

DOBOJ: Podijeljeno 350 kompleta udžbenika višečlanim porodicama

Kompleti knjiga od petog do devetog razreda njih 350, uručeni su đacima, koji dolaze iz višečlanih p...

Kako će se odvijati nastava u Republici Srpskoj: Djeci maske kad usmeno odgovaraju

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uputilo je danas svim oosnovnim i srrednjim školam...