Logo
Odštampajte ovu stranicu

DOBOJ: Otvorena izložba ratnih fotografija “Bitka za Moskvu – prva pobjeda”

FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Otvorena izložba ratnih fotografija “Bitka za Moskvu – prva pobjeda” FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Otvorena izložba ratnih fotografija “Bitka za Moskvu – prva pobjeda”

Izložba fotografija nastalih u Drugom svjetskom ratu pod nazivom “Bitka za Moskvu – prva pobjeda” otvorena je u Doboju, u organizaciji Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Izložba je otvorena u Umjetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje, čiji je direktor Lidija Žarić rekla da su izložene autentične fotografije ruskih ratnih reportera u Moskvi tokom zime 1941. godine, koje je ruska Ambasada ustupila za večerašnju izložbu.

“Odlučili smo se da tema bude 80 godina od bitke za Moskvu, te kolosalne bitke koja je nagovestila početak sloma Trećeg rajha”, izjavila je novinarima Žarićeva, te ocijenila da je Doboj i na ovaj način obilježio Dan pobjede nad fašizmom.

Ona je navela da je izložba nastavak kulturne saradnje najavljene još u januaru, tokom posjete Doboju atašea za kulturu ruske Ambasade Anastasije Gajdanelok.

“Ideja je da se kroz izložbu da akcenat da se istorija ne može revizirati, da se zna ko su istinski pobjednici, ko je podnio najveći teret slamanja fašizma i nacizma u Drugom svjetskom ratu i da se odvoje oni koji su se borili protiv fašista”, objasnila je Žarićeva.

Prema njenim riječima, u organizaciji izložbe učestvovali su i Ekonomska škola u Doboju i dobojski Centar za kulturu i obrazovanje, a pokrovitelj je grad.

Direktor Ekonomske škole Tijana Vasiljević Stokić najavila je da će pri ovoj školi biti otvoren Ruski kutak i podsjetila da su od septembra prošle godine uveli ruski jezik kao drugi strani jezik za učenike, kao i kurs koji onlajn drži profesor Borislav Marić.

Nakon izložbe, održan je koncert “Pjesme ratnih godina” u izvođenju Hora “Aleksandar Nevski” iz Banjaluke i Srpskog crkvenog pjevačkog društva “Bogoljublje” iz Doboja.

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Srodni članci

Webmaster © Robna Kuća Doboj. Sva prava pridržana.