Menu

Šta da rade učenici koji nemaju računare, ne poznaju latinicu i nisu informatički pismeni?

 • Autor  Snježana Aničić eTrafika
 • 9 Komentara
FOTO: Dobojski Info | Šta da rade učenici koji nemaju računare, ne poznaju latinicu i nisu informatički pismeni? FOTO: Dobojski Info | Šta da rade učenici koji nemaju računare, ne poznaju latinicu i nisu informatički pismeni?

Problemi učenika u Republici Srpskoj nadovezuju se jedan na drugi, a osnova svega je, čini se, online nastava, koja ne odgovara prosvjetnim radnicima, roditeljima i učenicima. Dosta roditelja je diglo svoj glas, jer nisu svi u mogućnosti da djeci obezbijede potrebnu tehničku opremu. Za mlađe učenike je problem i nepoznavanje latinice i nedovoljna informatička pismenost.

S druge strane, iz Ministarstva prosvjete i kulture su nam potvrdili da još uvijek nije odlučeno kako će se nastava odvijati od ponedjeljka.

„Ministarstvo u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske u ovoj sedmici analizira kretanja broja zaraženih od korona virusa po lokalnim zajednicama, nakon čega će se procijeniti kako će se dalje organizovati nastavni proces, a u skladu sa epidemiološkom situacijom i brojem oboljelih osoba u svakoj lokalnoj zajednici. Još uvijek je rano govoriti o tome da li će se nastava u narednoj sedmici održavati u učionicama ili online, jer podaci nisu ohrabrujući, a nažalost virus ne zaobilazi ni osobe mlađe životne dobi“, rekla je ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić i apelovala na pojedince i grupe da se suzdrže od proizvoljnih i zlonamjernih objava i komentara koji u ovom momentu, ozbiljne epidemiološke situacije, izazivaju dodatnu nervozu i paniku među građanima, odnosno roditeljima učenika.

Oni su rekli da sve osnovne škole imaju mogućnost upotrebe Office 365 alata, ali i drugih digitalnih alata kao što su Google platforma, privatnih email adresa nastavnika, komunikacije putem društvenih mreža i servisa za razmjenu poruka (Viber) ili telefonskim putem (SMS porukama ili pozivima).

Mozaik prijateljstva

„Škole su dužne da nastavnicima i učenicima učine dostupnim sve potrebne resurse/opremu koju imaju (laptope za vaspitno-obrazovne radnike i učenike i drugu potrebnu opremu) na osnovu iskazanih potreba. Direktori osnovnih škola takođe su dužni da raspoložive laptope izdaju na revers učenicima i nastavnicima koji ne posjeduju vlastite laptope, tablete ili telefone. U slučaju da škola ne raspolaže dovoljnim brojem laptopa, dužna je kontaktirati druge škole iz regije i dogovoriti preuzimanje određenog broja laptopa iz druge škole“, poručuju iz Ministarstva.

Oprema jedan od najvećih problema

Ognjenka Jovičić iz Gradiške majka je troje djece koja idu u treći, četvrti i šesti razred. Kada je javljeno da se obustavlja nastava, imali su samo jedan računar. To ih je sprečavalo da prate nastavu, jer je nemoguće da svi uče u isto vrijeme. Naknadno im se javio direktor škole i dostavio im dva laptopa.

„Pisala sam i Ministarstvu prosvjete i kulture u vezi sa ovim problemom. Poslala sam im na sve moguće email adrese, ali nisam dobila odgovor. Znam da im je pisalo dosta roditelja i da su nekima odgovorili. Direktor škole je sam ponudio laptope i hvala mu na tome. Potpisali smo da ćemo ih vratiti kada prođe ovaj vid nastave“, rekla je Jovičićeva.

Ona govori da je nastao potpuni haos iz koga neće znati izaći prosvjetni radnici, roditelji ni djeca.

„Moja djeca pohađaju i muzičku školu, proljetos je sve to trebalo objasniti. Ne mogu objasniti kako je to funkcionisalo, radili smo po cijeli dan. Donekle se razumijem u note, pa sam im uspijevala objasniti, ali šta je s roditeljima koji ne razumiju gradivo“, pita se Jovičićeva.

Slađana Bruić ima ćerku koji ide u treći razred, ne poznaje cijelo latinično pismo i rad na računaru te nema telefon.

„Učiteljica u Viber grupu šalje PDF i Word dokumente i video snimke od nekoliko minuta. Ja to prosljeđujem suprugu i mojoj majci. Suprug dokumente štampa i izlazi s posla da bi odnio djetetu. Onda moja majka od 70 godina glumi učiteljicu. Kad suprug i ja dođemo kući (16-17h) nastavljamo sa objašnjavanjem onog što baka nije uspjela. Još uvijek ne šaljemo zadaću, ali proljetos smo zadaću morali slati u 17h. Moje dijete zaista ne zna da koristi Microsoft office, ne zna sačuvati datoteku, nemamo kući štampač da odštampa itd“, govori Bruićeva.

Kako kaže, zna da postoje ljudi koji posljednji novac daju kako bi djeci obezbijedili računare i da se zbog toga zadužuju.

„U našoj školi prosvjetni radnici nisu običeni za rad na tom novom programu koji je još prije dvije godine plasiran na tržište. Većina prosvjetnih radnika ne može od kuće da pristupi programu. Isto važi i za roditelje, većina računara ne podržava program. Što znači da će roditelji morati kupiti nove“, istakla je ova majka.

I ona je pisala Ministarstvu prosvjete i kulture, ali odgovor nije dobila. Naglašava da ga i ne očekuje, ali da će uraditi sve što može za obrazovanje svog djeteta.

Slične probleme sa opremom ima i Banjalučanka koja nije željela da joj otkrijemo identitet.

„Nama je učiteljica na početku samo poslala korisničko ime za online dnevnik, da možemo provjeriti ocjene. Ako budemo radili preko aplikacije, biću u problemu. Telefon mi je prilično loš, jedva pokrenem Facebook i Viber, a laptop nemam“, govori ova majka.

Aplikacije na latinici problem za niže razrede

Aplikacije su na latinici, što predstavlja problem za učenike nižih razreda koji su do sada učili samo ćirilicu. Njima je svakako potrebna pomoć starijih članova porodice, jer ne mogu da rade samostalno.

Upravo nemogućnost samostalnog rada učenika zahtijeva da se roditelji maksimalno organizuju i svoje obaveze prilagode online nastavi. Roditelji koji rade imaju manjak vremena, jer je nemoguće da se smjene na poslu prilagođavaju na osnovu nastave i rokova koje dobijaju učenici.

Nadležni su donekle izašli u susret učenicima koji nemaju pristup Internetu. Za 5.000 učenika će biti obezbijeđen Internet na mjesečnom nivou. Međutim, to neće riješiti problem jer nemaju sve škole i đaci iste tehničke mogućnosti. Za nesmetan rad nije potreban samo Internet, nego i laptop, računar, telefon ili tablet. Roditelji sa kojima smo razgovarali smatraju da je broj djece koja nemaju Internet daleko iznad 5.000.

„U nekim mjestima je katastrofalan i telefonski signal, a kako će tek funkcionisati Internet“, navodi Jovičićeva.

Zbunjeni i prosvjetni radnici

Ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić preporučila je direktorima škola da sami procijene da li je neophodno da prosvjetni radnici rade u školi tokom radnog vremena ili da organizuju rad od kuće.

Profesor engleskog jezika sa kojim smo razgovarali (ime poznato redakciji) priznao je da je nagla odluka Štaba o prekidu nastave, poremetila način rada i samu organizovanost.

„Rad u ovom sistemu je teorijski dobro zamišljen, ali teorija i praksa nisu isto. Online platforma puno zavisi od obučenosti korisnika, a pojedini nastavnici su tek juče (u ponedjeljak) počeli sa obukom“, rekao je naš izvor i dodao da su prosvjetni radnici primorani da improvizuju i ulažu više vremena i truda kako bi sve funkcionisalo.

On objašnjava da mu je jasno da učenici nižih razreda imaju problema sa učenjem te da razumije da ponekad tehnički problemi „koče“ rad đaka.

„Vrlo je stresno za učenike koji imaju tehničkih poteškoća. Učenici nižih razreda i ne mogu samostalno da pravilno koriste online platformu, što iziskuje prisustvo nekog od odraslih, što nije uvijek moguće. Postoji problem i ako jedna porodica ima više učenika, koji bi trebali da koriste računar u istom momentu, a nemaju svi u kući poseban uređaj za sebe, već koriste jedan. Moguće je postići zadovoljavajuće rezultate, ali samo uz ekstreman napor učenika, nastavnika i roditelja. Da ne spominjem radno vrijeme i roditelja i nastavnika koje je otprilike od sedam ujutro do 23 naveče jer ne mogu svi odjednom da rade zbog obaveza roditelja ili nastavnika, kao i zbog stabilne internet konekcije. Sve u svemu, sve ovo se svodi na sposobnost improvizacije i dovitljivosti nastavnika, a onda i učenika i roditelja“, objašnjava naš sagovornik.

9 Komentara

 • Borko
  Borko nedelja, 01 novembar 2020 22:12 Link komentara

  Jeste očito eto i sam kažeš da je vlast u rukama kriminalaca i sudovi i inspekcije pa šta očekuješ da sami protiv sebe rade.Pa u inspekciji ih je 90 posto privatnika, npr Nešo Rupa a bio je i Batin sin, sad je u poreskoj upravi. Neće oni ništa mijenjat jer njih ništa ne žulja.To treba da radi onaj kojem je došlo do guše. Dok se čeka da vlast nešto uradi do tad ćemo biti jadni. Zašto da neki sudija sudi protiv Bate ako mu isti prijeti, ne može ga niko spasiti.Ali ako narod to sve trpi i prihvata onda tu nema boljitka.

  Prijavi
 • Dragan
  Dragan nedelja, 01 novembar 2020 20:20 Link komentara

  Opet slave i razmecu se ti svi koji rade u drzavnim firmama,npr tata ucitelj a mama sekretatica u dirgu i svi nesto pored plate za stranku odradjuju,jer u drzavnim firmama vise nema onih koji nisu za vladajucu stranku,sve je odstranjeno.I takvi slave rodjendane,krstenja,slave po restoraima i razmecu se,sjede po kafanama,jedu u restoranima,ljetuju,zimuju,voze skupa auta i pricaju kako je narod jadan koji radi za mizernu platu kriv sto radi da prezivi,a nije kriv dodik,obren i partija koji su uzurpirali sve poluge vlasti koje te krininalne privatnike treba da dovedu u red?Sad nam jos napricaj kako mi treba da ganjamo i hvatamo i kaznjavamo kriminalce a ne sudovi i policija,to je ta prica,sve svaliti na narod a ne na sluzbe koje su placene i to debelo da rade svoj posao,da uce djecu,da omoguce normalne uslove rada,da omoguce normalne uslove zivota i slicno,jel tako nisu oni krivi,narod koji ih placa od mizernih plata je kriv.Nije kriva inspekcija rada sto ne kaznjava poslodavce koji ne placaju obaveze,nego radnici koji ne smiju da svjedoce protiv gazde,evo npr bato petrol pumpa,radi 24h a ima tri smjene radnika koji su prijavljeni po 8h radnog vremena,kako inspekcija kada dodje opravda to da on pokrije 24h radno vrijeme tokom cijele godine sa tri smjene radnika i organizuje i godisnje i slobodne dane i sve ostalo,a takvih je koliko hoces.Zasto radnici treba da pokrecu bilo kakav strajk,nered ili da svjedoce protiv gazda kriminalaca kada postoje sluzbe koje su placene za to.Pokusavas da opravdas kriminogenu vlast,ali ne postoji opravdanje za ovaj kriminal,sve je tako ocito.

  Prijavi
 • Borko
  Borko nedelja, 01 novembar 2020 16:46 Link komentara

  Dragane većina tih tzv gazda radi u gradskoj upravi.Ali ne mozemo stavljati u isti koš sve radnike gradske uprave. Ima tu i radnika za koje možda nisi nikad čuo i žive od plate i jedva sastavljaju kraj s krajem. Ali problem je dokle god ima onih koji će raditi ta mizernu platu i neće tražiti svoja prava dotle će biti ovaca za šišanje. Vriheme Korone nije normalno stanje.Dokle će se zatvarati oči pred realnim problemom.Ni u ratu nihe bio nastave pa su tadašnja djeca sama učila.Ko hoće učiti njemu ništa ne smeta a ko neće taj uvijem ima razlog.Al trebali bi realno pogledati svoju okolinu i vudjeti koliko je neznanje zavladalo primitivizam i nekultura. Ono što mene nervira je to što manje para više dokazivanja.Uzmimo samo pomodarstvo proslavljanja krštenja po restoranima, rođendana, slava pa i dječijih rođendana po ugraonicama što nikako nije jeftino a kad treba uzložiti u školu i u znanje sve postaje skupo...

  Prijavi
 • Dragan
  Dragan subota, 31 oktobar 2020 16:50 Link komentara

  Tako je borko,ako nisu na budzetu neka se objese.I zasto prave djecu,ako nisu strucni da ih obrazuju,svejedno su ti fakulteti bezveze ustanove kada svako zna djeci da prenosi znanje,za prosvjetare je dovoljno sto moraju da uvjek budu dotjerani i u trendu pa jos i tudju djecu da uce,zamislite.Sve ove sto rade kod privatnika treba strijeljati jer zbog njih je stanje u drzavi katastrofalno a ne zbog institucija koje su placene a ne rade svoj posao.Borko zivio,borku za predsjednika vasione,on ima rješenje.

  Prijavi
 • Borko
  Borko subota, 31 oktobar 2020 11:04 Link komentara

  Roditelji se stalno nesto žale.Pa njihov osnovni zadatak je da pripreme dijete za život a učitelj je tu da pomogne.Dokle više socijalna priča. Naučeni da kukaju na sve.Ne daj Bože nešto i ti isti roditelji da nauče.A to što rade za mizernu platu od jutra do sutra za to bi trebali da se bune a ne da djecu tehnički obuče.Da sad ne ulazim u detalje da se za slave, rođendane, krštenja, svadbe... mogu izdvojiti enormne količine para da se te iste mame utrkuju ko je više para potrošio. Loš poslodavac nije sam od sebe nastao niti je to mogao biti da mu ti isti se ne dodvoravaju i uvlače. Narod je gazdama naučio da ćuti jer ako dobije otkaz drugog posla nema. Dragi moji vaš strah je najveći problem a ne učiteljice i škole.

  Prijavi
 • Чириличар
  Чириличар četvrtak, 29 oktobar 2020 13:59 Link komentara

  Ре логика...твоје писаније имплицира да не знаш за тоалет папир...

  Prijavi
 • Logika
  Logika četvrtak, 29 oktobar 2020 09:28 Link komentara

  Pa da, cirilica ce trebati u njemackoj vjerovatno kada prvi ljudi na planeti ili ti ga srbi budu prali svabama guzice

  Prijavi
 • Vuk Karadzic
  Vuk Karadzic sreda, 28 oktobar 2020 20:54 Link komentara

  Pa da ćirilicu kao vijekovno pismo nikad dijeca ne uče u školi, da se zatre svaki trag naše kulture i identiteta.
  I onako hoće lažnim istorijama i propagandama, kroz razne krađe naših vjekovnih dobara da nas izbrišu kao da nismo nikada ni postojali. Treba li primjer neki tj. argumentovani dokaz? Npr. Tzv. Bošnjačka nacija prisvaja ljiljane za svoje obilježje, KRIN JE BOGORODIČIN CVIJET I KAO TAKAV UZET ZA KRUNU NEMANJIĆA, a Tvrtko Kotromanić-blisko povezan sa Nemanjićima i krunisan istom je zato nosio krinove kao obilježje na svome grbu. Bosnu prisvajaju kao svoju državu, a nigdje muslimana u Bosni nije bilo u njenim počecima i razvoju, kao i kad je Bosna kao država bila u svom najvećem usponu i zenitu. Pametnom je dovoljno.
  Trebaju djeca da uče oba pisma podjednako i uporedo, svi smo tako učili ranije pa nije bilo problema-"od viška glava ne boli".

  Prijavi
 • Logika
  Logika sreda, 28 oktobar 2020 17:25 Link komentara

  Zbog toga djecu treba uciti prvo latinicu

  Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh

Sponzorisani članci

Prev Next
VIKEND EKSPLOZIJA: Lige petice sa specijalnim bonusima!

Samo u sportskoj kladionici Meridian, imate priliku za IGRU BEZ RIZIKA!

LIGA EVROPE: Revanš utakmice za prolaz u nokaut fazu! Extra bonusi!

Samo sportska kladionica Meridian pruža priliku za IGRU BEZ RIZIKA! Poklon od 20 KM!

Meridian Online Kazino: Mascot kazino turnir sa fenomenalnim nagradnim fondom!

Meridian Online Kazino i Mascot pripremili su turnir sa nagradnim fondom od 2.000 KM!

LIGA ŠAMPIONA: Najelitnije takmičenje Evrope sa najelitnijim bonusom od 1.001%!

Isključivo u sportskoj kladionici Meridian, imaš priliku da uzmeš bonus od 20 KM za igru BEZ RIZIKA!...

Meridian Online Kazino: 30.000 KM! Nagradni fond iz snova!

Zavrti spinove Leap slotova i osvoji atraktivne bonuse!

DAN DERBIJA: Liverpul – Lester i Napoli – Milan sa 200% EXTRA BONUSOM!

Samo u sportskoj kladionici Meridian, postoji klađenje BEZ RIZIKA! Ko sve želi bonus?

VIKEND FUDBAL: Španski derbi Atletiko Madrid – Barselona

Da li neko možda želi ovaj vikend da dobije 20 KM na poklon za klađenje BEZ RIZIKA?

Meridian Online Kazino: Kišovita jesen donosi 50.000 EURA!

Meridian Online Kazino donosi NAJVRELIJU JESEN IKADA! Jesen od 50.000 EURA!

Meridian Online Kazino: Maestralni dobitak „profesora za spinove“!

Meridian Online Kazino ovog puta obradovao je igrača iz Mostara, fenomenalnim dobitkom od 9.000 KM! ...

MERIDIAN: Bonus do 1.000% za veče LIGE NACIJA!

Samo u Meridianu svi „vrište“ kad ugledaju bonuse! Nevjerovatnih 1.000%!

EUROKUP: PARTIZAN – UNIKS! 200% EXTRA BONUS!

Zaigraj u Meridianu sa 200% EXTRA BONUSOM! Registruj se i uzmi bonus za klađenje BEZ RIZIKA!

MERIDIAN: Igrač iz Bijeljine sa četiri para povezao fantastičnu kvotu i ostvario fenomenalan DOBITAK!

Svi aplauz za igrača iz Bijeljine. Instinkt za golove ostvario mu je fenomenalan dobitak! Čestitamo ...

LIGA NACIJA: DAN DERBIJA! Portugal – Francuska sa bonusom od 200%!

Sportska kladionica Meridian pripemila je fenomenalne bonuse od 200% za uplate i nevjerovatnih 1.000...

EUROLIGA: Može li Zvezda dobiti Real Madrid na domaćem terenu? Možda 200% BONUS presudi!

Sportska kladionica Meridian oduševljava specijalnim bonusom EXTRA BONUSOM OD 200%!

SRBIJA – ŠKOTSKA za plasman na EURO 2021: Kvote i BONUSI u Meridianu VEĆI NEGO IKAD!

Specijalne kvote i najveći bonusi u sportskoj kladionici Meridian za meč odluke: Srbija – Škotska!

Meridian Online Kazino: Nova dimenzija UŽIVO IGRE!

Specijalni 200% EXTRA BONUS za sve igrače samo u Meridianu!

Kultura i Obrazovanje

DOBOJ: Otvorena izložba "Umjetnik kao mitolog"

U Doboju je sinoć svečano otvorena izložba likovnih radova "Umjetnik kao mitolog" Miloša Vujića iz B...

DOBOJ: Đaci opet u školskim klupama

U svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj danas je nastavljena nastava, osim u onim koj...

OBJAVLJENA KNJIGA O SVEŠTENIKU VUKAŠINU SIROVINI Zapisi o Krnjinu sačuvani od zaborava

U izdanju Istraživačkog centra (IC) „Iskon“ iz Banjaluke objavljena je knjiga „Vukašin Sirovina (190...

ŠKOLE SPREMNE ZA UČENIKE Od sutra nastava u đačkim klupama, ali ne za sve

U svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj od sutra će biti nastavljena nastava, osim u ...

MINISTARSTVO NIJEMO NA UTVRĐENE NEZAKONITOSTI: Kako se u Srpskoj stiču akademska zvanja?

Prošlogodišnje obećanje ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društ...

Besplatni udžbenici biće putem interneta dostupni i đacima u Srpskoj

Srpski profesor Aleksandar Kavčić, jedan od vodećih informatičara u svijetu, koji dio milionske odšt...

VRIJEME JE ZA „BUĐENJE“ Umjetnost je reklama za ono što je stvarno važno

Izložba umjetnice Jelene Medić „Budni“ donijela je svjetlost u gradove BiH, dva dana nakon izbora. U...

VALIDNE I PRIZNATE DIPLOME Više od polovine visokoškolskih ustanova u Srpskoj nisu upisani i u registar HEA BiH

Više od polovine visokoškolskih ustanova upisanih u registar Agencije za akreditaciju visokoškolskih...