Logo
Odštampajte ovu stranicu

Objavljena Šangajska lista najboljih svjetskih univerziteta: Iz BiH nijedan nije u top 1000!

FOTO: BUKA | Objavljena Šangajska lista najboljih svjetskih univerziteta: Iz BiH nijedan nije u top 1000! FOTO: BUKA | Objavljena Šangajska lista najboljih svjetskih univerziteta: Iz BiH nijedan nije u top 1000!

Prvo mjesto na ovoj listi i ove je godine zauzima Univerzitet Harvard, zatim su tu Stenford i Kembridž, zatim MIT i Univerzitet u Kaliforniji, Berkli.

Šangajska lista koristi četiri osnovne grupe kriterija: broj alumnija i univerzitetskih profesora koji su osvojili Nobelovu nagradu ili Fieldsovu medalju, broj nastavnika na listi najcitiranijih naučnika koju objavljuje Clairvate Analytics, broj radova objavljenih u časopisima Nature i Science, broj radova indeksiranih u SCI-Expanded i SSCI bazama te naučna produktivnost po nastavniku.

Kada je riječ o zemljama regiona, Univerzitet u Beogradu rangiran je između 401. i 500. mjesta i zadržao je poziciju koju je zauzeo i prošle godine. Sveučilište u Zagrebu je također zadržalo svoju staru poziciju – između 401. i 500. mjesta

Šangajska lista obuhvata manje od četiri odsto svjetskih univerziteta

Akademsko rangiranje svetskih univerziteta (ARWU) sprovodi šangajski Univerzitet Đao Tong još od 2003. godine.

Kada je riječ o “Webometricsovoj listi rangiranja”, Univerzitet u Sarajevu se nalazi na 1496. mjestu, Internacionalni Univerzitet u Sarajevu na 3.572, Internacionalni “Burch univerzitet” na 3.763. mjestu, Univerzitet u Banjaluci na 3.843, Sveučilište u Mostaru na 4.722. mjestu

Šangajsku listu pogledajte O V D J E

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Webmaster © Robna Kuća Doboj. Sva prava pridržana.