Menu

MARKO VIDOJKOVIĆ: Udruženi teror virusa i vlasti

 • Autor  Marko Vidojković BUKA
 • 4 Komentara
FOTO: Dobojski Info | MARKO VIDOJKOVIĆ: Udruženi teror virusa i vlasti FOTO: Dobojski Info | MARKO VIDOJKOVIĆ: Udruženi teror virusa i vlasti

Neki podaci govore da se broj zaraženih korona virusom u Srbiji polako bliži broju uhapšenih u vreme vanrednog stanja

Slučaj 1: Potpuna zabrana izlaska napolje starijima od 65 godina. U nečijoj glavi verovatno se odvijalo sledeće: Šta ćemo da radimo ako nam riknu hiljade penzosa od ove boleštine? Daj da ih sve strpamo u kućni zatvor, pa neka umru na te nane, u narednih godinu ili dve, od posledica zatočeništva, nego odjedanput - to bi bilo ubitačno za naš rejting.

Ne mogu da zamislim drugi razlog putpunog ukidanja ovog osnovnog ljudskog prava celoj jednoj starosnoj grupi. Istoj toj grupi omogućeno je da, zajedno sa vampirima, nedeljom u tri ujutru, izađu napolje i guze se u redovima pred supermarketima, kako bi nabili deset kila namirnica u svoje cegere i iskilavili se vukljajući ih natrag u ćelije, koje su do pre tri nedelje bile njihovi domovi.

Neka nam saopšti neki medicinski stručnjak kako će se nasilno i potpuno ukdanje višegodišnje penzionerske svakodnevice, kombinovano sa neprekidnim širenjem sraha i panike od strane državnog vrha, odraziti na fizičko zdravlje najstarijih. Neka nam kažu čemu mogu da se nadaju penzioneri koji su, zahvaljujući redovnim treninzima, do zatvora bili vitalniji od nekih četrdesetogodišnjaka. Neka nam kažu od čega će da žive i čime će da se leče starci i starice koji nemaju nikoga da umesto njih ode do apoteke ili u prodavnicu i koliko će im goditi stres izazvan time što će eventualnim izlaskom napolje morati da cvikaju od murije.

Ova divljačka mera je kod jednog dela seniora naišla na otpor, pa smo tako mogli da čitamo kako se jedan penzioner u Jagodini upustio u automobilsku jurnjavu sa pandurima, koja se završila okretanjem keromobila na krov. Mogli smo da vidimo i učenicu engleskog, gopođu Oliveru, kako se nad njom izdrkava strogi glas iz automobila. Nije svejedno da li je glas pandurski ili sadiste bez značke, pošto je posle pandurskog glasa verovatno usledila prijava i drakonska kazna.

Slučaj 2: Odmazda nad političkim neistomišljenicima pod izgovorom kršenja samoizolacije. Preki sudovi koji funkcionišu preko skajpa, ekspresno su, „za primer“, osudili nekoliko građana na maksimalne, trogodišnje kazne zatvora, zbog kršenja mera samoizolacije. Da li je moglo manje? Da li je mogla možda uslovna presuda, pa tek onda zatvor, ako osuđeni ponovi krivično delo? Nema toga u diktaturi. U diktaturi ćeš po kratkom postupku, iako si možda zaražen korona virusom, da ideš pravo u zatvor na tri godine, čak i ako ti je to prvo krivično delo.

Najupečatljiviji slučaj sudske zloupotrebe vladanja uredbama u vreme protivustavno uvedenog vanrednog stanja je Jovana Popović, dvadesetčetvorogodišnja članica duvačkog orkestra iz Kikinde, koja se nalazi u pritvoru jer su je organi pronašli kod dečka, a trebalo je da bude u samoizolaciji. Da li je trebalo? Došla je u Srbiju pre proglašenja vanrednog stanja, na granici joj niko nije rekao da treba da bude u samoizolaciji, boravila je u Crnoj Gori, u kojoj do tog trenutka nije bio zabeležen nijedan slučaj COVID 19, ali je pre nekoliko meseci na Jutjub okačila svoju pesmu „Bagra“, koju je posvetila bagri na vlasti, istoj bagri koja ju je na koncu uhapsila. Eno je Jovana i dalje u pritvoru, pošto je sud odbio zahtev za njegovo ukidanje, a vi sad zamislite koliko će Zabela blagotvorno uticati na njeno zdravlje.

Slučaj 3: Hapšenje novinara zbog izveštavanja o tome u kom nam je zdravstvo kurcu Vlada Ane Brnabić donela je u subotu 28. marta tajnu uredbu o informisanju u vreme pandemije, prema kojoj novinari smeju da izveštavaju o obolelima, preminulima i merama lečenja samo pozivajući se na zvanične izvore, odnosno režimske pajace, koji se svakodnevno izdrkavaju nad građanima sa konferencija za novinare u tri (osim kad te konferencije nisu otkazane, radi izdrkavanja firera nad građanima, nešto kasnije istog dana).

Sasvim izvesno je po ovoj uredbi uhapšena Ana Lalić, novinarka portala Nova S, koja je prvog aprila pisala o katastrofalnim uslovima u Kliničkom centru Vojvodine. Uredba je donešena baš kad su društvenim mrežama počele nekontrolisano da se šire vesti o uslovima u kojima rade srpski lekari, o uslovima u kojima se leče pacijenti oboleli od COVID 19, o slučajevima kada su medicinski radnici, da li usled straha od zaraze ili nečeg drugog, odbijali da pruže medicinsku pomoć, što se, prema navodima, završavalo i smrću pojedinih pacijaneta.

Dvojak je bio značaj tajne uredbe: pre svega skrivanje od javnosti sistemskog javašluka u zdravstvu, za koji je kriv upravo naprednjačko-socijalistički režim, a zatim, ono što je režimu mnogo bitnije - trpanje iza brave svakog ko pokuša nezavisno da izveštava o sranju u kom smo se našli, a za koje je, opet, kriv, isključivo režim i njegove nerazumne i kontradiktorne odluke tokom čitavog dosadašnjeg trajanja pandemije.

Srećom, neko (najverovatnije Amerikanci, imajući u vidu da se od Srbije, pred njihovim očima, stvara kineska provincija) je Vučiću izvukao uši zbog ovoga, pa se u četvrtak pojavila vest kako Ana Brnabić, na izričitu molbu predsednika, povlači tajnu uredbu i svu krivicu za njeno donošenje preuzima na sebe. Režim je, napokon, dobio signal koliko je dug, odnosno kratak lanac, na kom ga zapad drži, a Ana Lalić puštena je iz pritvora.

Slučaj 4: Hapšenje Nikole Sandulovića Zastrašujuć je broj onih koji su mi se, posle vesti o hapšenju lidera Republikanske stranke, obratili rečenicom: „Mare, i trebalo je da ga uhapse. Da li si čuo šta priča?“ Čuo sam ga. I čim Sandulović pomene kako papa nosi cipele od dečije kože, sve ostalo što je rekao bacim u vodu. Sandulović je samom sebi najveći neprijatelj, zato što mnogo toga govori, ali bez dokaza. No, režim je očigledno zaključio kako je Sandulović ne samo svoj, već i njihov neprijatelj, čim su ga klepili i onda čovek počne ponovo da gleda klipove koje je poslednjih nedelja kačio na Jutjub i sluša Sandulovića malo drugačijim ušima.

Nedopustivo je hapšenje i zadržavanje u pritvoru zbog nečega što se govori ili piše. Mogu donekle da razumem zvanje na informativni razgovor povodom toga što neko nekontrolisano laje po tviteru ili u vanrednom stanju, kao što se to nekoliko puta desilo Jeleni Maćić, ali zadržavanje u pritvoru zbog nečega što se govori ili pišem mogu da razumem samo ako je režim diktatorski.

Nije Sandulović jedini koji javno iznosi sve i svašta, imate ih još barem sto na raznim opskurnim, desničarskim, antivakserskim, antiiluminatskim i ravnozemljaškim kanalima. Da li će svi u zatvor? Ili samo on? U čemu je logika hapšenja Nikole Sandulovića? Da li je ono što govori zapravo bliže istini nego što se u prvi mah činilo? Ili jednostavno firer pomoću svog represivnog aparata zaobilazi mogućnost da ga tuži za klevetu? Ili je naprosto režim toliko preplašen zbog pada rejtinga u vreme pandemije, da hapsi bezumno i bezrazložno, na taj način postižući autogolove, a dižući rejting Nikoli Sanduloviću. Pretposlednje informacije koje kruže internetom govore kako se Sandulović šlogirao u pritvoru, a poslednje kako mu je stanje stabilno.

Slučaj 5: Hapšenje ekipe KTV Ekipa televizije KTV iz Zrenjanina, među kojima je bio i vlasnik televizije, Danijel Radić, uhapšena je 26. marta, zato što su ušli u zgradu opštine bez zaštitne opreme, a sa namerom da postave pitanja o raspisivanju javnog nadmetanja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, koje je oglašeno u sred pandemije. Rukovodstvo televizije govori kako su ipak imali zaštitnu opremu, a prilikom hapšenja oduzeti su im kamera i mobilni telefon, koji im neće biti vraćeni sve dok ne istekne mera od 28 dana samoizolacije svedocima, koji su, ispostavilo se, bili u kontaktu sa licem pozitivnim na virus. Članovima TV ekipe najpre je određeno zadržavanje od 48 sati, da bi dan kasnije bili pušteni da se brane sa slobode.

Epilog: Jasno je, pored virusa, protiv sebe imamo i režim, koji je građane neodgovornim izjavama i nepravovremenim merama gurnuo u zagrljaj bolesti, da bi zatim počelo svakodnevno zastrašivanje i širenje panike, što je eskaliralo u hapšenja i drakonska kažnjavanja, naravno ne i onih koji su bliski režimu. U ovom ratu protiv građana prednjače predsednik, kao glavni inspirator i idejni tvorac najvećeg dela protivustavnih i sadističkih mera, te glavni paničar i sejač straha. Ništa manji monstrum nije Ana Brnabić, čija vlada maltene svakodnevno donosi protivustavne uredbe, koje omogućavaju policijskim i pravosudnim organima da sprovode teror nad građanima, novinarima i političkim neistomišljenicima. Ne smemo zaboraviti ni režimske tabloide, koji svakodnevno šire paniku, bez ikakvih pravnih, te smradove poput Nebojše Krstića, firerovog slaboumnog megafona Sime Spasić, ili gospodara tikova Ace Lukasa, koji bi da ukidaju ustav i hapse.

Kao i 1999, kada se isti ovaj režim, nemoćan da se odupre NATO-u, ostrvio na unutrašnje protivnike, zbog čega je pola opozicije moralo da zbriše u Crnu Goru, a Slavko Ćuruvija ostao bez glave, danas, očigledno nesposobni da se na pravi način suprotstave širenju bolesti, oni svoj represivni aparat okreću ka izmišljenom unurašnjem neprijatelju.

Perite ruke. Nosite rukavice (ako ih imate). Nosite maske (ako ih imate). Ostanite kod kuće. Zaštitite sebe. Zaštitite druge. Verujte samo pouzdanim i više puta proverenim izvorima informacija.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

4 Komentara

 • Bungi
  Bungi sreda, 15 april 2020 10:01 Link komentara

  Radojko, sa mojim mozgom je sve u redu.Nadam se i sa tvojim.Slažem se da vlast koristi vanredno stanje da zaobiđe skupštinsko odlučivanje .To su oni javno i priznali.Žele da ubrzaju i skrate procedure donošenja odluka u ovom stanju.Pitanje ,dali je vanredno stanje proglašeno na ustavan način ostavljam doktorima ustavnog prava.Možda ti možeš da nam objasniš šta je neustavno urađeno pošto tvrdiš da je "došlo do tvog malog mozga".?Pročitaj nam lijepo iz ustava kad se može proglasiti vanredno stanje i ko može da ga proglasi kad ti je "sve jasno" a nama ostalima opet, po tebi "ništa nije jasno".Ipak, ne mogu da podržim one koji se šetaju bez maske makar bila i petorica novinara koji trče da uhvate intervju u holu opštine.Za one koji pobjegnu iz kućne samoizolacije, prekrše policijski čaš i još naprave saobraćajku nemam nimalo razumijevanja.Ni 1%.Što se tiče "kritične mase" za promjene ona je izginula 1991-1995 a drugi dio te "mase" je pobjegao u inostranstvo.Kojoj kategoriji ljudi ja pripadam nije na tebi da presuđujuš, ne poznajemo se.

  Prijavi
 • Radojko
  Radojko subota, 11 april 2020 00:29 Link komentara

  Autor je možda preoštro osudio odluku o zabrani kretanja, ali tekst sadrži jos tačno 4 stavke zbog kojih bi iole normalan čovjek trebao da se zapita.

  Tebi ocigledno nije "došlo do tvog malog mozga.." ni zašto je uvedno vanredno stanje, a ne vanredna situacija. Te da je vanredno stanje uvedeno na protivustavan način, i to da bi predsjednik države, koji ionako sebi kao šef stranke daje višestruko veća ovlašćenja, sada mogao sasvim da zaobiđe narodnu skupštinu. Nisi sigurno konstatovao ni da premijer povlači odluke vlade na molbu "šefa" predsjednika, a ni da se ministar zdravlja nigdje ne pojavljuje iako bi on trebao da bude glavni odgovorni u ovakvoj situaciji.

  A pošto je kod nas većina ljudi u tvojoj kategoriji koji ćute i rade, i sve ih je više, barem tih koji ćute, mogućnost za stvaranje kritične mase za bilo kakve promjene je sve manja..

  Prijavi
 • niko
  niko petak, 10 april 2020 20:17 Link komentara

  Bravo Bungi , 100 % si u pravu.

  Prijavi
 • Bungi
  Bungi petak, 10 april 2020 07:31 Link komentara

  Ovo što ti lupaš su nebuloze i naklapanja.U Srbiji je kao i kod nas vanredno stanje.Ono predzadnje "vanredno" nije izgleda došlo do tvog malog mozga, stiglo do uha i preskočilo te.Osnovno ljudsko pravo je pravo na život pa tek onda pravo na slobodu kretanja. Šta su trebali da puste sve penzinere starije od 65 godina na ulicu da se svi zaraze.???Gdje bi ih sve liječili , u kojim bolnicama, koliko desetina hiljada repiratora bi trebalo,koliko desetina hiljada medicinskih radnika.???Stopa preživljavanja onih koji dođu na respirator je 10%.Trebali su slobodno da puste omladinu da se vikendom šeta po Adi Ciganliji, bez maski, da se slobodno cmaču,prave roštilje,...??Trebala je policija da im se izvinjava što ih je tokom vanrednog stanja uhvatila u nedozvoljenom kretanju za vrijeme policijskog časa, da zaboravi i ogluši se o zakonsku kaznu do tri godine zatvora.??Trebala je tamošnja vlast pustiti slobodno sve neka se kreću, da se što više zaraze, možda od 7 miliona građana Srbije 1/3 i preživi.???Postoje u globalu dvije kategorije ljudi, jedni ćute i rade, drugi ništa ne rade i samo nešto kritikuju.Ovoj drugoj, naravno, pripadaš ti.Zato, molim te, ćuti, ne lupetaj, pametniji si kad ćutiš!

  Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh

Sponzorisani članci

Prev Next
Sve više fudbala, Meridianbet ima ponudu za poželjeti

Osvajač Kupa i lider šampionata u Bjelorusiji – BATE Borisov je u nevjerovatnoj formi. Vezao je deve...

FUDBAL SE VRATIO NA BALKAN: Top kvote te čekaju na starom mjestu

Lista u Meridianu lagano raste. U ponudi su sve atraktivnije lige. Lopta se ponovo zakotrljala širom...

MERIDIANBET: Tiket vikendom znači 100 KM bonusa ponedjeljkom

Sigurno će petak, subota i nedjelja biti još zabavniji kladioničarski dani, jer u Meridianu imaš pri...

MERIDIANBET ONLINE CASINO: Cashback za igru bez stresa

Meridian online casino je i ovog puta riješio je da opravda titulu mjesta najbolje zabave i spr...

CENTRUM RETAIL PARK Najsavremeniji prodajni centar u regionu

U Gradišci se otvara najsavremeniji prodajni centar u regionu. Centrum Retail Park na 18 000 m2...

Zabavi se na Meridian onlajn kazinu i osvoji besplatne spinove

Za sve igrače, Meridianbet je danas spremio besplatne spinove.

Kreću Česi i Mađari, u Bjelorusiji finale Kupa, a Bundes se zahuktava

Fudbalska groznica lagano ponovo obuzima donedavno paralisanu planetu, jer se čini da je najgore po ...

MERIDIAN DOPUNA: Jednostavno i brzo dopunite svoj račun

Meridian je  spremio nešto potpuno novo! Još jedan način uplate  dostupan je na sajtu meri...

MERIDAINBET: Naplati tiket u bilo kom trenutku

Zahvaljujući opciji Turbo cash, svoj tiket u Meridianu možete da naplatite u bilo kom trenutku meča....

POKER MASTERS: Revolucija u takmičenju na Meridianbet online casinu

Ukoliko voliš izazove, kao i mogućnost osvajanja fenomenalnih bonusa, Meridian Poker Masters takmiče...

PIGGY PARTY: Pridruži se neodoljivoj slot žurci i pokreni zabavu

Ljubitelji basni i dobro poznatih crtanih filmova, stiže prava poslastica za vas! Novi video slot ko...

BUNDESLIGA: Više od 1.500 kvota čeka da ih staviš na tiket!

Ovog vikenda u velikom stilu vratila se Bundesliga, a povodom povratka prve od Lige petice, Meridian...

POČINJE BUNDESLIGA! Meridian briljira ponudom

Nastavlja se Bundesliga, Meridian njemački specijal sa preko 7.000 kvota za kladjenje

POVRATAK FUDBALA: Meridian ima top ponudu, iskoristi je!

Čekali smo, i konačno dočekali! Ovog vikenda u velikom stilu vraća se njemačka Bundesliga i ujedno o...

MERIDIAN NASTAVLJA AKCIJU: Donacija za Javnu kuhinju „Obrok ljubavi“

U nastavku velike akcije pomoći najugroženijima, volonterski tim Meridiana posjetio je Javnu kuhinju...

Depozit karticom znači 15% više za klađenje

U Meridianu tvoj depozit vrijedi više! Sada te čekaju još veći bonusi na uplate Maestro i Mastercard...

Kultura i Obrazovanje

8. Festival Jednominutnog filma održaće se na proljeće 2021.

Festival Jednominutnog filma, osmi po redu, održaće se na proljeće 2021. godine, a prvi filmovi koji...

DOBOJSKI INFO NAJAVLJUJE: Muzička škola "Markos Portugal" upisuje nove učenike

JU Osnovna muzička škola "Markos Portugal" Doboj organizuje evidentiranje učenika zainteresovanih za...

DOBOJ: Dječiji hor „Pačići“ objavio pjesmu „Stara gitara“ (VIDEO)

Pjesma „Stara gitara“ je četvrta pjesma sa albuma „Muzička slikovnica“ koju objavljuju Dječiji hor „...

Uz podršku Vlade Kraljevine Švedske, inicijativa „IT Girls“ se dalje razvija

Nj.E. Johanna Strömquist, ambasadorica Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini i dr Rownak Khan, še...

DOBOJ: Osnovne škole upisuju 296 prvačića

Dvije osnovne škole u Doboju, "Vuk Stefanović Karadžić" i "Sveti Sava", ukupno će upisati 296 prvači...

DOBOJ: Za upis u Osnovnoj školi "Dositej Obradović" prijavljeno 76 prvačića

U Osnovnoj školi "Dositej Obradović" u Doboju, koja danas proslavlja svoj dan, za upis u prvi razred...

Šta će biti sa ljetnim muzičkim festivalima?

Pandemija koronavirusa otkazala je mnoge muzičke festivale širom regiona, Evrope i svijeta. Prvo su ...

DOBOJ: Otvorena izložba karikatura "Satira je pola zdravlja"

U Doboju je danas otvorena izložba karikatura "Satira je pola zdravlja", autora Bojana Jokanovića iz...