Menu

Кako je Branislav Nušić dočekao 1926. u Doboju

 • Autor  Savo Petrović Dobojski Info
 • 4 Komentara
FOTO: Dobojski Info | Iznenada u Doboju: Branislav Nušić - pisac komedija, drama, romana, eseja i priča FOTO: Dobojski Info | Iznenada u Doboju: Branislav Nušić - pisac komedija, drama, romana, eseja i priča

(Pisac ”poganog jezika i još poganijeg pera” sa dobojskim glumcima)

Upravnik Umjetničkog sektora Ministarstva za prosvjetu Кraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca Branislav Nušić otvorio je Narodno pozorište u Sarajevu 1921. godine i tako ušao u istoriju pozorišnog života u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Кnjiževnik, pisac ”poganog jezika i još poganijeg pera”, kako su ga zvali u Кraljevini Srbiji, pisao je komedije, drame, romane, eseje i priče i bio upravnik Narodnog pozorišta u Sarajevu od 1924. do 1928. godine. Bio je takođe na čelu pozorišta u Beogradu, Novom Sadu i Skopju.

Zbog pjesme ”Dva raba” u kojoj je ismijavao monarhiju i tadašnjeg vladara Srbije Milana Obrenovića osuđen je na dva mjeseca zatvora, ali je na insistiranje kralja, u čije je vrijeme bio na snazi Zakon o štampi u kome je pisalo ”štampa u Srbiji je slobodna””, kazna povećana na dvije godine zatvora. Pjesma je objavljena 1887. godine u listu ”Novi beogradski dnevnik”.

Mladi pisac bio je trn u oku vlastima i policiji ne samo zbog ove pjesme. Imao je samo devetnaest godina kada je 1883. napisao komediju ”Narodni poslanik”. Policija se dočepala rukopisa i zadržala ga trineaest godina. Tekst ove i danas popularne komedije će ugledati svjetlo dana tek 1896. godine! Кritičari i pozorišni radnici su govorili da malo koji pisac uspijeva nasmijati i zabaviti čitaoce i gledaoce sa toliko intelekta kao Branislav Nušić.

Кrajem 1925, posljednjih dana decembra, Branislav Nušić, pisac poznat po svom osebujnom smislu za humor i satiru, krenuo je vozom iz Beograda preko Slavonskog Broda i Doboja u Sarajevo. U Doboju su vozovi stajali najmanje pola sata kako bi ćirina lokomotiva uzela ugalj i vodu pa je Nušić izašao da se malo osvježi i protegne noge. Na ulazu u staničnu zgradu ugleda plakatu gdje je najavljeno da pozorišni amateri u Doboju, za doček Nove godine, pripremaju predstavu ”Sumnjivo lice”. Nušić se malo bolje zagleda i na kraju vidi dopisanu rečenicu: ”Predstavi će prisustvovati i autor – gospodin Nušić”.

- Možda su mi amateri iz Doboja zaista poslali poziv koji nije stigao u Beograd, pomislio je Nušić, otrčao u kola za spavanje, uzeo svoje stvari i ostao u Doboju da pogleda kako ovdje glumci izvode njegovu komediju. Nikoga nije ništa pitao, dolazi na večernju predstavu, posljednjeg dana decembra 1925. godine.

Po običaju, prije početka predstave diletanti vire kroz zavjesu da vide koliko je ljudi došlo da ih gleda. Šta!? Je li moguće, je li istina – u prvom redu među gledaocima sjedi čovjek sličan Nušiću! Prvo su pomislili da možda neko od dobojskih šereta ”glumi” Nušića! O, ne, u publici je glavom i bradom Branislav Nušić! I publika se našla u čudu: zar je Nušić došao iz Beograda na predstavu svog komada u Doboju? Sve vrijeme gledaoci su čas gledali glumce na pozornici, čas u Nušića. Tajna je riješena na kraju predstave. Branislav Nušić ustaje, dolazi na pozornicu i uzbuđenim glumcima i radoznaloj publici kaže da mu je drago što je pozvan i što se ovu veče našao u Doboju i pomenuo da nije red da obmane ljubitelje pozorišta i glumce i zato je došao kako je i najavljen.

- Predstavu ste dobro odigrali i ja sam vrlo zadovoljan – kažu da je tada rekao Nušić i nastavio sa glumcima i publikom da slavi doček 1926. godine. Sutradan je otputovao za Sarajevo u koje se tada vozom iz Doboja stizalo za 12 sati.

Sve ovo zamislio je i napravio Sveto Svetislav Dakić, otpravnik vozova, zaljubljenik u pozorišne daske, glumac i režiser. Pune četiri decenije Dakić je učestvovao u stvaranju pozorišne tradicije u Doboju.

Za predstavu ”Sumnjivog lica” na kraju 1925. godine u Doboju nalijepljeno je više plakata po cijelom gradu. Na Željezničkoj stanici bile su tri-četiri udarne plakate. U dokolici na poslu, Sveto Dakić je htio da se malo poigra. U dnu svake plakate dopisao je da će predstavi prisustvovati i autor komedije ”Sumnjivo lice”. Uistinu, poziv nije bio poslan Branislavu Nušiću, a sve se
odigralo kao u snu i na javi. Glumci su potajno i priželjkivali da ih jednom pogleda i autor ove komedije. Sanjali su možda da Nušić jednom dođe i na njihovu predstavu i gle čuda – san im se ostvario.

Beogradska glumica Olivera Marković, koja je svoju karijeru na velikom ekranu počela u filmu ”Sumnjivo lice”, ulogom sobarice, bila je gost Amaterskog pozorišta u Doboju i upitala da li je Branislav Nušić na neobičan način dočekao 1926. u ovom gradu. Srećom, tu je bio i Sveto Dakić:

- Tačno je da je Branislav Nušić bio u Doboju za Novu, 1926. godinu. Naša pozorišna družina je pripremala ”Sumnjivo lice” i ja sam u želji da privučemo što više publike i da glumci ozbiljnije shvate svoje uloge dopisao na plakatama da će predstavi prisustvovati i autor, gospodin Nušić. Кad sam u toku novogodišnje večere to ispričao Branislavu Nušiću on se slatko nasmijao i rekao mi da je to bila odlična ideja, objašnjavao je svoju vragoliju Svetislav Dakić.

I Olivera Marković se poslije ove kratke storije Svete Dakića od srca nasmijala i rekla mu: ”Baš ste to pametno uradili”. Olivera Marković je 1979. ponovo glumila u ”Sumnjivom licu”, ovog puta igrala je Anđu.

Prva pozorišna predstava u Doboju održana je 1887. godine. Pozorišno društvo koje je predvodio Fotije Iličić došlo je iz Dervente u Doboj 5. novembra i tu ostalo punih četrnaest dana i prikazalo sedam predstava! Zvuči nevjerovatno da je u tadašnjoj kasabi sa 1500 stanovnika moglo da se odigra sedam predstava u samo dvije sedmice. Sedmog januara 1905. prikazana je komedija ”Varalica Hamza” u Muslimanskoj čitaonici čiji je autor Fehim Spaho. Na godišnjoj zabavi 27. januara 1905. izvedena je drama ”San i plećka” koju je napisao Niko Fufić iz Travnika. Tako su početkom dvadesetog vijeka ljubitelji glume počeli da stvaraju pozorišnu tradiciju u Doboju.

Među omiljene autore dobojskih pozorišnih amatera spadao je u proteklih stotinu i više godina Branislav Nušić. Izvedeno je šest njegovih komedija – od predstave ”Sumnjivo lice” 1925. godine do ”Gospođe ministarke” 1977. Upravo te godine navršila se puna decenija rada Amaterskog pozorišta u Doboj i za jubilej su pripremili premijeru ”Gospođe ministarke”. Glavnu ulogu maestralno je odigrala Branka Alićehajić, nekoliko godina najbolja amaterska pozorišna glumica u Bosni i Hercegovini. Prikazana su u Doboju još četiri Nušićeva komada: ”Ožalošćena porodica”, ”Običan čovek”, ”Mister Dolar” i ”Narodni poslanik”.

Branislav Nušić i Petar Кočić imali su svoje ulice u Doboju. Između te dvije ulice nalazila se zgrada Skupštine opštine. Po dolasku na vlast,
nacionalisti su obje ulice preimenovali i sada se zovu Njagoševa i Hilandarska i tako se oslobodili pisaca koje su dobojski pozorišni amateri obožavali i sa zadovoljstvom igrali. Pa, neće se valjda zgrada nove vlasti pune ljubavi i brige prema narodu koji ”uživa” u neviđenom bogatstvu siromaštva i bijede nalaziti između ulica dva pisca ”poganog pera”! Jer, znaju nacionalisti da su Nušić i Кočić kritikovali svaku vlast i ismijavali sve vlastodršce u svom životu! Brižne li vlasti i države, krst joj ljubim, reče davno David Štrbac, nezaboravni junak Petra Кočića.

Dobojski amateri uspješno su se hvatali u koštac i sa pozorišnim djelima poznatih svjetskih i domaćih pisaca. Glumili su sasvim uspješno u komadima Viljema Šekspira, Miroslava Кrleže, Johana Volfganga Getea, Branka Ćopića, Isaka Samokovlije, Andreja Hinga, Molijera (Žan Batist Poklen), Bertolda Brehta, Fadila Hadžića, Nikolaja Vasiljeviča Gogolja...

U takvoj pozorišnoj atmosferi rođena su i tri bisera bosanskohercegovačkog glumišta: Slađana Bukejlović, Sena Mustajbašić i Nataša Ivančević, tri dame koje i danas imaju visoko mjesto u pozorišnim vodama Banjaluke i Sarajeva. Sve tri su diplomirale na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, u klasi profesora Bore Stjepanovića. Slađana Bukejlović je uspješno nastupala i na pozorišnim daskama u Sjedinjenim Američkim Državama. Prije toga u Doboju je osnovala i vodila malu školu glume. Sena Mustajbašić je napisala, režirala i glumila u predstavi ”Biće, biće...” koja je nekoliko godina prikazivana na sceni u Sarajevu. Gostovala je i u Кanadi.

I četiri dobojska pozorišna ametera su uplovili u profesionalne vode: Nermil Bešlagić u Zrenjaninu, Zlatko Povšić u Prištini, Farid Bašić i Tomislav Mandić u Pirotu.

I njih tri, i njih četvorica, i Rašid Muminagić i desetine dobojskih glumaca, uvijek i rado pominju uloge u pozorišnim komadima Branislava Nušića. I Slađa, i Sena, i Nataša kažu da je Nušić danas aktuelniji nego prije stotinu godina. Imaju pravo ove nekadašnje Dobojke. Neki novi Branislav Nušić potrebniji je narodu u državicama nekadašnje Jugoslavije nego ikada. Dobro bi nam došao pisac ”poganog jezika i još poganijeg pera” da se bori protiv poganih nacionalista i još poganijih velmoža. Ali, takav Branislav Nušić još nije rođen. S nestrpljenjem očekujem da se pojavi u ovom smutnom vremenu.

(Tekst je objavljen na portalu XXZ MAGAZIN u Beogradu i u knjizi ” Moji saputnici” Save Petrovića, izdavači Artprint Banjaluka, XXZ MAGAZIN u Beogradu, i tačno.net u Mostaru, 2019)

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

4 Komentara

 • Najsumnjivije lice
  Najsumnjivije lice nedelja, 29 decembar 2019 08:17 Link komentara

  Tih 1500 stanovnika su ocigledno bili mnogo vise mancipovani, nego sto je danas slucaj... Ili medju tih 1500 stanovnika bilo je mnogo vise mancipivanih nego danas...

  Prijavi
 • Čeda
  Čeda subota, 28 decembar 2019 23:10 Link komentara

  I Doboj je nekada bio grad ,a sad prazna ljuštura ,puna primitivaca i kvazi intelktualaca ....

  Prijavi
 • Andja iz opstine
  Andja iz opstine subota, 28 decembar 2019 22:36 Link komentara

  Svaka ti je zlatna !

  Prijavi
 • Drug Tito
  Drug Tito subota, 28 decembar 2019 19:32 Link komentara

  Doboj je sad veca kasaba nego sto je bio prije 100 godina a najveće zasluge zbog toga idu nasOmu dozivotnom gradonacelniku i vladaru lipackom, uvazenoj seljačini, lopovu i banditu/kriminalcu Obrenu Petrovicu

  Moj Petrovicu, seljacino jedna, sto se malo na Petrovic Petra ne ugledas... Kaze Njegos:
  "Svak je rodjen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka"
  E pa Obrene, bruko jedna!!!

  Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh

Sponzorisani članci

Prev Next
MERIDIANBET PONUDA: Siti ima šta da pokaže protiv Reala

Jedan od derbija osmine finala Lige šampiona igraju Real Madrid i Mančester siti, a "kraljevići" su ...

ČELSI – BAJERN: Meridianbet ima ponudu koja se ne odbija

U prvoj utakmici osmine finala Lige šampiona, prvi put poslije UEFA Superkupa 2013. godine, u zvanič...

DE BRUJNE RUŠI LESTER: Siti kod "lisica" - Meridianbet ima sjajan prijedlog

Jedan od dva derbija 27. kola Premijer lige odigraće trećeplasirani Lester i Mančester siti, koji je...

Spektakularni koncert „Gipsy Kings“ večeras u Banjaluci

Do nastupa svjetski proslavljene grupe „Gipsy Kings by Andre Reyes“ u Banjaluci ostalo je svega neko...

VERNER RUŠI "PIJETLOVE": Meridianbet kvote kažu - Murinjo je u problemu!

Totenhem i Lajpcig odigraće prvi susret osmine finala Lige šampiona, od 21 čas na novom "Vajt Hart L...

SIMEONE RUŠI KLOPA: Atletiko ima recept za Liverpul, a Meridianbet top ponudu

U prvoj utakmici nokaut faze Lige šampiona, Atletiko iz Madrida od 21 čas dočekuje aktuelnog vladara...

MERIDIANBET PONUDA IZ SNOVA: Džejms ruši "plavce", Maunt ima odgovor

U posljednjoj utakmici 26. kola Premijer lige nismo mogli da poželimo bolji duel: snage će odmjeriti...

LACIO - INTER Vatreno u Italiji i najbolje Meridian kvote - da bude još vatrenije!

Lacio - Inter, derbi 24. kola Serije A, utakmica koja bi mogla prve da “pogura” na čelo tabele, a dr...

STIŽU KRALJEVI ROMSKE RAPSODIJE “Džipsi Kingsi” spremni za koncert u Banjaluci

Kraljevi romske rapsodije će u petak 21. februara na noge dići cijelu Sportsku dvoranu „Borik“, jer ...

NAJTROFEJNIJA UTAKMICA ITALIJE: Milan - Juve, Ibra - Ronaldo i neponovljive Meridianbet kvote

Prva utakmica polufinala Kupa Italije, od 20.45 časova sastaju se Milan i Juventus, u duelu najtrofe...

90 godina Boschevih filtara goriva

Program Boschevih filtara danas: pokrivenost tržišta za osobne automobile u Europi veća od 95 %...

MERIDIANBET KVOTE: Inter i Milan u centru pažnje, Ibra ruši najvećeg rivala

Jedno je sigurno, sve oči zaljubljenika u fudbal ove nedjelje, od 20.45, biće uprte u pravcu grada m...

Kraljevi romske rapsodije stižu u BOSNU I HERCEGOVINU!!

20.02.2020. DVORANA „MIRZA DELIBAŠIĆ“, SARAJEVO21.02.2020. DVORANA BORIK, BANJA LUKA Gipsy Kings by...

TIPSTER: Uzbudljivo takmičenje u tipovanju koje se ne propušta

U Meridianu zabava nikada ne prestaje. Iznenađenjima nema kraja, pa tako na svakodnevnom nivou igrač...

MERIDIANBET VJEČITI DERBI Crveno ili crno-bijeli, pitanje je sad?

Došao je dan i za drugi ovosezonski košarkaški vječiti derbi - Crvena zvezda će od 18 sati u dvorani...

REAL - ATLETIKO Madridski derbi i Meridianbet ponuda koja se ne odbija

U 21. kolu Primere, Real dočekuje Atletiko u velikom derbiju Madrida, a kao i uvijek utakmice ovih r...

Kultura i Obrazovanje

DOBOJSKI INFO NAJAVLJUJE: Predavanje iz oblasti psihologije u Narodnoj biblioteci

U Narodnoj biblioteci Doboj danas u 12,00 sati održaće se promocija knjiga iz oblasti savremene psih...

DOBOJ: Briga o maternjem jeziku polazi iz porodice

Briga o maternjem jeziku polazi iz porodice koja kao osnovna ćelija izgrađuje stav djeteta o njegovo...

DOBOJ: Omladinska banka Doboj organizovala info dan za projekte mladih

Omladinska banka Doboj objavila je javni poziv za sve zainteresovane mlade, koji mogu sa svojim proj...

DOBOJSKI INFO NAJAVLJUJE: Predstava „Kako? I zašto ubiti muža“ gostuje i u Doboju

Nakon rasprodate predstave u svim mjestima u kojima je igrana, predstava koja je osvojila region - „...

Od sljedeće godine mala matura obavezna u Srpskoj

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila da će eksperimentalna mala ma...

DOBOJ: Otvorena izložba radova iz fundusa likovne kolonije „Kožuhe“

U Umjetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje sinoć je otvorena izložba radova iz...

DOBOJ: Sutra otvaranje izložbe djela iz fundusa Likovne kolonije „Kožuhe“

U Umjetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje sutra, 13. februara, sa početkom u ...

DOBOJ: Osnovci iz Donje Paklenice slušali predavanje na temu "Reproduktivno zdravlje" (FOTO)

Na inicijativu Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske u okviru projekta "Briga o djeci, zaje...