Menu

Кako je Branislav Nušić dočekao 1926. u Doboju

 • Autor  Savo Petrović Dobojski Info
 • 4 Komentara
FOTO: Dobojski Info | Iznenada u Doboju: Branislav Nušić - pisac komedija, drama, romana, eseja i priča FOTO: Dobojski Info | Iznenada u Doboju: Branislav Nušić - pisac komedija, drama, romana, eseja i priča

(Pisac ”poganog jezika i još poganijeg pera” sa dobojskim glumcima)

Upravnik Umjetničkog sektora Ministarstva za prosvjetu Кraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca Branislav Nušić otvorio je Narodno pozorište u Sarajevu 1921. godine i tako ušao u istoriju pozorišnog života u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Кnjiževnik, pisac ”poganog jezika i još poganijeg pera”, kako su ga zvali u Кraljevini Srbiji, pisao je komedije, drame, romane, eseje i priče i bio upravnik Narodnog pozorišta u Sarajevu od 1924. do 1928. godine. Bio je takođe na čelu pozorišta u Beogradu, Novom Sadu i Skopju.

Zbog pjesme ”Dva raba” u kojoj je ismijavao monarhiju i tadašnjeg vladara Srbije Milana Obrenovića osuđen je na dva mjeseca zatvora, ali je na insistiranje kralja, u čije je vrijeme bio na snazi Zakon o štampi u kome je pisalo ”štampa u Srbiji je slobodna””, kazna povećana na dvije godine zatvora. Pjesma je objavljena 1887. godine u listu ”Novi beogradski dnevnik”.

Mladi pisac bio je trn u oku vlastima i policiji ne samo zbog ove pjesme. Imao je samo devetnaest godina kada je 1883. napisao komediju ”Narodni poslanik”. Policija se dočepala rukopisa i zadržala ga trineaest godina. Tekst ove i danas popularne komedije će ugledati svjetlo dana tek 1896. godine! Кritičari i pozorišni radnici su govorili da malo koji pisac uspijeva nasmijati i zabaviti čitaoce i gledaoce sa toliko intelekta kao Branislav Nušić.

Кrajem 1925, posljednjih dana decembra, Branislav Nušić, pisac poznat po svom osebujnom smislu za humor i satiru, krenuo je vozom iz Beograda preko Slavonskog Broda i Doboja u Sarajevo. U Doboju su vozovi stajali najmanje pola sata kako bi ćirina lokomotiva uzela ugalj i vodu pa je Nušić izašao da se malo osvježi i protegne noge. Na ulazu u staničnu zgradu ugleda plakatu gdje je najavljeno da pozorišni amateri u Doboju, za doček Nove godine, pripremaju predstavu ”Sumnjivo lice”. Nušić se malo bolje zagleda i na kraju vidi dopisanu rečenicu: ”Predstavi će prisustvovati i autor – gospodin Nušić”.

- Možda su mi amateri iz Doboja zaista poslali poziv koji nije stigao u Beograd, pomislio je Nušić, otrčao u kola za spavanje, uzeo svoje stvari i ostao u Doboju da pogleda kako ovdje glumci izvode njegovu komediju. Nikoga nije ništa pitao, dolazi na večernju predstavu, posljednjeg dana decembra 1925. godine.

Po običaju, prije početka predstave diletanti vire kroz zavjesu da vide koliko je ljudi došlo da ih gleda. Šta!? Je li moguće, je li istina – u prvom redu među gledaocima sjedi čovjek sličan Nušiću! Prvo su pomislili da možda neko od dobojskih šereta ”glumi” Nušića! O, ne, u publici je glavom i bradom Branislav Nušić! I publika se našla u čudu: zar je Nušić došao iz Beograda na predstavu svog komada u Doboju? Sve vrijeme gledaoci su čas gledali glumce na pozornici, čas u Nušića. Tajna je riješena na kraju predstave. Branislav Nušić ustaje, dolazi na pozornicu i uzbuđenim glumcima i radoznaloj publici kaže da mu je drago što je pozvan i što se ovu veče našao u Doboju i pomenuo da nije red da obmane ljubitelje pozorišta i glumce i zato je došao kako je i najavljen.

- Predstavu ste dobro odigrali i ja sam vrlo zadovoljan – kažu da je tada rekao Nušić i nastavio sa glumcima i publikom da slavi doček 1926. godine. Sutradan je otputovao za Sarajevo u koje se tada vozom iz Doboja stizalo za 12 sati.

Sve ovo zamislio je i napravio Sveto Svetislav Dakić, otpravnik vozova, zaljubljenik u pozorišne daske, glumac i režiser. Pune četiri decenije Dakić je učestvovao u stvaranju pozorišne tradicije u Doboju.

Za predstavu ”Sumnjivog lica” na kraju 1925. godine u Doboju nalijepljeno je više plakata po cijelom gradu. Na Željezničkoj stanici bile su tri-četiri udarne plakate. U dokolici na poslu, Sveto Dakić je htio da se malo poigra. U dnu svake plakate dopisao je da će predstavi prisustvovati i autor komedije ”Sumnjivo lice”. Uistinu, poziv nije bio poslan Branislavu Nušiću, a sve se
odigralo kao u snu i na javi. Glumci su potajno i priželjkivali da ih jednom pogleda i autor ove komedije. Sanjali su možda da Nušić jednom dođe i na njihovu predstavu i gle čuda – san im se ostvario.

Beogradska glumica Olivera Marković, koja je svoju karijeru na velikom ekranu počela u filmu ”Sumnjivo lice”, ulogom sobarice, bila je gost Amaterskog pozorišta u Doboju i upitala da li je Branislav Nušić na neobičan način dočekao 1926. u ovom gradu. Srećom, tu je bio i Sveto Dakić:

- Tačno je da je Branislav Nušić bio u Doboju za Novu, 1926. godinu. Naša pozorišna družina je pripremala ”Sumnjivo lice” i ja sam u želji da privučemo što više publike i da glumci ozbiljnije shvate svoje uloge dopisao na plakatama da će predstavi prisustvovati i autor, gospodin Nušić. Кad sam u toku novogodišnje večere to ispričao Branislavu Nušiću on se slatko nasmijao i rekao mi da je to bila odlična ideja, objašnjavao je svoju vragoliju Svetislav Dakić.

I Olivera Marković se poslije ove kratke storije Svete Dakića od srca nasmijala i rekla mu: ”Baš ste to pametno uradili”. Olivera Marković je 1979. ponovo glumila u ”Sumnjivom licu”, ovog puta igrala je Anđu.

Prva pozorišna predstava u Doboju održana je 1887. godine. Pozorišno društvo koje je predvodio Fotije Iličić došlo je iz Dervente u Doboj 5. novembra i tu ostalo punih četrnaest dana i prikazalo sedam predstava! Zvuči nevjerovatno da je u tadašnjoj kasabi sa 1500 stanovnika moglo da se odigra sedam predstava u samo dvije sedmice. Sedmog januara 1905. prikazana je komedija ”Varalica Hamza” u Muslimanskoj čitaonici čiji je autor Fehim Spaho. Na godišnjoj zabavi 27. januara 1905. izvedena je drama ”San i plećka” koju je napisao Niko Fufić iz Travnika. Tako su početkom dvadesetog vijeka ljubitelji glume počeli da stvaraju pozorišnu tradiciju u Doboju.

Među omiljene autore dobojskih pozorišnih amatera spadao je u proteklih stotinu i više godina Branislav Nušić. Izvedeno je šest njegovih komedija – od predstave ”Sumnjivo lice” 1925. godine do ”Gospođe ministarke” 1977. Upravo te godine navršila se puna decenija rada Amaterskog pozorišta u Doboj i za jubilej su pripremili premijeru ”Gospođe ministarke”. Glavnu ulogu maestralno je odigrala Branka Alićehajić, nekoliko godina najbolja amaterska pozorišna glumica u Bosni i Hercegovini. Prikazana su u Doboju još četiri Nušićeva komada: ”Ožalošćena porodica”, ”Običan čovek”, ”Mister Dolar” i ”Narodni poslanik”.

Branislav Nušić i Petar Кočić imali su svoje ulice u Doboju. Između te dvije ulice nalazila se zgrada Skupštine opštine. Po dolasku na vlast,
nacionalisti su obje ulice preimenovali i sada se zovu Njagoševa i Hilandarska i tako se oslobodili pisaca koje su dobojski pozorišni amateri obožavali i sa zadovoljstvom igrali. Pa, neće se valjda zgrada nove vlasti pune ljubavi i brige prema narodu koji ”uživa” u neviđenom bogatstvu siromaštva i bijede nalaziti između ulica dva pisca ”poganog pera”! Jer, znaju nacionalisti da su Nušić i Кočić kritikovali svaku vlast i ismijavali sve vlastodršce u svom životu! Brižne li vlasti i države, krst joj ljubim, reče davno David Štrbac, nezaboravni junak Petra Кočića.

Dobojski amateri uspješno su se hvatali u koštac i sa pozorišnim djelima poznatih svjetskih i domaćih pisaca. Glumili su sasvim uspješno u komadima Viljema Šekspira, Miroslava Кrleže, Johana Volfganga Getea, Branka Ćopića, Isaka Samokovlije, Andreja Hinga, Molijera (Žan Batist Poklen), Bertolda Brehta, Fadila Hadžića, Nikolaja Vasiljeviča Gogolja...

U takvoj pozorišnoj atmosferi rođena su i tri bisera bosanskohercegovačkog glumišta: Slađana Bukejlović, Sena Mustajbašić i Nataša Ivančević, tri dame koje i danas imaju visoko mjesto u pozorišnim vodama Banjaluke i Sarajeva. Sve tri su diplomirale na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, u klasi profesora Bore Stjepanovića. Slađana Bukejlović je uspješno nastupala i na pozorišnim daskama u Sjedinjenim Američkim Državama. Prije toga u Doboju je osnovala i vodila malu školu glume. Sena Mustajbašić je napisala, režirala i glumila u predstavi ”Biće, biće...” koja je nekoliko godina prikazivana na sceni u Sarajevu. Gostovala je i u Кanadi.

I četiri dobojska pozorišna ametera su uplovili u profesionalne vode: Nermil Bešlagić u Zrenjaninu, Zlatko Povšić u Prištini, Farid Bašić i Tomislav Mandić u Pirotu.

I njih tri, i njih četvorica, i Rašid Muminagić i desetine dobojskih glumaca, uvijek i rado pominju uloge u pozorišnim komadima Branislava Nušića. I Slađa, i Sena, i Nataša kažu da je Nušić danas aktuelniji nego prije stotinu godina. Imaju pravo ove nekadašnje Dobojke. Neki novi Branislav Nušić potrebniji je narodu u državicama nekadašnje Jugoslavije nego ikada. Dobro bi nam došao pisac ”poganog jezika i još poganijeg pera” da se bori protiv poganih nacionalista i još poganijih velmoža. Ali, takav Branislav Nušić još nije rođen. S nestrpljenjem očekujem da se pojavi u ovom smutnom vremenu.

(Tekst je objavljen na portalu XXZ MAGAZIN u Beogradu i u knjizi ” Moji saputnici” Save Petrovića, izdavači Artprint Banjaluka, XXZ MAGAZIN u Beogradu, i tačno.net u Mostaru, 2019)

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

4 Komentara

 • Najsumnjivije lice
  Najsumnjivije lice nedelja, 29 decembar 2019 08:17 Link komentara

  Tih 1500 stanovnika su ocigledno bili mnogo vise mancipovani, nego sto je danas slucaj... Ili medju tih 1500 stanovnika bilo je mnogo vise mancipivanih nego danas...

  Prijavi
 • Čeda
  Čeda subota, 28 decembar 2019 23:10 Link komentara

  I Doboj je nekada bio grad ,a sad prazna ljuštura ,puna primitivaca i kvazi intelktualaca ....

  Prijavi
 • Andja iz opstine
  Andja iz opstine subota, 28 decembar 2019 22:36 Link komentara

  Svaka ti je zlatna !

  Prijavi
 • Drug Tito
  Drug Tito subota, 28 decembar 2019 19:32 Link komentara

  Doboj je sad veca kasaba nego sto je bio prije 100 godina a najveće zasluge zbog toga idu nasOmu dozivotnom gradonacelniku i vladaru lipackom, uvazenoj seljačini, lopovu i banditu/kriminalcu Obrenu Petrovicu

  Moj Petrovicu, seljacino jedna, sto se malo na Petrovic Petra ne ugledas... Kaze Njegos:
  "Svak je rodjen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka"
  E pa Obrene, bruko jedna!!!

  Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh

Sponzorisani članci

Prev Next
Bogat fudbalski vikend: Uživaj uz Meridian sjajne kvote i zaradi

Ko bi prije samo par mjeseci povjerovao da će sredina jula biti ovoliko puna klupskog ligaškog fudba...

MERIDIANBET: Uplati depozit omiljenom karticom i bonus je tvoj

Sada, bez dodatnih troškova, svoj depozit na sajtu meridianbet.ba možeš da uplatiš i Visa karticom.&...

MERIDIANBET: Uz Lucky`s 5 osvoji Sony PS4 i fenomenalne bonuse

Lucky`s 5 zaigraj, Sony PS4 i bonuse osvajaj!

BOGATA FUDBALSKA SRIJEDA: Meridain ima fenomenalne kvote za finiš sezone

Interesantno fudbalsko veče je pred nama. Kako se u mnogim ligama bliži kraj sezone, temperatura se ...

MERIDIANBET: Isprati derbi na Čizmi uz fenomenalne kvote

Rivalstvo dva najtrofejnija fudbalska kluba na “Čizmi” smatra se klasikom italijanskog fudbala. Pore...

Nedjeljom uz Meridian i bogatu ponudu do dobitka

Kada ima fudbala, ima svega! Bogata sportska ponuda savršeni je mamac za nedjeljni tiket, a Meridian...

U Meridianu najbolje kvote za fudbalski derbi Juventus -Torino

Fudbal na “Čizmi” je ponovo u punom jeku. Iako su Lacijali kiksirali protiv Atalante, trka za titulu...

KVOTE ZA DANAS: Sastavi dobitni tiket i zaradi sume za pamćenje

Paklen vikend je iza nas, ali kiša golova u posljednjem kolu njemačke Bundeslige bila je pravo rashl...

POGODI PRAVI TRENUTAK: Milan i Roma ti donose extra bonus

Nedjeljno veče uz kvalitetan fudbal je definicija savršenog provoda. Današnji repertoar ispunjen je ...

OPROŠTAJ OD BUNDESLIGE: Aufiderzen uz najveći bonus

Danas se zvanično spušta zavjesa na 56. sezonu njemačke Bundeslige. Svih devet utakmica u okviru pos...

ČELZI – MANČESTER SITI: Ovo su kvote i bonus za dobitni tiket

Dan D na Stamford bridžu, utakmica koja bi mogla da definitivno riješi pitanje šampiona na Ostrvu.

NOVO: Uplati depozit SMS dopunom i uživaj u top ponudi

Novi način uplate u Meridianu za još brže i lakše uživanje u top ponudi.

MERIDIAN DOMINACIJA: Najbolje kvote za dobitni tiket

Nedjelja će biti poseban dan na Gudison parku. Ovoga puta u potpuno drugačijem ambijentu, odigraće s...

PREMIUM TAKMIČENJE: Bori se za fond od nevjerovatnih 3.200 KM bonusa

Takmičenje je izazov koji pokreće, Meridianbet onlajn kazino poštuje svoje igrače i sa zadovoljstvom...

NAGRADNA IGRA: Osvoji rasvjetu za svoj vrt

Pravo je vrijeme za sređivanje, bilo da imate dvorište ili balkon. Učestvujte i osvojite poklon izne...

MERIDIAN SPECIJAL: Počinje Premier liga, više od 9.000 kvota spremno za tikete

Fudbal se vraća kući! Engleska, kolijevka fudbala, ponovo će biti glavna tema u sportskom svijetu, j...

Kultura i Obrazovanje

DOBOJ: Akademski vajar Drago Handanović poklonio svoja djela gradu

Sve što je proteklih šest decenija stvarao u Doboju, akademski vajar Drago Handanović pokloniće grad...

DOBOJ: Otvorena izložba likovnih radova Željka Starovića (VIDEO)

U Doboju je danas otvorena izložba slika Željka Starovića iz ovog grada, koju posjetioci mogu pogled...

DOBOJ: Budući brucoši ne odustaju od inostranstva

Za svoja buduća akademska zvanja svršeni dobojski srednjoškolci, koji se umjesto odlaska na rad u Nj...

DOBOJ: Održana obnoviteljska skupština Gradskog odbora SPKD „Prosvjeta“ Doboj

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ koje je osnovano sa ciljem očuvanja srpskog jezika,...

Počinje prvi BH eUPSHIFT program za srednjoškolce

Inovativna eUPSHIFT radionica, koja se provodi u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za...

BIBLIOTEKA DOBOJ: Prisutna potražnja za knjigama uprkos virusu korona

Direktor Narodne bilioteke u Doboju Slavica Gostimirović izjavila je da uprkos epidemiji virusa koro...

DOBOJ: Na zanimljiv način ispratili uspješnu generaciju maturanata (VIDEO)

Iako je kraj školske godine bio neobičan, to nije spriječilo kolektiv JU OŠ "Sveti Sava" iz Doboja d...

DOBOJ: Priča o učiteljici Slađani Simić (VIDEO)

Nije lako biti učitelj ili nastavnik u današnje vrijeme. Ispred sebe imate djecu, u pozadini roditel...