Logo
Odštampajte ovu stranicu

DOBOJ: Miloš Milićević pobjednik književnog konkursa

FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Miloš Miličević pobjednik književnog konkursa FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Miloš Miličević pobjednik književnog konkursa

Pjesma "Kota 923" autora Miloša Milićevića iz Doboja osvojila je prvu nagradu na književnom konkursu "Srpske golgote 20. vijeka", posvećenom Danu sjećanja na žrtve Dobojskog logora smrti 1915-1917.

Drugu nagradu osvojila je pjesma "Vlajićkim mučenicima" autora Slave Stanojević iz Teslića, dok je trećeplasirana pjesma "Molim za milost Božiju" autora Željke Ignjatić iz Doboja.

Član žirija Vasilije Šajinović rekao je večeras na književnoj večeri u Centru za kulturu i obrazovanje u Doboju da je na konkurs prijavljeno 36 radova.

U znak sjećanja na stradale srpske internirce u Prvom svjetskom ratu, u petak, 27. decembra, u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju biće služena liturgija od 9.00 časova, a kod Spomen-kosturnice u kojoj su ukopane žrtve dobojskog logora biće služen parastos od 11.00 časova.

Književno veče na kojem su nagrade i uručene organizovali su Književni klub "Jovan Dučić" iz Doboja i dobojski Centar za kulturu i obrazovanje.

Kroz logor u Doboju, koji je formirala austrougarska vlast 27. decembra 1915. godine sa namjerom da se srpsko stanovništvo pogranične zone gornjeg Podrinja i istočne Hercegovine ukloni sa vjekovnih ognjišta, prošlo je 45.791 lice, od čega 17.000 žena i djece, dok ih je 12.000 stradalo strašnom smrću od posljedica mučenja i iscrpljivanja glađu.

Namjera je bila stvaranje pojasa koji je trebalo da razdvoji Srbe u Srbiji od Srba u BiH, što bi omogućilo lakšu i bržu asimilaciju naroda na ovom dijelu Balkana.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Webmaster © Robna Kuća Doboj. Sva prava pridržana.