Logo
Odštampajte ovu stranicu

DOBOJ: Večeras uručenje nagrada po konkursu "Srpske golgote 20. vijeka"

FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Večeras uručenje nagrada po konkursu "Srpske golgote 20. vijeka" FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Večeras uručenje nagrada po konkursu "Srpske golgote 20. vijeka"

U Doboju će večeras biti uručene nagrade i priznanja autorima najboljih radova na ovogodišnjem konkursu pod nazivom "Srpske golgote 20. vijeka", posvećenog Danu sjećanja na žrtve dobojskog logora smrti 1915-1917, saopšteno je iz Književnog kluba "Jovan Dučić".

Na konkursu je učestvovalo 38 pjesnika, a radove je vrednovao stručni žiri ovog književnog kluba, odnosno tri profesora srpskog jezika.

Književno veče biće održano u Umjetničkoj galeriji Centra za kulturu i obrazovanje od 18.00 časova, najavljeno je iz ovog centra.

Kroz logor u Doboju, koji je formirala austrougarska vlast 27. decembra 1915. godine sa namjerom uklanjanja sa vjekovnih ognjišta srpskog stanovništva pogranične zone gornjeg Podrinja i istočne Hercegovine, prošlo je 45.791 lice, od kojih 17.000 žena i djece, dok ih je 12.000 stradalo od posljedica mučenja i iscrpljivanja glađu.

Namjera je bila stvaranje pojasa koji je trebalo da razdvoji Srbe u Srbiji od Srba u BiH, što bi omogućilo lakšu i bržu asimilaciju naroda na ovom dijelu Balkana.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Webmaster © Robna Kuća Doboj. Sva prava pridržana.