Logo
Odštampajte ovu stranicu

UNICEF i Norveška: Partnerstvo za obrazovanje za novo vrijeme

FOTO: Dobojski Info | UNICEF i Norveška: Partnerstvo za obrazovanje za novo vrijeme FOTO: Dobojski Info | UNICEF i Norveška: Partnerstvo za obrazovanje za novo vrijeme

UNICEF i Ambasada Kraljevine Norveške u BiH su potpisali sporazum o partnerstvu kako bi podržali nekoliko komponenti Programa za međunarodnu procjenu postignuća učenika (PISA), uključujući seriju interaktivnih debata prije i poslije rezultata testiranja, na različitim nivoima u Bosni i Hercegovini. Norveška će pružiti podršku u iznosu od 500,000 USD. Ova se podrška odnosi i na jačanje kapaciteta analize podataka APOSO-a (Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje).

Osnovni cilj je oživjeti diskusiju o kvalitetu obrazovanja i zagovarati promjena politika u obrazovanju od strane ključnih aktera. Bosna i Hercegovina je 2018. po prvi put učestvovala u PISA testiranju. Ova cijenjena internacionalna procjena se provodi svake 3 godine u mnogim zemljama širom svijeta kako bi se ocjenio sistem obrazovanja kroz testiranje znanja i vještina 15-godišnjih učenika. Testiranje se fokusira na pismenost, matematiku, prirodne nauke, rješavanje problema i kognitivne sposobnosti učenika. Rezultati PISA 2018 testiranja provedenog u 79 zemalja će biti objavljeni 3.12.2019. godine. Rezultati će dati sveobuhvatne dokaze o tome koliko djeca u BiH stvarno uče kao i ukazati na ključne kvalitete osnovnog obrazovanja u zemlji. PISA je podržana i od strane drugih međunarodnih partnera poput Delegacije Evropske unije, OSCE-a (Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi), Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Save the Children-a, kao i OSF-a (Fond otvoreno društvo BiH).

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Webmaster © Robna Kuća Doboj. Sva prava pridržana.