Menu

DOBOJ: Nezakonje na pjeni od Jelen piva

 • Autor  Dejan Tovilović CAPITAL
 • 5 Komentara
FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Nezakonje na pjeni od Jelen piva FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Nezakonje na pjeni od Jelen piva

Inspektorat Republike Srpske otkrio je da preduzeće „Molson Coors“ Banjaluka, jedan od najvećih uvoznika piva iz Srbije i Hrvatske, godinama ima skladište u Modriči koje nije registrovano u skladu sa zakonom, saznaje portal CAPITAL. Ovo je nastavak kršenja domaćih propisa zbog kojih su prethodnih godina kažnjeni sa blizu 700 hiljada KM.

Riječ je o podružnici jedne od najvećih pivarskih kompanija u svijetu sa oko 90 brendova među kojima su i pivo Jelen, Ožujsko, Nikšićko, Staropremen, Stella Artois, Corona i drugi, a koja u BiH pod tim imenom posluje od 2011. godine.

Vanredna kontrola je izvršena početkom septembra a prema našim saznanjima prijava nepravilnosti stigla je iz preduzeća “Dejan-Komerc” iz Doboja, koje je sa ovom kompanijom u višegodišnjim sporovima.

Kako tvrde u ovom preduzeću “Molson Coors” na toj lokaciji posluje još od 2015. godine. Očekivali su da objekat bude plombiran i zatvoren ali se to nije desilo.

Naime, rješenjem inspektora preduzeću ”Molson Coors BH” Banja Luka naloženo da poslovnu jedinicu u Miloševcu u Modriči registruje u skladu sa zakonom.

Tek nakon posjete inspekcije „Molson Coors“ je odlučio da ispoštuje zakonske propise.

“Postupajući po Rješenju inspektora subjekt kontrole je kod Okružnog privrednog suda Doboj izvršio registraciju poslovne jedinice”, rečeno je za CAPITAL u Inspektoratu RS.

Dodaju kako je izvršena i kontrola u pogledu legalnosti zatečene robe za koju je utvrđeno da posjeduje potrebnu dokumentaciju a da se poslovne knjige i evidencije vode u skladu sa propisima.

Kazne zbog rabata i konkurencije

Ovo nije prvi put da se “Molson Coors” ogriješi o zakone Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

U septembru 2012. godine Konkurencijski savjet BiH kaznio je “Apatinsku pivaru”, pravnog prethodnika “Molson Coorsa” u BiH sa 265.000 maraka jer su primjenjivali nejednake uslove za distributere u BiH.

Prijava je takođe došla od preduzeća “Dejan Komerc”, njihovog distributera u Republici Srpskoj, koji je bio nezadovoljan načinom obračuna i isplate rabata.

Godinu dana kasnije dolazi još strožija kazna, od 430.000 maraka jer “Apatinska pivara” nije željela da potpiše poslovni ugovor sa “Dejan-Komercom”.

Pivari je naloženo da u roku od osam dana od prijema rješenja zaključi ugovor a ona se pozvala na neotuđivo pravo da samostalno odluči sa kim će poslovati i pod kojim uslovima.

Tužili su Konkurencijski savjet Sudu BiH, ali je tužba odbijena. Sud BiH je dalje konstatovao da je Konkurencijski savjet izveo pravilan zaključak da apelant nije opravdao razloge za odluku o prestanku saradnje sa podnosiocem zahtjeva.

Kasnije je oborena i njihova apelacija kod Ustavnog suda BiH.

Bivši partner na ivici propasti

Međutim kako je poslovna saradnja prekinuta, preduzeće iz Doboja je došlo na ivicu propasti.

“Firmu su nam upropastili i više ne možemo poslovati. Doveli su nas do stečaja. Tužili smo ih za štetu ali ti postupci traju i dan danas”, izjavio je za CAPITAL Mirko Grujičić, direktor “Dejan-Komerca”.

Njegove tvrdnje potkrepljuju i finansijski izvještaji koji su iz godine u godinu sve lošiji.

Tako je na primjer preduzeće 2010. godine imalo preko osam miliona maraka prihoda i dobit od nepunih 100.000 maraka da bi poslovnu 2017. godinu završili sa prihodima od tek 2.894 KM i gubitkom od 792 marke.

Zašto nisu poslovali u skladu sa zakonom i da li su platili kazne bila su naša pitanja upućena na adresu “Molson Coorsa” Banjaluka na koja čekamo odgovore.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

5 Komentara

 • Marko
  Marko četvrtak, 24 oktobar 2019 14:09 Link komentara

  OTKRIVANJE I SANKCIJE
  Za povrede konkurencije se u širem evropskom prostoru, pa i u Bosni i Hercegovini, propisuje pa i izriču kazne, koje su rigorozne, do 10% godišnjeg prometa. Pri tome ne tre¬ba zaboraviti, da učesnik na tržištu, kome je nanijeta šteta zbog povreda konkurenci¬je može podnijeti i odštetni zahtjev, tako da bi to kršitelja moralo skupo koštati. Drugo je povreda zakona otkriveno i da li posto¬je pravi instrumenti za otkrivanje.
  Većina kartela, a u većini se karteli pojavljuju kao namještene ponude, se danas ot¬kriva na osnovu posebnih programa imuniteta, a ipak je taj broj relativno nizak.
  Zbog štete, koja je rezultat povreda konkurencije, sankcije su rigorozne, pogotovu zbog tzv. »zastrašujećeg« efekta (Zastrašujući (deterrent) efekt je namijenjen upozorenju trećima, koju kaznu oni mogu dobiti, ako se ne pridržavaju pravila; zbog postizanja tog efekta kazne iznose i preko milijardi Evra).
  Vjerovatno ne treba pominjati, da je dobar zakonodavni okvir kamen temeljac do¬brog sistema; to je istina, ali treba imati u vidu, da je to samo jedan od osnovnih elemenata i da se bez profesionalnih institucija, koje moraju obezbijediti uslove za efikasno otkrivanje i kažnjavanje nezakonitih radnji ne može očekivati poboljšanje situacije.
  Pored sankcijskog sistema, koji se fokusira na kažnjavanje povreda, znači bavi se posljedicama, potrebne su i aktivnosti usmjerene na otklanjanje uzroka, a to znači po¬dizanje mjera prevencije, podizanje svijesti, usmjeravanje na pravilan način razmišlja¬nja i ponašanja.

  Prijavi
 • Marko
  Marko četvrtak, 24 oktobar 2019 13:45 Link komentara

  Oni koji su dobili trgovinske privilegije po pravilu su jedini uvoznici te robe, pa mogu diktirati uslove snabdijevanja, kao što su kvalitet, cijena ili uslovi isporuke i plaćanja.
  Praktično, uvoznici su bili monopolisti, a svaki monopolista ima ugodan položaj jer je lišen konkurencije, i jer ima mogućnost da prodaje po višim cijenama, nego da ima konkurencije. Ta razlika između zarade koju ima tada i niže zarade koju bi imao da postoji normalna konkurencija naziva se monopolska renta. Ona je mogla ići i do nekoliko stotina procenata u odnosu na nabavnu cijenu neke robe. Naravno da je to bilo izuzetno povoljno za samog privilegovanog uvoznika, koji je na miru mogao da se bogati, kao i da je bilo vrlo nepovoljno za kupce, koji su bili suočeni sa paprenim cijenama.
  ... i država kao spasilac
  Ako se izuzmu tehnički monopoli i posebno efikasne firme, u osnovi je država ta koja stvara monopoliste, a koja se onda pojavljuje sa antimonopolskom politikom da bi riješila problem koji je prethodno napravila. To bi se moglo nazvati i pokušajem da se ispravi sopstvena, „državna greška“. Naravno, košta i greška i njeno ispravljanje. Ispravka obično donosi izvjesno poboljšanje u odnosu na samu grešku.
  Kakva su tačno poboljšanja u pitanju obzirom na građane kao potrošače? Uglavnom bi se moglo govoriti o tri poboljšanja – niže cijene, bolji kvalitet i veća sloboda izbora. Ta poboljšanja ne moraju nastupiti sva tri zajedno, ali je neophodno da nastupi bar jedno, kako bi moglo da se govori o poboljšanju.

  Prijavi
 • Milan
  Milan sreda, 23 oktobar 2019 19:51 Link komentara

  Evropska komisija je u četvrtak predložila zabranu nekih od najštetnijih nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom te jačanje pregovoračkih pozicija najslabijih u tom lancu – poljoprivrednika i malih i srednjih preduzeća. Komisija predlaže direktivu kojom bi se zabranile nepoštene trgovačke prakse poput kašnjenja plaćanja za kvarljive prehrambene proizvode, otkazivanje narudžbe u zadnji čas, jednostrane ili retroaktivne izmjene ugovora i prisiljavanje dobavljača na plaćanje propalih proizvoda. Druge prakse bit će dopuštene samo ako su ih stranke unaprijed jasno i nedvosmisleno ugovorile: kupac vraća neprodane prehrambene proizvode dobavljaču; kupac dobavljaču naplaćuje sklapanje ili produženje ugovora o isporuci prehrambenih proizvoda; dobavljač plaća za promidžbu prehrambenih proizvoda koje kupac prodaje ili za njihovo stavljanje na tržište, piše Hina.

  Prijavi
 • Joj
  Joj sreda, 23 oktobar 2019 18:19 Link komentara

  Mirko je nepismeni drot dugo je i bio i on i njegova bahata žena dobili su sto zasluzuju

  Prijavi
 • Mitar
  Mitar sreda, 23 oktobar 2019 15:35 Link komentara

  Da, ali Dejan-komerc nije rekao da je tada i on izrabljivao radnike za 300KM jer mu se moglo.
  Posao mu je propao otvaranjem velikih tržnih centara u koje smo svi počeli ići, a i radnici su mu prelazili tamo zbog boljih plata.
  Nešto ne mogu da ga sažaljevam.

  Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh

Sponzorisani članci

JACKPOT SVAKE SUBOTE? Na Meridianovom kazinu i to je moguće

Vrhunac svake igre predstavlja džekpot, a omiljeni dio igre svakog igrača sada je u Meridianu podign...

DUGA IDEAL: Prezentacija materijala za dekorativne tehnike (FOTO)

U prodajnom centru kompanije Duga Ideal u Mravićima 13. novembra održana je prezentacija novih mater...

ZMAJEVI NA ISPITU: U Zenicu stižu neporaženi „azuri“, BiH za ponos, čast i - nadu

Na Bilino polje stiže moćna Italija, koju je BiH namučila u prvoj utakmici i pala tek u finišu (1:2)...

TRIGLAV OSIGURANJE U prvih devet mjeseci ostvaren rast premija i dobiti

Triglav osiguranje Banja Luka zadržava položaj na tržištu Republike Srpske Triglav grupa je u prvih...

Ekonomija i Privreda

DUGA IDEAL: Prezentacija materijala za dekorativne tehnike (FOTO)

U prodajnom centru kompanije Duga Ideal u Mravićima 13. novembra održana je prezentacija novih mater...

Prosječna septembarska plata 916 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u BiH u septembru iznosila je 916 KM i nominalno je veća za ...

Kinezi neće graditi autoput Doboj - Brčko

Vlada RS odustala je od davanja koncesije kineskoj kompaniji "Sinochem Capital Investment Management...

GRAĐANI NA METI KOMUNALNIH PREDUZEĆA: Zastara na provjeri (FOTO)

Udruženje potrošača DON se iz Prijedora gotovo preselio u Doboju, jer poslednjih meseci iz ovog grad...

DOBOJ: Zbog radova otkazani vozovi Petrovo Novo-Tuzla- Petrovo Novo

Putnički vozovi na relaciji Petrovo Novo-Tuzla- Petrovo Novo danas neće saobraćati zbog radova na di...

DOBOJSKI INFO POZIVA: Prijavite se na Sajam zapošljavanja

Grad Doboj putem Lokalnog savjetodavnog tijela za zapošljavanje i obrazovanje odraslih organizuje Sa...

KING PARTNER DAYS 2019 – IX stručna ICT konferencija (FOTO)

Kompanija „King d.o.o.“ organizovala je danas u Doboju, tradicionalnu ICT konferenciju „King Partner...

DOBOJ: Počinje isplata oktobarske penzije

Za 265.796 korisnika Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske danas je poče...

DOBOJ: Akumulirani gubitak ŽRS 79,4 miliona KM

„Željeznice Republike Srpske“ (ŽRS) za tri kvartala ove godine prikazale su dobit od 4,1 milion mara...

DOBOJ: Počela isplata dodatka na djecu

U Republici Srpskoj danas je počela redovna isplata dodatka na djecu, materinskog dodatka, prava na ...

DOBOJ: Rekordni iznos u gradskoj kasi za 2020.

O Nacrtu budžeta za 2020. godinu u rekordnom iznosu od oko 65,5 miliona KM danas su raspravljali dob...

DOBOJ: Odbornici usvojili nacrt budžeta za 2020. godinu (VIDEO)

Sa oko 65 i po miliona maraka, Doboj će u narednoj godini imati najveći budžet do sada. Usvojen je u...

DOBOJ: Radnici bježe od pekare kao đavo od krsta

Osim da zadrže stalne i privuku nove mušterije, vlasnici tridesetak dobojskih pekara svakodnevno se ...

TRŽIŠTE KAPITALA Skupština RS srušila tržište kapitala povlađujući ERS

Izmjenama Zakona o privrednim društvima Narodna skupština Republike Srpske je obespravila male akcio...

DOBOJ: Jerinić najavio pomoć za uređenje dijela "Usore"

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić najavio je da će lokalna vlast pomoći infrastrukturno uređenje di...

Od danas zatvoreni sistem naplate putarine

Na auto-putevima u Republici Srpskoj danas će početi zatvoreni sistem naplate putarine, a njegova os...