Menu

DOBOJ: Nezakonje na pjeni od Jelen piva

 • Autor  Dejan Tovilović CAPITAL
 • 5 Komentara
FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Nezakonje na pjeni od Jelen piva FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Nezakonje na pjeni od Jelen piva

Inspektorat Republike Srpske otkrio je da preduzeće „Molson Coors“ Banjaluka, jedan od najvećih uvoznika piva iz Srbije i Hrvatske, godinama ima skladište u Modriči koje nije registrovano u skladu sa zakonom, saznaje portal CAPITAL. Ovo je nastavak kršenja domaćih propisa zbog kojih su prethodnih godina kažnjeni sa blizu 700 hiljada KM.

Riječ je o podružnici jedne od najvećih pivarskih kompanija u svijetu sa oko 90 brendova među kojima su i pivo Jelen, Ožujsko, Nikšićko, Staropremen, Stella Artois, Corona i drugi, a koja u BiH pod tim imenom posluje od 2011. godine.

Vanredna kontrola je izvršena početkom septembra a prema našim saznanjima prijava nepravilnosti stigla je iz preduzeća “Dejan-Komerc” iz Doboja, koje je sa ovom kompanijom u višegodišnjim sporovima.

Kako tvrde u ovom preduzeću “Molson Coors” na toj lokaciji posluje još od 2015. godine. Očekivali su da objekat bude plombiran i zatvoren ali se to nije desilo.

Naime, rješenjem inspektora preduzeću ”Molson Coors BH” Banja Luka naloženo da poslovnu jedinicu u Miloševcu u Modriči registruje u skladu sa zakonom.

Tek nakon posjete inspekcije „Molson Coors“ je odlučio da ispoštuje zakonske propise.

“Postupajući po Rješenju inspektora subjekt kontrole je kod Okružnog privrednog suda Doboj izvršio registraciju poslovne jedinice”, rečeno je za CAPITAL u Inspektoratu RS.

Dodaju kako je izvršena i kontrola u pogledu legalnosti zatečene robe za koju je utvrđeno da posjeduje potrebnu dokumentaciju a da se poslovne knjige i evidencije vode u skladu sa propisima.

Kazne zbog rabata i konkurencije

Ovo nije prvi put da se “Molson Coors” ogriješi o zakone Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

U septembru 2012. godine Konkurencijski savjet BiH kaznio je “Apatinsku pivaru”, pravnog prethodnika “Molson Coorsa” u BiH sa 265.000 maraka jer su primjenjivali nejednake uslove za distributere u BiH.

Prijava je takođe došla od preduzeća “Dejan Komerc”, njihovog distributera u Republici Srpskoj, koji je bio nezadovoljan načinom obračuna i isplate rabata.

Godinu dana kasnije dolazi još strožija kazna, od 430.000 maraka jer “Apatinska pivara” nije željela da potpiše poslovni ugovor sa “Dejan-Komercom”.

Pivari je naloženo da u roku od osam dana od prijema rješenja zaključi ugovor a ona se pozvala na neotuđivo pravo da samostalno odluči sa kim će poslovati i pod kojim uslovima.

Tužili su Konkurencijski savjet Sudu BiH, ali je tužba odbijena. Sud BiH je dalje konstatovao da je Konkurencijski savjet izveo pravilan zaključak da apelant nije opravdao razloge za odluku o prestanku saradnje sa podnosiocem zahtjeva.

Kasnije je oborena i njihova apelacija kod Ustavnog suda BiH.

Bivši partner na ivici propasti

Međutim kako je poslovna saradnja prekinuta, preduzeće iz Doboja je došlo na ivicu propasti.

“Firmu su nam upropastili i više ne možemo poslovati. Doveli su nas do stečaja. Tužili smo ih za štetu ali ti postupci traju i dan danas”, izjavio je za CAPITAL Mirko Grujičić, direktor “Dejan-Komerca”.

Njegove tvrdnje potkrepljuju i finansijski izvještaji koji su iz godine u godinu sve lošiji.

Tako je na primjer preduzeće 2010. godine imalo preko osam miliona maraka prihoda i dobit od nepunih 100.000 maraka da bi poslovnu 2017. godinu završili sa prihodima od tek 2.894 KM i gubitkom od 792 marke.

Zašto nisu poslovali u skladu sa zakonom i da li su platili kazne bila su naša pitanja upućena na adresu “Molson Coorsa” Banjaluka na koja čekamo odgovore.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

5 Komentara

 • Marko
  Marko četvrtak, 24 oktobar 2019 14:09 Link komentara

  OTKRIVANJE I SANKCIJE
  Za povrede konkurencije se u širem evropskom prostoru, pa i u Bosni i Hercegovini, propisuje pa i izriču kazne, koje su rigorozne, do 10% godišnjeg prometa. Pri tome ne tre¬ba zaboraviti, da učesnik na tržištu, kome je nanijeta šteta zbog povreda konkurenci¬je može podnijeti i odštetni zahtjev, tako da bi to kršitelja moralo skupo koštati. Drugo je povreda zakona otkriveno i da li posto¬je pravi instrumenti za otkrivanje.
  Većina kartela, a u većini se karteli pojavljuju kao namještene ponude, se danas ot¬kriva na osnovu posebnih programa imuniteta, a ipak je taj broj relativno nizak.
  Zbog štete, koja je rezultat povreda konkurencije, sankcije su rigorozne, pogotovu zbog tzv. »zastrašujećeg« efekta (Zastrašujući (deterrent) efekt je namijenjen upozorenju trećima, koju kaznu oni mogu dobiti, ako se ne pridržavaju pravila; zbog postizanja tog efekta kazne iznose i preko milijardi Evra).
  Vjerovatno ne treba pominjati, da je dobar zakonodavni okvir kamen temeljac do¬brog sistema; to je istina, ali treba imati u vidu, da je to samo jedan od osnovnih elemenata i da se bez profesionalnih institucija, koje moraju obezbijediti uslove za efikasno otkrivanje i kažnjavanje nezakonitih radnji ne može očekivati poboljšanje situacije.
  Pored sankcijskog sistema, koji se fokusira na kažnjavanje povreda, znači bavi se posljedicama, potrebne su i aktivnosti usmjerene na otklanjanje uzroka, a to znači po¬dizanje mjera prevencije, podizanje svijesti, usmjeravanje na pravilan način razmišlja¬nja i ponašanja.

  Prijavi
 • Marko
  Marko četvrtak, 24 oktobar 2019 13:45 Link komentara

  Oni koji su dobili trgovinske privilegije po pravilu su jedini uvoznici te robe, pa mogu diktirati uslove snabdijevanja, kao što su kvalitet, cijena ili uslovi isporuke i plaćanja.
  Praktično, uvoznici su bili monopolisti, a svaki monopolista ima ugodan položaj jer je lišen konkurencije, i jer ima mogućnost da prodaje po višim cijenama, nego da ima konkurencije. Ta razlika između zarade koju ima tada i niže zarade koju bi imao da postoji normalna konkurencija naziva se monopolska renta. Ona je mogla ići i do nekoliko stotina procenata u odnosu na nabavnu cijenu neke robe. Naravno da je to bilo izuzetno povoljno za samog privilegovanog uvoznika, koji je na miru mogao da se bogati, kao i da je bilo vrlo nepovoljno za kupce, koji su bili suočeni sa paprenim cijenama.
  ... i država kao spasilac
  Ako se izuzmu tehnički monopoli i posebno efikasne firme, u osnovi je država ta koja stvara monopoliste, a koja se onda pojavljuje sa antimonopolskom politikom da bi riješila problem koji je prethodno napravila. To bi se moglo nazvati i pokušajem da se ispravi sopstvena, „državna greška“. Naravno, košta i greška i njeno ispravljanje. Ispravka obično donosi izvjesno poboljšanje u odnosu na samu grešku.
  Kakva su tačno poboljšanja u pitanju obzirom na građane kao potrošače? Uglavnom bi se moglo govoriti o tri poboljšanja – niže cijene, bolji kvalitet i veća sloboda izbora. Ta poboljšanja ne moraju nastupiti sva tri zajedno, ali je neophodno da nastupi bar jedno, kako bi moglo da se govori o poboljšanju.

  Prijavi
 • Milan
  Milan sreda, 23 oktobar 2019 19:51 Link komentara

  Evropska komisija je u četvrtak predložila zabranu nekih od najštetnijih nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom te jačanje pregovoračkih pozicija najslabijih u tom lancu – poljoprivrednika i malih i srednjih preduzeća. Komisija predlaže direktivu kojom bi se zabranile nepoštene trgovačke prakse poput kašnjenja plaćanja za kvarljive prehrambene proizvode, otkazivanje narudžbe u zadnji čas, jednostrane ili retroaktivne izmjene ugovora i prisiljavanje dobavljača na plaćanje propalih proizvoda. Druge prakse bit će dopuštene samo ako su ih stranke unaprijed jasno i nedvosmisleno ugovorile: kupac vraća neprodane prehrambene proizvode dobavljaču; kupac dobavljaču naplaćuje sklapanje ili produženje ugovora o isporuci prehrambenih proizvoda; dobavljač plaća za promidžbu prehrambenih proizvoda koje kupac prodaje ili za njihovo stavljanje na tržište, piše Hina.

  Prijavi
 • Joj
  Joj sreda, 23 oktobar 2019 18:19 Link komentara

  Mirko je nepismeni drot dugo je i bio i on i njegova bahata žena dobili su sto zasluzuju

  Prijavi
 • Mitar
  Mitar sreda, 23 oktobar 2019 15:35 Link komentara

  Da, ali Dejan-komerc nije rekao da je tada i on izrabljivao radnike za 300KM jer mu se moglo.
  Posao mu je propao otvaranjem velikih tržnih centara u koje smo svi počeli ići, a i radnici su mu prelazili tamo zbog boljih plata.
  Nešto ne mogu da ga sažaljevam.

  Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh

Sponzorisani članci

Kreću Česi i Mađari, u Bjelorusiji finale Kupa, a Bundes se zahuktava

Fudbalska groznica lagano ponovo obuzima donedavno paralisanu planetu, jer se čini da je najgore po ...

MERIDIAN DOPUNA: Jednostavno i brzo dopunite svoj račun

Meridian je  spremio nešto potpuno novo! Još jedan način uplate  dostupan je na sajtu meri...

OGLAS ZA POSAO: Prijem u radni odnos radnika/ice na određeno vrijeme

BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON OPĆINA USORA JAVNA PR...

MERIDAINBET: Naplati tiket u bilo kom trenutku

Zahvaljujući opciji Turbo cash, svoj tiket u Meridianu možete da naplatite u bilo kom trenutku meča....

Ekonomija i Privreda

DOBOJ: Bespravno oduzeto zemljište zbog auto-puta (VIDEO)

U selu Bušletić kod Doboja 30 dunuma zemljišta je bespravno uzeto vlasnicima, zbog izgradnje auto-pu...

Represent Communications Skopje lansirao platformu za umrežavanje, mentorstvo, edukaciju i razvoj biznisa

Represent Communications Skopje, koji posluje u okviru Represent Systema, danas je lansirao novu edu...

NOVA ODLUKA REPUBLIČKOG ŠTABA Kafići mogu da rade do 23 SATA

Ugostiteljski objekti za ishranu i piće u Srpskoj do 8. juna mogu da rade od šest do 23 časa, odluči...

PORESKA UPRAVA RS: Obrađeni svi zahtjevi za isplatu doprinosa za mart

Poreska uprava Republike Srpske saopštila je da su obrađeni svi zahtjevi za isplatu doprinosa za mar...

Srpska uzima kredit od 25 miliona za registraciju nekretnina

Republika Srpska zadužiće se za oko 25 miliona maraka na period od 32 godine za sprovođenje Projekta...

Prosječna plata u martu bila je 950 maraka u BiH

Prosječna neto plata u BiH u martu bila je 950 КM i nominalno je niža za 0,1 odsto u odnosu na decem...

DOBOJ: Firme bliske vlasti “osvjetljavaju” grad

Grad Doboj je, prema svemu sudeći, živio u mraku godinama, a za 4 miliona će sada da progleda. Tačni...

EBRD predviđa pad BDP-a BiH za 4,5 posto

BDP Bosne i Hercegovine će se smanjit za 4,5 posto u 2020. zbog pandemije korona virusa, a porasti z...

DOBOJ: Obavještenje za pravna lica i preduzetniкe

Obavještavamo pravna lica i preduzetnike kojima je bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti u martu 20...

DOBOJ: Kafane i frizerski saloni počinju sa radom od 11. maja

Od 11. maja biće dozvoljeno da sa radom, uz poštovanje svih mjera, krenu kozmetički i frizerski salo...

DOBOJ: Sutra isplata dječijeg i materinskog dodatka

U Republici Srpskoj sutra će početi isplata dodatka na djecu za april za šta je predviđen 1,1 milion...

DOBOJSKI INFO DONOSI: Upitnik za poslovne subjekte o uticaju posljedica pandemije na poslovanje

Grad Doboj pokrenuo je anketu među poslovnim subjektima o uticaju epidemije korona virusa na njihovo...

DOBOJ: Milionski pad dobiti i rast obaveza “Elektro Doboj”

Elektrodistribucije Doboj i Bijeljina bilježe u prvom kvartalu ove godine milionski pad dobiti u odn...

Najčešća pitanja i odgovori u vezi sa prijavom za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti

Vlada Republike Srpske pozvala je pravna lica i preduzetnike da se prijave radi izrade spiskova za d...

Produžen rok za prijavu privrednika za olakšice

Vlada Republike Srpske produžila je rok za prijavu privrednika pogođenih pandemijom virusa korona za...

DOBOJ: Rajska bašta Jugina (FOTO)

Kada biste pokušali da brojite od jedan do četriri stotine hiljada, sigurno biste stali već na prvoj...