Menu

Jednom emiteru sve javne pare za promociju: Alternativna TV bez alternative

 • Autor  Milanka Kovačević Direkt
 • 4 Komentara
FOTO: Direkt | Jednom emiteru sve javne pare za promociju: Alternativna TV bez alternative FOTO: Direkt | Jednom emiteru sve javne pare za promociju: Alternativna TV bez alternative

Od svih TV emitera koji egzstiraju na području BiH, banjalučka Alternativna televizija (ATV) pravi je magnet za javne pare. Kao da ima tapiju na medijsku promocju javnih preduzeća, opština i ustanova u RS. Sa druge strane, čak 75% ugovora sa ovom medijskom kućom je sklopljeno direktnim sporazumom ili pregovaračkim postupkom bez objave obaveštenja. Većina tendera je skrojena tako da odgovara samo jednom ponuđaču.

Dobitna forma za tendere

Da je za saradnju ATV i MH ERS sa zavisnim preduzećima Zakon o javnim nabavkama tek puka formalnost, pokazuje i standardna forma tendera kojom se, manje ili više prikriveno, protežira jedan ponuđač. No, pravo pitanje je svrsishodnost reklamiranja preduzeća koja imaju monopol na tržištu.

Od sredine 2015. do polovine 2016. ova banjalučka TV stanica je dobila tendere u visini od oko 250 hiljada maraka. Najveći deo tog kolača za ATV su platili grad Doboj i to 110 hiljada za dvogodišnje predstavljanje i MH ERS sa svojim zavisnim preduzećima, skoro isto toliko.

No, ni godine koje su usledle nisu prekinule uspešan niz za privatnu TV stanicu iz Banja Luke.

Tako je u 2017. godini, gruba računica ukupnog iznosa novca koji su javna preduzeća, opštine i ustanove izdvojili za medijsku prezentacju na ovoj televiziji, iznosila 220 hiljada maraka.

Kraj te godine donosi zvaničnu promenu u vlasničkoj strukturi ATV-a budući da kontrolni paket akcija kupuje firma Integra inženjering Slavice Stanković.

Integra je preduzeće povezano sa starijom i poznatijom firmom Integral inženjering u vlasništvu Slobodana Stankovića, supruga pomenute. Integral je izvođač najvažnijih građevinskih radova koji se finansraju javnim novcem u RS, a sada i u Srbiji, a Slobodan Stanković javnosti poznat po bliskim vezama sa porodicom Dodik.

Prema podacima portala Akta. ba pomenute firme bračnog para Stanković su u 2017. godini imale proft od gotovo 20 miliona maraka. Od toga je lavovski deo od 18 miliona ostvarila Integra, firma Slavice Stanković. Na poznatiji, Integral inženjering je otišla tek mrvica od dobiti u iznosu 1,3 miliona maraka. Neznatno je to u odnosu na 2010. kada je firma zabeležila profit od gotovo 17,5 miliona.

No, sa promenom vlasnika ATV promenila se, tačnije, intenzivirala potreba da se opštine, ustanove i javna preduzeća medijski prate i promovšu baš na ovoj stanici. Tako su u 2018. godini prihodi ATV-a gotovo udvostručeni.

Od 228 hiljada iz 2017, stiglo se do 480 hiljada u 2018. Od toga je četvrtina ili 163 hiljade uplaćeno od strane MH ERS i njenih zavisnih preduzeća. Ostatak se mahom odnosi na opštine i ustanove.

Na pitanje zašto jedan monopolista, kao što je Elektroprivreda, ima potrebu da se promoviše na ovaj načinin i to baš na ATV-u, iz organizacije Transparensi internešnal (TI BiH) kažu da odgovor može biti samo jedan - izvlačenje javnih para.

“Svakako nije najjasnija svrha promocije javnih preduzeća koja imaju monopol na tržištu, izuzev naravno primera oglašavanja koji su neophodni poput ogašavanja javnih poziva, konkursa i slično. Javna preduzeća godinama kroz nabavke reklamnih usluga izdvajaju značajna sredstva pojedinim medijima, pri tom koristeći različite postupke javne nabavke”, kaže za Direkt Milena Mastalo iz TI BiH.

“U najvećem broju slučajeva medijsko oglašavanje je netransparentno, jer se koriste manje transparentni postupci na osnovu kojih se zaključuju ugovori između preduzeća i ponuđača, te tako imamo primer pojedinih medija koji preko 75% zaključenih ugovora provedu putem direktnih sporazuma, a u slučajevima kada se provode otvoreni postupci ugovorni organi navode kriterijume koji samo određene medijske kuće mogu zadovoljiti ili se čak u opisu javne nabavke pominje ime medijske kuće”, pojasnila je ona situaciju koja vlada u ovoj oblasti....platili grad Doboj i to 110 hiljada za dvogodišnje predstavljanje...

Hleba i reklama

Medijski kolač od pola miliona maraka koji je darovan ATV-u je, pomislilo bi se, u 2018. bio toliki zbog izbora. Budući da je većina direktora javnih preduzeća istovremeno bila i u trci za neki od parlamenata, nisu štedeli javne pare za samopromociju, što je, na žalost, postala ustaljena praksa.

Međutim, podaci za prvih šest meseci 2019. govore da bi, po prihodima od tendera, ova godina za ATV mogla da bude i berićetnija od prethodne. Spisak opština koje traže medijsku promociju ATV-a je sve duži. Od Doboja koji izdvaja 80 hiljada, preko Trebnja, Banje Luke, Gradiške, Laktaša, Mrkonjić Grada, do Kalinovika koji je iz skromnog budžeta izdvojio 4,2 hiljade za promociju. Verovatno pod parolom: “Za hleb može i da fali, ali za reklamu ne”.

Što od opština, što od ustanova i, nezaobilazne Elektroprivrede, za prvih pola godine se nakupilo tendera u vrednosti od preko 300 hiljada.

Besmislenost izdvajanja za promociju preduzeća koja su u teškoj finansijskoj situaciji, sa minusima u poslovanju, ukazuje da se radi o, u poslovnom smislu, štetnim i neetičnim motivima za sklapanje pomenutih ugovora. No, protežiranje kroz odredbe tendera nije jedini način na koji se javni interes povlači pred privatnim.

...Od Doboja koji izdvaja 80 hiljada...

Ispod radara prolazi još jedan način isisavanja javnog novca u, kada je konkretan slučaj u pitanju, džepove privatne TV stanice. Iako se oglašavanje plaća za udarni termin i najgledanije emisije, ono se realizuje u manje gledanim terminima.

“Imamo primere izdvajanja stotina hiljada maraka za priloge koji bi navodno trebali predstaviti rad javnog preduzeća, a emituju se u emisijama vrlo upitne gledanosti. Ovi ugovori najčešće idu na štetu javnih preduzeća kako bi se pogodovalo privatnim i/li političkim interesima” ističe Mastalo i dodaje da je bezbroj načina za zloupotrebu .

“Pored medijske promocije javna preduzeća se često reklamiraju i isticanjem vizuelnih obeležja na pojedinim javnim događajima, čime se kroz plaćanje usluga reklame doniraju razna udruženja, sportski klubovi i verske zajednice, a čime se pokušava zaobići Zakon o donacijama, koji u Republici Srpskoj dozvoljava donacije u maksimalnom iznosu 10% dobiti iz prethodne godine. Generalno, troškovi promocije javnih preduzeća su besmisleni u slučajevima kada javna preduzeća nemaju sredstva za pokrivanje osnovnih potreba i ukoliko su u velikim gubicima” naglasava Mastalo iz TI BiH.

Od direktora televizije do menadžera Elektroprivrede

A kad dobro ide televiziji, ne ide loše ni njenom bivšem direktoru Vedranu Škoru.

Vlasnička transformacija je donela promene i u uredništvu i njegovoj politici. Za direktora ATV-a je postavljen Vedran Škoro. Inače, ako je verovati Vikipediji, pomenuti novinar, po vokaciji građevinski inženjer, je pored autorske emisije “Apostrof”, poznat i po svom modnom stilu koji je izgrađivao godinama.

Nakon što je zaseo u fotelju direktora ATV-a taj osobeni stil je ispoljio kroz smene u informativnoj redakciji nakon čega su pojedini novinari napustili ovu medijsku kuću.

Sudeći po daljem razvju situacije, novi vlasnici nisu bili zadovoljni radom Škora. Pa su ga početkom maja ove godine zamenili Draganom Došen. Kako su tada mediji prenosili, jedan od njenih zahteva je bio i ukidanje pomenutog autorskog Škorovog dela “Apostrof”.

Škoro se po ovom pitanju nije oglašavao u javnosti, ali je, po svemu sudeći, intenzivno tragao je za novim uhljebljenjem. Ono je iskrslo, da li je suvišno pominjati, u Elektroprivredi RS.

Potražili smo ga u sedištu u Trebnju, ali su tamo ljubazno odgovorili da je Škorovo novo radno mesto u “ispostavi” u Banjoj Luci.

Na upit, iz ERS-a su odgovorili da se, uprkos moratorijumu na zapošljavanje “kada je to neophodno radi nesmetanog obavljanja procesa rada, vrše popunjavanja radnih mesta u skladu sa Pravilnikom o sistematizaciji”.

Dakle, pomenutom pravilniku je dato prvenstvo u odnosu na moratorijum.

Sa druge strane, mesto koje je bilo upražnjeno je od krucijalnog značaja za sam proces rada Elektroprivrede. Valjda je onda logično što su pod noge stavili ne samo moratorijum, nego i zakon, pa su bez konkursa, a “s obzirom na izvesne investicije i povećanu potrebu za stručnim kadrom”, zaposlile Vedrana Škora, objašnjavaju u MH ERS.

Tako se on iz direktorske fotelje ATV-a teleportovao na mesto “Menadžera za promociju, komunikaciju i saradnju sa elektroprivredama u okruženju”.

Da li je suvišno reći da su očigledna kršenja zakona, moratorijuma, pa i internih akata preduzeća ostala bez sankcije. Svakako je to ohrabrenje za sve one koji donose poslovne i političke odluke, da u gaženju svih pravnih normi ne samo da mogu da nastave, nego da to čine iz sve snage i potpuno otvoreno. Zakon i jeste da se krši, kako je svojevremeno mudro primetio jedan od direktora Elektroprivrede.

*Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)*

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

4 Komentara

 • Doboj2019
  Doboj2019 sreda, 24 jul 2019 22:34 Link komentara

  Čudna jada od Doboja grada,
  Novi šef dobojskog SNSD-a svom novom šefu prebacio 110.000 KM.....za uspješno izvedenu akciju Doboj 2018 ;)

  Prijavi
 • KoLektor
  KoLektor sreda, 24 jul 2019 18:17 Link komentara

  I nakon toga, neko se čudi zašto, gledajući prilog ATV o Doboju, stiče utisak da je u pitanju Monte Carlo!

  Prijavi
 • Mrav
  Mrav sreda, 24 jul 2019 10:10 Link komentara

  Ma sveznadari naši...šta bi mi bez vas istražioca...plavi se nebo zeleni se trava, čučni Haso vidi ti se glava...

  Prijavi
 • Sima
  Sima sreda, 24 jul 2019 10:00 Link komentara

  UKRATKO DODIKISTAN!!!

  Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh

Sponzorisani članci

U prvoj polovini godine ostvaren rast premija Triglav grupe i dobiti prije oporezivanja

Triglav osiguranje Banja Luka bilježi dobro poslovanje u prvoj polovini godine

POČINJE PLEJ-OF ZA LIGU ŠAMPIONA: Šest dvomečeva i mnogo neizvjesnosti u vazduhu

Zahuktava se borba za grupnu fazu Lige šampiona, a ove nedjelje na programu su utakmice plej-ofa, po...

PRAVNI FAKULTET SLOBOMIR P UNIVERZITET

Pravni fakultet Slobomir P Univerziteta je, kao jedan od prvih privatnih univerziteta u Bosni i Herc...

DUGA IDEAL: "Vruća ljetna akcija" - veliki broj artikala na akciji

Duga Ideal, jedan od vodećih retail-era proizvoda i materijala za gradnju u dobojsko – zeničkoj regi...

Ekonomija i Privreda

DOBOJ: Oko 700 miliona KM za projekte u gradu!?!?

Srpski član Predsjedništva BiH Milorada Dodika rekao je danas da je u okviru projektnih aktivnosti u...

Vlada Srpske preuzima sve troškove porodiljskog bolovanja (VIDEO)

Vlada Republike Srpske će od iduće godine finansirati 100 odsto porodiljskog bolovanja, čime će posl...

DOBOJ: Interni poziv radnicima ŽRS za dobrovoljni odlazak

Uprava Željeznica Republike Srpske donela je odluku o raspisivanju Internog poziva, radnicima Željez...

Prevoznici Srpske za danas najavili blokadu GP Rača

Udruženje prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske najavilo je za danas blo...

DOBOJ: “Željeznice” traže 45 radnika na neodređeno vrijeme

Uprava “Željeznica Republike Srpske” raspisala je interni oglas za popunu 45 upražnjenih radnih mjes...

DOBOJ: Banjalučkom m:telu dopušteno "uslovno" preuzimanje Elta-Kabela

Konkurencijsko vijeće BiH dozvolilo je banjalučkom m:telu preuzimanje Elta -Kabela Doboj.

Radnik u Trnovu plaćeniji nego u Doboju

Da su male i izrazito nerazvijene opštine u Republici Srpskoj superiornije u odnosu na velike gradov...

DOBOJ: Počela isplata penzija uvećanih za dva odsto

Korisnicima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske danas je počela isplat...

DOBOJ: Naknadu za priključak neće ponovo plaćati onaj ko dostavi potvrdu

Stanovnici naselja Potkamen u Mjesnoj zajednici Doboj Novi neće ponovo plaćati naknadu za priključak...

Srbija planira kupovinu “Elektroprivrede Republike Srpske”

“Elektroprivreda Srbije” (EPS) planira kupovinu elektroprivreda u komšiluku, a prva na listi je “Ele...

DOBOJ: Bašta usred grada (VIDEO)

Od proljeća zasuču rukave, uzmu motike u ruke, pa sada umjesto na pijacu, po namirnice za ručak idu ...

DOBOJ: Grad i Toplana kažnjeni zbog obračuna distributivnih troškova

Konkurentski savjet BiH kaznio je Grad Doboj sa 60.750 KM, a dobojsku Gradsku toplanu sa 7.314 KM zb...

Kamiondžije danas blokiraju granični prijelaz Rača, računajte na gužvu ako putujete u Srbiju

Prevoznici špediteri iz Republike Srpske danas u podne će blokirati granični prelaz Rača kod Bijelji...

DOBOJ: Akumulirani gubitak Željeznica RS-a 77,8 miliona KM

U Željeznicama Republike Srpske (RS) smanjeni su gubici, ali i broj radnika. To javno preduzeće je ...

DOBOJ: Formiran klaster s ciljem obnove prehrambene industrije

U Doboju je danas organizovan regionalni klaster, jedan od sedam u Republici Srpskoj, kojeg sačinjav...

POZIV ZA STUDENTE I MLADE NOVINARE: Dođite na radionicu i osigurajte finansiranje svoje priče!

Udruženje građana eTrafika.net objavilo je poziv za 15 studenata novinarstva ili mladih novinara za ...