Menu

DOBOJ: Neće Turke za gospodare

Više od dve hiljade boraca Doboja protestovalo zbog pristupanja grada istanbulskoj zajednici. Tražili poništenje odluke. Pisma podrške stigla iz velikog broja boračkih udruženja RS.

U petak, tačno u podne, kao što su i najavljivali, Gradska boračka organizacija Doboja mirno je protestovala u gradskom parku, upozoravajući lokalnu vlast da moraju da ponište odluku o pristupanju ovog grada "Zajednici opština turskog sveta".

U blizini zgrade gradske uprave okupilo se više od dve hiljade boraca i onih koji su im svojim dolaskom pružili podršku u traženju da ih aktuelne vlasti više uvažavaju.

- Učlanjenjem Doboja u "Zajednicu turskih opština" vlasti su ponizile nas borce. Smatramo da Srbi ne mogu biti manjina u Doboju i tražimo da se odluka poništi - istakao je predsednik Skupštine GBO Doboj Miladinko Kovačević, dodavši da bi time bio vraćen ugled onima koji su se borili za grad i Srpsku.

Na skupu su pročitana pisma podrške iz velikog broja boračkih udruženja iz RS, sa porukama da dobojski borci ne dozvole da dobiju Turke za gospodare i da budu turski podanici.

- Doboj je od danas slobodan grad, koji je pokazao da se više ne boji ucena vlasti i nema straha da kaže šta misli o svom rukovodstvu. Dokazaćemo da je godinama unazad vlast radila protiv svojih građana i boraca posebno, da je proneverila ogromna sredstva kroz gradnju kompleksa boračkih stanova. Vratićemo Dom Vojske u naš posed, za šta imamo i zakonsko uporište i nećemo da umesto Spomen-sobe VRS u njemu ostane Merhamet i razna druga udruženja - rekao je predsednik Udruženja GBO Zoran Bjelić.

Ovaj protest je usledio jer do konkretnih, a najavljivanih sastanaka predstavnika GBO i vlasti za rešavanje spornih pitanja nije došlo. Borci nisu želeli da o svojim problemima pregovaraju sa rukovodstvom političkih stranaka, već vodećim ličnostima u gradskoj upravi. U delu medija, koji se finansiraju iz gradskog budžeta, dan uoči protesta plasirana je informacija da je gradonačelnik Obren Petrović održao sastanak sa borcima. Međutim, reč je bila o Udruženju zarobljenih i nestalih lica i Udruženju odlikovanih boraca, koja nemaju značajniji broj nekadašnjih pripadnika VRS, a time ni uticaj na ovdašnja zbivanja.

S druge strane, iza organizatora protesta - GBO stalo je brojno članstvo, a rukovodstvo se ogradilo od političke pozadine organizovanja protesta.

Inače, do održavanja protestnog skupa nije zakazana vanredna sednica Skupštine grada na kojoj bi se ponovo razmatralo pristupanje Doboja istanbulskoj zajednici. Iako toga nije bilo u zvaničnoj listi, zahtev za opoziv gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića se takođe na jučerašnjem skupu pominjao kao jedan od zahteva vlastima. Na kraju skupa najavljeno je pokretanje peticije za opoziv Petrovića.

UČESTALI INCIDENTI

Sporna odluka o pristupanju Doboja "Zajednici opština turskog sveta" nesumnjivo je narušila bezbednosnu situaciju u Doboju, jer su unazad mesec dana učestali ekscesi na međunacionalnoj osnovi.

Redovna pojava je ispisivanje uvredljivih i provokativnih grafita sa obe strane. Bošnjaci su prijavili da je jedan bošnjački učenik prošle nedelje pretučen ispred zgrade Centra za socijalni rad, a u poslednjem slučaju u četvrtak uveče zamalo je izbegnut veći incident. Bošnjaci, meštani Grapske, nakratko su blokirali i regionalni put Doboj-Modriča u njihovom mestu, jer su zbog prethodnog sukoba u autobusu bošnjačkih i srpskih učenika, nameravali da se obračunaju sa srpskim učenicima u povratku iz škole. Međutim, sprečeni su u tome intervencijom policije CJB Doboj, pa je saobraćaj ubrzo ponovo uspostavljen.

FOTO: Mira Jović

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh