Menu

POZITIVNA SRPSKA: Pravosuđe grca u problemima

POZITIVNA SRPSKA: Pravosuđe grca u problemima

Stanje u pravosuđu Republike Srpske i BiH je loše, sa negativnom tendencijom, a reforma pravosudnog sistema nije dala očekivane rezultate, izjavio je predsjednik Pokreta “Pozitivna Srpska” Aleksandar Sajić.

Sajić je istakao da se loše stanje posebno ogleda u pogledu kadrovske politike, naročito u sudovima, zbog čega postoji veća pravna nesigurnost.

predsjednik Pokreta “Pozitivna Srpska” Aleksandar Sajić“Strukturalni dijalog koji se vodi, iako još nije dao neke konkretne rezultate, relaksirao je malo tu temu i otvorio mogućnost da se o pravosuđu vrlo otvoreno i jasno govori”, smatra Sajić.

Predsjednik udruženja građana “Pozitivna Srpska” dodao je da loše stanje nije samo u sudovima, već i u advokaturi, pravobranilaštvu, tužilaštvu.

Sajić je naveo da, osim kadrovske strukture, loše stanje u pravosuđu čini i pozicija i uloga Suda i tužilaštva BiH koja je nejasna.

“Njihovo pravo da sami određuju da li su za neki postupak nadležni ili ne unosi pravnu nesigurnost kada govorimo o krivičnim aspektima pravosuđa”, rekao je Sajić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, loša su i neka zakonska rješenja koja bi trebalo mijenjati, kao što je Zakon o izvršnom postupku, Zakon o stečaju, jer ostavljaju mogućnost za selektivno djelovanje sudija, stečajnih upravnika i drugih.

Sajić je istakao da postoje sudovi koji su izuzetno ažurni, kao što je Osnovni sud Banjaluka u rješavanju građanskih stvari, ali imamo i sudove koji su spori, što je rezultat disproporcije između broja sudija i predmeta.

“Takav je Okružni privredni sud Banjaluka u kojem se po četiri-pet godina čeka zakazivanje pripremnog ročišta nakon podnošenja tužbe, što je potpuno neprihvatljivo“, zaključio je Sajić.

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh