Menu

Završen protest veterana u Banjaluci

  • Autor  ATV

Nakon okupljanja u Doboju borci i veterani stigli su u Banjaluku. Završen je sastanak  sa predsjednikom NSRS Igorom Radojičićem, koji je primio predstavnike nezadovoljnih boraca.

Radojičić je potvrdio da je zaprimio zahtjeve bivših boraca i veterana i da ih je uputio u proceduru prema nadležnim skupštinskim odborima i resornom ministarstvu, kako bi oni dali konačnu  riječ o stavljanju zahtjeva na dnevni red NSRS.

Pošto su borci tražili samo objašnjenje zašto poslanici nisu raspravljali o njihovim zahjtevima, čim su dobili odgovor od Radojičića prekinuli su protest.

Nezadovoljni borci poručuju da ne odustaju od zahtjeva i naredno okupljanje najavljuju nakon Vaskrsa.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao je da svaka inicijativa građana prolazi predviđenu proceduru.

„U proteklih nekoliko sedmica napravljena je poprilična zbrka sa dopisima prema Narodnoj skupštini, jer se povremeno javljao Štab nezadovoljnih boraca, povremeno Udruženje veterana, a povremeno zajedno“, naglasio je Radojičić.

Govoreći o objavljivanju registra boraca, Radojičić je naveo da ne zna da li neko u ovom momentu ima taj registar. „Znam da je u vremenima u kojima se govorilo o registraciji i preregistraciji, kao i o sticanju statusa borca bilo dosta lica koja nisu željela da ti spiskovi budu objavljeni iz straha od progona, istraga ili optužnica“, rekao je Radojičić.

On je upozorio na politizovanost cijelog ambijenta u Republici Srpskoj, što, kako je naglasio, vodi dubokoj polarizaciji društva.

„Kada je riječ o boračkim katergorijama bilo bi izuzetno štetno usmjeravati ih jedne protiv drugih. Ako je nešto bilo dobro u prethodnom ratu, to je što su svi bili pod jednom zastavom Vojske Republike Srpske“, konstatovao je Radojičić.

Predsjednik Udruženja veterana Duško Vukotić rekao je da ih je predsjednik parlamenta uvjerio da je njihove zahtjeve proslijedio resornom ministarstvu i skupštinskom Odboru za boračko-invalidsku zaštitu.

On je dodao da, zbog predstojećih praznika, nezadovoljni borci nisu ostavili vremenski rok do kojeg nadležni treba da se izjasne o njihovim inicijativama.

„Dok čekamo odgovor, radićemo na jačanju naše infrastrukture i buđenju svijesti boraca da moramo sami, u saradnji sa institucijama Republike Srpske, da se izborimo za svoja prava“, kaže Vukotić.

Borci su protest održali jer su bili  zadovoljni što na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine RS nije bilo ni riječi o njihovim problemima.

Zato su odlučili da se okupe ispred Narodne skupštine i jasno stave do znanja poslanicima da neće odustati.

Borci insistiraju na objavljivanju spiskova boraca, uklanjanju onih kojima na tim spiskovima nije mjesto, na popravljanju materijalnog položaja boraca, te na formiranju fonda za boračke kategorije.

nazad na vrh