Menu

DOBOJ: Novo kreditno zaduženje od 4.000.000 KM

FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Novo kreditno zaduženje od 4.000.000 KM FOTO: Dobojski Info | DOBOJ: Novo kreditno zaduženje od 4.000.000 KM

Odbornici Skupštine grada Doboja danas su jednoglasno usvojili odluku o sufinansiranju kupovine 100 stanova mladim bračnim parovima, a prema opštim uslovima, pravo da konkurišu, između ostalih, imaće parovi mlađi od 30 godina, koji imaju namjeravaju da u Doboju stalno borave 20 godina.

Predsjednik dobojske Skupštine grada Sanja Vulić rekla je novinarima da je donošenju ove odluke prethodila inicijativa srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH Obrena Petrovića i gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića.

Vulićeva je istakla da su odlukom definisane opšte mjere, dok je gradonačelnik Jerinić ovlašten da definiše posebne mjere uslova za prijavu na konkurs o kojem će javnost biti blagovremeno upoznata.

Jerinić je kao naredni korak naveo izradu pravilnika koji će do kraja naredne sedmice izraditi pravni tim i na taj način definisati neophodne kriterijume za dodjelu stana, kako bi bile predupređene moguće zloupotrebe.

On je istakao da je projekat ima podršku Vlade Republike Srpske, a kako bi stvar bila ozbiljna, predviđena su dva modela finansiranja.

"Ako mladi bračni par želi da bira zgradu i kvart snosiće 51 odsto troškova, a grad 49 odsto. U drugom slučaju, ako grad raspisuje javni poziv, parovi ne mogu uticati na lokaciju, te će par izdvojiti 30 odsto troškova, a grad 70 odsto", pojasnio je Jerinić.

Jerinić je poručio da Gradska uprava usvajanjem ove odluke pokazuje da vodi računa o položaju mladih koji su i najveći resurs jedne lokalne zajednice.

Na današnjoj, 21. redovnoj sjednici Skupštine grada, odbornici su usvojili odluku o kreditnom zaduženju u iznosu od 4.000.000 KM radi finansijskih projekata, izgradnje, sanacije i rekonstrukcije infrastrukture, a koji se realizuju u tekućoj i 2020. godini.

Odlukom je predviđeno da 140.000 KM bude izdvojeno za rekonstrukciju vodovodne mreže u Ulici vojvode Sinđelića, 500.000 KM za izgradnju i rekonstrukciju vodovodne mreže u naseljima Osječani, Lipac, Potkamen i Prisade, a 90.000 KM za izgradnju javne rasvjete u Ulici cara Dušana.

Iznos od 300.000 KM biće izdvojen za izgradnju i sanaciju lokalne putne infrastrukture, 120.000 KM za sanaciju Skupštinske sale, 70.000 sanaciju prostorija u vlasništvu grada, 1.400.000 KM za radove na toplovodu, vrelovodu, elektro i hidrotehničkim radovima.

Iznos od 250.000 KM namijenjen je za adaptaciju fudbalskog stadiona, 640.000 KM izgradnju 25 stambenih jedinica povratnicima hrvatske nacionalnosti, 210.000 KM za rekonstrukciju vodovodne mreže u Ulici Kralja Aleksandra i 280.000 KM za asfaltiranje i rekonstrukciju ulica Karađorđeva, Nikole Pašića, Kneza Lazara i Hilandarska.

Rok otplate kredita je na deset godina uz grejs period od dvije godine.

Odbornici opozicije bili su uzdržani, odnosno protiv kreditnog zaduženja.

Odbornik Socijalističke partije Vedran Gligorić pojasnio je da su odbornici ove stranke bili uzdržani, jer su pojedini projekti mogli da budu finansirani iz izvornih prihoda, s obzirom da se grad približio granici budžetskog zaduženja od 18 odsto izvornih prihoda.

Odbornik PDP-a Slobodan Vasiljević, koji od danas djeluje opoziciono, kaže da nije podržao kredit jer se projekti odnose na rekonstrukcije i sanacije, a ne na investicije i jačanje privrede.

Gradonačelnik Jerinić je rekao da će kreditna sredstva biti vraćena refinansiranjem kroz rentu i uređenje izgradnjom samo jedne saobraćajnice, kojom se otvara južni dio grada.

Ukupno kreditno zaduženje grada u 2019. godini po postojećem i predloženom dugu iznosi 5.080.137 KM, što čini 16,94 odsto izvornih prihoda ostvarenih u prošloj godini.

Usvojen je i izvještaj o izvršenju budžeta grada za prvih šest mjeseci u tekućoj godini, prema kojem je budžet u suficitu u iznosu od 2.171.629 KM, s obzirom da ukupna budžetska sredstva iznose 24.935.020 KM, a rashodi 22.763.391 KM.

Odbornici su usvojili i odluku o sprovođenju akcije pošumljavanja urbanog dijela grada "1.000 za Doboj", kao i odluku o angažovanju novčanih sredstava u iznosu od 100.000 KM na ime pomoći za saniranje štete na građevinskim objektima, opremi i sadnom materijalu Centru za sjemensko-rasadničku proizvodnju u Doboju, koji pripada "Šumama Srpske".

Na sjednici je odobreno da Srednjoj ekonomskoj školi u Doboju bude dodijeljeno 27.100 KM za realizaciju projekta "Na korak do prvog zaposlenja uz informatičku pismenost", da bi se uhvatio korak sa informatičkim tehnologijama.

Van snage je stavljena odluka o umanjenju plata funkcionerima, službenicima i namještenicima i ostalim zaposlenima u Gradskoj upravi, donesena 16. aprila na sjednici Skupštine, kada je plata umanjena za 23 odsto.

Odbornici su osvojili odluku o prenosu prava svojine nad 20 montažnih objekata sagrađenih u svrhu stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida na građevinskom zemljištu u dobojskom naselju Bare.

U okviru kadrovskih rješenja, Vlado Blagojević izabran je za zamjenika gradonačelnika Doboja umjesto Dragana Vasilića, a Velibor Jerinić za sekretara Skupštine grada umjesto Slavice Živković.

Na današnjoj sjednici Skupštine raspravljano je o 25 tačaka dnevnog reda.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

9 Komentara

 • DOBOJ2019
  DOBOJ2019 sreda, 04 septembar 2019 11:13 Link komentara

  Džaba im svi ti silni milioni kada se kriju po roštiljnicama ko najveći miševi.
  Ne smiju narodu pred oči pa sjede po ćočkovima i žderu ćevape i kobasice....
  Jednom OPANAK uvijek OPANAK!

  Prijavi
 • Dalibor
  Dalibor sreda, 04 septembar 2019 08:25 Link komentara

  Cini mi se oko 12 miliona se Doboj zaduzi od kada Obren i Dodik rade zajedno za Doboj.
  To je oko pola godine, ako ovako nastave blago nama.

  Prijavi
 • Милан Гојковић
  Милан Гојковић utorak, 03 septembar 2019 23:27 Link komentara

  17.5.2019. године градоначелнику града Добоја обратио се извјесни Аднан Бајрактаревић, син Мурветов - са понудом да граду Добоју прода њиву "Бара" 3. кл. површине 5226 м2 по цијени од 42,00 км/м2, што по процјени вјештака Сејада Мехмедагића има укупну вриједност у износу од 219 492,00 км. Градоначелник је Скупштини града, за 20.сједницу одржану 28.5. 2019. год. предложио доношење одлуке о куповини понуђене њиве - по понуђеној цијени. Пипа екипа и - готово.

  Prijavi
 • Murveta-za-gradonačelnika
  Murveta-za-gradonačelnika utorak, 03 septembar 2019 19:38 Link komentara

  Murvet Barjaktarević je za sve ove moralna vertikala. Jedini se javno pobunio kada je prije par godina firma iz Zagreba dobila namješteni tender, za crtanje linija i pješačkih po dobojskim ulicama. A tender je namješten da bi Obren odobrovoljio Peju Krnjića i dobio glasove Hrvata sa dobojske opštine. Ah da, samo da podsjetim kako je Obren poslije poplave išao na Prisade na otkrivanje spomenika Hrvatima, poginulim od strane "srpskog agresora", kako izjaviše za medije. Sve za vlast i funkciju, pa i tekovinu otadžbinskog rata.

  Prijavi
 • Mladi bračni par
  Mladi bračni par utorak, 03 septembar 2019 17:37 Link komentara

  Svi mladi bračni parovi trebaju bojkotovati ove tzv. olakšice ili pomoć!
  Kakva je to olakšica? PRODA nema kome da proda silne kvadrate koje je nazidao, pa sada ortak Jerinić treba dotrčati u pomoć, da ubrizga koje milionče na dug grada (ko fol nazvaćemo to “pomoć”), a zapravo će to narod vraćati ogromnim povećanjem cijene vode, grijanja, DIRG-a i svih mogućih gradskih nameta.

  Zašto ne dovedu nekog privrednika? Reći ću vam! Jer čim se neko pojavi, ti gradski lešinari traže 500.000KM samo za razgovor sa potencijalnim privrednikom. Nikad nisu zaradili 10KM, jer da jesu ne bi to nikada radili!
  Ali su reketiranje magistrirali (ne kao Federer i Djoković, više kao Al Capone i Arkan)

  Oni su tumor ovog društva, koji metastazira neprestano. Samo vi možete zauztaviti tu bolest, niko drugi osim vas.

  Molim vas sugradjani, ne nasjedajte na ove jeftine trikove i uključite malo spostvenu inteligenciju i logiku.
  Ne živite na drugoj planeti, već skupa sa tim lešinarima, koji neprestano kradu i otimaju od vas, i govore vam kako je to za vaše dobro!
  Uključite svoj razum!!!

  Prijavi
 • Sumljam
  Sumljam utorak, 03 septembar 2019 16:52 Link komentara

  A na posao u Tešanj,Jelah,Sloveniju....

  Prijavi
 • Lav
  Lav utorak, 03 septembar 2019 16:15 Link komentara

  Jedino pozitivno u svemu ovome je sadnja drveća. To ako se desi jeste da se izegališe ono što su do sada posjekli. Sve druge tačke su pljačka i prevara. Vodovod na Prisadama, gradnja kuća Hrvatima?!?! Baš kao pre neki dan izdvajanje sredstava za hrvatski dom preko puta biblioteke. Valjda im se treba zahvaliti za ovih par mjeseci terorisanja Srba. Dokle više to tetošenje Hrvata i okretanje drugog obraza? Ali eto, takvi smo budale.
  Dosta sa nacionalnim ispadima. Najodvratnija stavka je 120.000 KM za obnovu skupštinske sale i 70.000KM za sanaciju objekata u vlasništvu grada. Zar grad posjeduje još neku nekretninu? Izgradnja fudbalskog stadiona!!! To je prevara nad prevarama. FK Sloga ne može opstati u Prvoj ligi RS-a, a sređuju stadion kao za FIFA licencu. S Obrenom u Ligu Šampiona! Na dvoranu se i zaboravilo.
  Onda sredstva za Rasadnik koji pripada Šumama Srpske i za koji je zadužena Vlada. Stanovi za mlade do 30 godina. Kakva je to diskriminacija? Kako se došlo do starosne granice? I da, biće tu radna komisija da se izbjegnu malverzacije, hahaha ?
  Nego, ima li kakav plan za investicije u privredu koja je debaklirana!? Može li se dovesti kakav investitor, da neko pokrene neku proizvodnju?! Stanari su oživjeli od kako su se odvojili. Ljudi iz Doboja putuju na posao u rudnik i elektranu. Derventa je za Doboj privredni gigant. Derventa koja je bila devastirana u ratu. Ljudi su krenuli bukvalno od nule. Tešanj da i ne spominjem. I tamo Dobojlije idu da zarade koru hljeba.
  Ali svako ima vlast kakvu zaslužuje.

  Prijavi
 • Dobojlija
  Dobojlija utorak, 03 septembar 2019 15:38 Link komentara

  Sve odluke usvojene na današnjoj sjednici Skupštine grada a koje se odnose na angažovanje finansijskih sredstava su nezakonite.Ostaje da vidimo hoće li reagovati Ministarstvo uprave i lokalne samouprave kao i nadležno tužilaštvo.Nevjerovatna je količina ne znanja kako Gradonačelnika tako i odbornika.Na njihovu žalost ne znanje zakona škodi,istina u normalnoj državi što se za ovaj prostor ne može reći.Ostaje nada da će se stanje vrlo brzo promjeniti.

  Prijavi
 • Dobojlija
  Dobojlija utorak, 03 septembar 2019 15:11 Link komentara

  Finansiranje kredita za mlade bracne parove ja samo izgovor da se opere još više para. A ovo finansiraju grtađani jer će oni vraćati ovaj kredit a ne Dodik,Obren ili Jerinić...

  Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh