Menu

Republički štab usvojio nove zaključke i mjere zbog korona virusa

FOTO: Dobojski Info | Republički štab usvojio nove zaključke i mjere zbog korona virusa FOTO: Dobojski Info | Republički štab usvojio nove zaključke i mjere zbog korona virusa

Republički štab za vanredne situacije donio je Zaključak o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj, saopćeno je danas nakon sjednice štaba.

Mjere koje su donesene odnose se na rad objekata u RS. Saopćen je niz zaključaka u vezi sa zabranama rada i okupljanja, te zaključci vezani za objekte i institucije čiji se rad ograničava.

"U cilju prevencije širenja virusa korona SARS –Co V-2 i COVID-19 bolesti na teritoriji Republike Srpske i zaštite i spasavanja stanovništva do 13. aprila 2020.godine zabranjuje/u se:

1) sva javna okupljanja,

2) rad svim ugostiteljskim objektima za ishranu i piće,

3) rad trgovinama, izuzev subjekata iz tačke 2. i 3. ovog zaključka,

4) rad fitnes centrima (fitnes, bodi – bilding klubovima i sličnim oblicima organizovanja),

5) rad bazenima, „wellness“ i spa centrima posebno i u sklopu ugostiteljskih objekata za smještaj,

6) rad dječijim igraonicama,

7) rad privatnim stomatološkim ambulantama,

8) rad priređivača igara na sreću,

9) rad sportskih organizacija i škola sporta, te treninga i organizovanja takmičenja za sportiste svih kategorija i

10) obavljanje uslužnih i zanatskih djelatnosti čije obavljanje zahtijeva neposredan kontakt sa korisnicima (frizerski i drugi tretmani za uljepšavanje i djelatnosti za njegu i održavanje tijela)".

2. Do 13.04.2020. godine ograničava se rad od 07:00 do 18:00 časova:

1) trgovinama na veliko,

2) trgovačkim centrima, u kojima mogu raditi samo trgovine prehrane/robe široke potrošnje, apoteke, poljoprivredne apoteke, trgovine bijelom tehnikom, vodomaterijalom i sanitarijama, građevinskim materijalom, auto dijelovima, dijelovima za poljoprivredne mašine, elektromaterijalom, keramikom i boja i lakova ako se nalaze u trgovačkom centru,

3) trgovinama prehrane/robe široke potrošnje,

4) trgovinama stočne hrane,

5) subjektima koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača (isključivo u pogledu prodaje njihovih proizvoda),

6) subjektima koji vrše dostavu hrane ako su registrovani za obavljanje te djelatnosti,

7) javnim kuhinjama je dozvoljen rad preko šaltera, bez usluživanja/posluživanja u objektima,

8) apotekama i poljoprivrednim apotekama i

9) benzinskim pumpama i plinskim pumpnim stanicama za dio pumpe i stanice u kojem je smješten prodajni objekat, a bez vremenskog ograničavanja rada kada je u pitanju prodaja goriva, drugih naftnih derivata i plina.

3. Do 13.04.2020. godine ograničava se rad od 07:00 do 15:00 časova:

1) trgovinama bijelom tehnikom, vodomaterijalom i sanitarijama, građevinskim materijalom, auto dijelovima, dijelovima za poljoprivredne mašine, elektromaterijalom, keramike i boja i lakova.

2) tržnicama na veliko, tržnicama na malo (pijace) i stočnim pijacama.

4. Ugostitelji koji posluju u ugostiteljskom objektu za smještaj mogu bez vremenskog ograničenja pružati usluge smještaja, a usluge ishrane i pića mogu pružati samo gostima kojima pružaju uslugu smještaja.

5. Svi subjekti iz t. 2., 3. i 4. ovog zaključka dužni su organizovati rad uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u Uputstvu JZU "Institut za javno zdravstvo Republike Srpske" za sprečavanje pojave i širenja COVID-19 bolesti na radnom mjestu.

6. Republički organi uprave i organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlaštenja dužni su organizovati svoj rad kako slijedi:

1) u svim organizacionim jedinicama republičkih organa uprave i organa jedinica lokalne samouprave i ostalih subjekata koji vrše javna ovlaštenja organizovati rad sa minimalnim brojem potrebnih izvršilaca na licu mjesta, a ostala lica uputiti na rad od kuće,

2) na ulazu u sve službene prostorije organa iz ove tačke koje pružaju usluge građanima ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa, onemogućiti zadržavanje u prostorijama organa i pravljenja dužih redova u zatvorenom prostoru,

3) održavati rastojanje između građana u zatvorenim prostorima od najmanje 1 metar, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene.

7. Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka sprovodi Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

8. Jedinice lokalne samouprave su dužne da svoje akte usaglase sa ovim zaključkom, te da u skladu sa epidemiološkom situacijom na svojoj teritoriji, donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim zaključkom.

9. Republički organi uprave i organi jedinica lokalne samouprave, te pravna lica koja vrše javna ovlaštenja dužna su, u slučaju donošenja akta ili izmjena u načinu rada bez odlaganja dostaviti izvještaj o istom Stručno-operativnom timu formiranom za potrebe Republičkog štaba za vanredne situacije.

10. Naredba o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 14/20), Naredba o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 23/20, Naredba o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite u Republici Srpskoj (COVID-19) („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 23/20), Naredba o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) Republičke uprave za inspekcijske poslove u Republici Srpskoj („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 24/20), Naredba o obaveznom obustavljanju programa za djecu u godini pred polazak u školu radi preventivnog djelovanja i sprečavanja pojave širenja novog virusa korona (COVID-19) broj 07.32/052-2094-1/20 od 10.03.2020. godine, Naredba o obaveznom obustavljanju rada u đačkim domovima radi preventivnog djelovanja i sprečavanja pojave širenja novog virusa korona (COVID-19) broj 07.32/052-2094-1/20 od 16.03.2020. godine, Naredba o obaveznom obustavljanju vaspitno – obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama radi preventivnog djelovanja i sprečavanja pojave širenja novog virusa korona (COVID-19) broj 07.32/052-2094/20 od 10.03.2020. godine, Naredba 19.02/616-7/20 od 10.03.2020. godine o radu visokoškolskih ustanova i ustanova studentskog standarda i Naredba o obaveznoj kontroli lica kojima je određena kućna izolacija zbog novog virusa korona (COVID-19) u Republici Srpskoj („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 24/20) primjenjuju se i nakon stupanja na snagu ovog zaključka.

11. Ovim zaključkom stavlja se van snage Zaključak o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj, broj: 01-3/20 od 17.03.2020 godine.

12. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja, saopćeno je.

Trenutno stanje na graničnim prelazima donosi Auto-moto savez Republike Srpske

granicni prelaz Gradiska AMS RS

Stanje na graničnim prelazima možete pratiti UŽIVO i putem aplikacije za Android Auto-moto saveza Republike Srpske!

Čitaoci reporteri

Podjelite sa ostalim našim čitaocima ono što svakodnevno vidite, sa čime se susrećete, vaše utiske sa putovanja, neobične sutuacije kojima ste prisustvovali i zabilježili ih svojim foto-aparatom tokom ljetovanja, zimovanja, izleta... Pišite nam na našu email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

2 Komentara

 • slobodna
  slobodna utorak, 31 mart 2020 19:09 Link komentara

  Kako se i gdje kupuju dozvole za kretanje u toku policijskog sata,posto vidim iz stana navece poznata auta dobojskih tajkuna kako se krecu ulicama i posle 20h navece pa pretpostavljam da su negdje kupili dozvole.Jeste da su to vecinom novi pasati,audiji,porsei,bmw,mercedesi ali zbog trzisne ekonomije bilo bi u redu d aobjavite gdje se prodaju i koliko kostaju te dozvole.

  Prijavi
 • Mitar
  Mitar utorak, 31 mart 2020 15:54 Link komentara

  Zabranili kretanje da ne gledamo šta se gdje krade.

  Prijavi

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh