Menu

DOBOJ: Zloupotrebom službenog položaja ŽRS AD Doboj pričinjena materijalna šteta u iznosu od 519.975,45 KM

  • Autor  Ljerka Stanimirović CJB Doboj
  • 1 komentar
DOBOJ: Zloupotrebom službenog položaja ŽRS AD Doboj pričinjena materijalna šteta u iznosu od 519.975,45 KM

Centar javne bezbjednosti Doboj, 29.10. 2015. godine Okružnom tužilaštvu Doboj podnio je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv V.G.i Ž.P., oba iz Doboja, zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“.

Za prvoprijavljenog V.G. postoji osnov sumnje da je kao odgovorno lice u Sektoru za nabavku i prodaju Željeznica Republike Srpske AD Doboj zloupotrebio službeni položaj i ovlaštenje i nije izvršio službenu dužnost na način da se, u periodu od decembra 2009. do maja 2011. godine, tokom kontrole tender dokumentacije za vođenje postupka javne nabavke, nije rukovodio interesima ŽRS AD Doboj, te je odobrio i pustio u upotrebu tender dokumentaciju, iako je znao da u istoj nisu navedeni bitni elementi za računanje cijena robe i zbog čega može nastupiti šteta za ŽRS.

Prijavljeni je odobrio i pustio u upotrebu tendersku dokumentaciju za nabavku euro-dizela EN 590, u kojoj za obračun cijene robe nije upisan podatak da je ŽRS AD Doboj, ukoliko gorivo nabavlja od proizvođača ili iz uvoza, oslobođena od plaćanja putarine za gorivo koje koristi za pogon šinskih vozila. Iako je znao da su navedena oslobađanja od plaćanja putarine za ŽRS AD Doboj propisana odredbama Zakona o akcizama BiH i Pravilnikom o primjeni istog Zakona, prijavljeni V.G. je, na osnovu tenderske dokumentacije u kojoj nisu navedena oslobađanja od plaćanja putarine, u toku 2010. godine sa izabranim ponuđaćem iz Banja Luke, u ime nadležnog Sektora potpisao dva ugovora i jedan aneks ugovora o kupoprodaji euro-dizela EN 590, a kojim nije ugovoreno navedeno oslobađanje od plaćanja putarine. Realizacijom potpisanih ugovora sa izabranim dobavljačem, koji nije bio ni uvoznik ni proizvođač goriva, na isporučenu količinu euro-dizela ŽRS AD Doboj nije mogla ostvariti pravo na oslobađanje od plaćanja putarine u ukupnom iznosu od 510.848,00 KM, koliko iznosi pričinjena materijalna šteta ŽRS AD Doboj.

Prijavljeni V.G. je, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi izabranom dobavljaču, u periodu od juna 2010. do novembra 2011. godine zloupotrijebio službeni položaj i ovlašćenje i potpisao i odobrio isplatu više ispostavljenih računa od strane dobavljača, iako je znao da cijene goriva na računima dobavljača ne odgovaraju cjenovnoj formuli kojom bi bila utvrđena cijena goriva prema osnovnom ugovoru i da za navedene isporuke nije zaključen aneks ugovora. Na ovaj način dobavljač je ostvario protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 9.127,45 KM, za koji iznos je oštećena ŽRS AD Doboj.

Za drugoprijavljenog Ž.P. postoji osnov sumnje da je kao odgovorno lice u Sektoru za nabavku i prodaju ŽRS AD Doboj, u periodu od decembra 2009. do oktobra 2010. godine, zloupotrijebio službeno ovlašćenje na način da, iako je znao da u tenderskoj dokumenaciji za nabavku euro-dizela nisu navedeni bitni elementi računanja cijena robe i da zbog toga može nastupiti šteta ŽRS, odobrio Obavještenje o nabavci po tenderskoj dokumentaciji na osnovu koje je prvoprijavljeni u ime nadležnog Sektora za nabavku i prodaju potpisao ugovore i aneks ugovora u kojim nije ugovoreno oslobađanje od plaćanja putarine.

1 komentar

Ostavi komentar

PRAVILA KOMENTARISANJA

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje.

MOLIMO VAS DA PROČITATE SLEDEĆA PRAVILA PRIJE KOMENTARISANJA:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove gradskog portala Dobojski.info. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu redakcija@dobojski.info

nazad na vrh